• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πλέον υπάρχει ένα μέταλλο πιο πολύτιμο κι από τον χρυσό!

    • Bloomberg

    Macro image of a one ounce Palladium bar


    Ο χρυσός έχει έναν αντίζηλο ως το πιο πολύτιμο «πολύτιμο μέταλλο». Μετά από ένα ράλι που τροφοδοτήθηκε από τη ζήτηση τους τελευταίους τέσσερις μήνες και είδε τις τιμές να φτάνουν σε επίπεδα-ρεκόρ, η τιμή του παλλαδίου για άμεση παράδοση διαπραγματεύθηκε για λίγο πάνω από την τιμή του χρυσού την Τετάρτη, με τα δύο μέταλλα να εναλλάσσονται στη συνέχεια στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

    Το παλλάδιο, το οποίο δεν έχει διαπραγματευτεί σταθερά πάνω από τον χρυσό εδώ και 16 χρόνια, έχει ενισχυθεί καθώς οι αγοραστές διαγκωνίζονται για την προμήθεια του μετάλλου που χρησιμοποιείται σε συσκευές ελέγχου καυσαερίων οχημάτων. Η ζήτηση αυξήθηκε καθώς οι καταναλωτές στρέφονται από τα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ προς τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο παλλάδιο στους αυτοκαταλύτες.

    «Οι άνθρωποι παλεύουν για τις όποιες ουγγιές υλικού που μπορούν να πάρουν» στην αγορά του παλλαδίου, δήλωσε ο Tai Wong, επικεφαλής πολύτιμων μετάλλων στην BMO Capital Markets, πριν φτάσουμε στα επίπεδα της Τετάρτης. “Είναι πολύ ακριβό να το δανειστεί κανείς, και αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας που οδηγεί την τιμή spot ψηλότερα“.

    Το παλλάδιο για άμεση παράδοση ενισχύθηκε ως και 0,3% στα 1.236,48 δολάρια ανά ουγγιά και ήταν στα 1.234,20 δολάρια στις 7:33 π.μ. στο Λονδίνο, σύμφωνα με την τιμολόγηση του Bloomberg. Την Τρίτη έφτασε στα 1.240,01 δολάρια. Ο χρυσός spot ήταν στα 1.235,37 δολάρια την Τετάρτη, αφού υποχώρησε κάτω από την τιμή του παλλαδίου νωρίτερα.

    “Η προσφορά παλλαδίου είναι πολύ περιορισμένη”, δήλωσε ο Chirag Sheth, σύμβουλος της λονδρέζικης Metals Focus Ltd, τηλεφωνικά από τη Βομβάη. “Η μείωση του λόγου είναι τόσο εξαιτίας της ισχυρής απόδοσης του παλλαδίου, όσο και λόγω της κακής απόδοσης του χρυσού”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το πολυτιμότερο μέταλλο στον κόσμο ετοιμάζεται να… ανθίσει και πάλι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γιατί μένουν στα αζήτητα μικρά ξενοδοχεία 4 και 3 αστέρων-Πόσο πωλούνται στα τουριστικά νησιά

    MH ΧΑΣΕΤΕ:  Πόσο στοιχίζει το καλάθι του Έλληνα καταναλωτή, ο ρόλος του ΦΠΑ και οι λιανέμποροι



    ΣΧΟΛΙΑ