• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το πολυτιμότερο μέταλλο στον κόσμο ετοιμάζεται να… ανθίσει και πάλι

    • Bloomberg


    Το ακριβότερο πολύτιμο μέταλλο στον κόσμο αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ακριβό, καθώς η κάμψη της εξόρυξης στη Νότια Αφρική μπορεί να διαταράξει τη σχέση προσφοράς-ζήτησης στην αγορά.

    Το ρόδιο, το οποίο απαντάται στα κατάλοιπα της επεξεργασίας μεταλλευμάτων λευκόχρυσου (πλατίνας), έχει υπερτριπλασιαστεί σε αξία από τις αρχές του 2017. Το αργυρόλευκο αυτό στοιχείο, το οποίο πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «ρόδο», μπορεί να γίνει ακόμη πιο ακριβό καθώς περιορίζεται η παραγωγή στη Νότια Αφρική, έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς ροδίου στον κόσμο.

    Αυτήν τη στιγμή στον κόσμο δεν υπάρχουν ορυχεία που να ασχολούνται αποκλειστικά με την εξόρυξη ροδίου. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση δύο μεγάλων εξορυκτικών εταιρειών, της Impala Platinum Holdings και της Lonmin, να αναστείλουν τις μη κερδοφόρες δραστηριότητές τους στη Νότια Αφρική, μετά την υποχώρηση της τιμής της πλατίνας που πυροδότησε η απομάκρυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας από την ντιζελοκίνηση, θα φέρει σίγουρα αναταράξεις στην αγορά, αφού θα μειωθεί παράλληλα και η προσφορά ροδίου.

    Το γεγονός ότι η ζήτηση (ροδίου) παραμένει σταθερή την ώρα που η προσφορά στην αγορά μειώνεται είναι σίγουρο ότι θα φέρει νέα «έκρηξη» της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, λέει χαρακτηριστικά ο Gerry Dawson, ο οποίος ασχολείται με το trading πολύτιμων μετάλλων.

    Αυτό σημαίνει ότι η αγορά μπορεί να ξαναζήσει στιγμές που είχε ζήσει και πριν από μια δεκαετία, όταν η τιμή του ροδίου ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά ουγγιά. Είχε προηγηθεί μια πενταετία που η προσφορά δεν μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση, πρόβλημα που έγινε ακόμη πιο έντονο όταν κάποια «μπλακ άουτ» στην ηλεκτροδότηση είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η παραγωγή στη Νότια Αφρική.

    Το ρόδιο, το οποίο έχει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και καλύτερη απόδοση από άλλα μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου στην απομάκρυνση των οξειδίων του αζώτου από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, διαπραγματευόταν το τελευταίο διάστημα σε υψηλό επτά ετών, στα 2.350 δολάρια ανά ουγγιά. Και σύμφωνα με τον Νίκο Καβάλη, εκ των ιδρυτών της εταιρείας συμβούλων Metals Focus, η τιμή του μπορεί να σκαρφαλώσει σύντομα στα 3.000 δολάρια.

    «Το ρόδιο έχει μια πολύ μικρή αγορά και, όταν αλλάζει κάποιο από τα θεμελιώδη μεγέθη της, τα αποθέματα επί γης δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση», λέει ο ίδιος.

    Να σημειωθεί ότι η τιμή του ροδίου δεν δέχεται τις ίδιες πιέσεις που δέχεται η τιμή της πλατίνας, επειδή το ρόδιο χρησιμοποιείται κυρίως στα βενζινοκίνητα οχήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ