• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το δολάριο το αγαπημένο short στοίχημα των traders – Ενισχύεται το ευρώ

    • Bloomberg


    Αυξάνονται τα στοιχήματα κατά του δολαρίου, με τους traders να αναμένουν χαμηλότερο τελικό επιτόκιο από τη Fed.

    Η δυναμική που κατέγραψε το νόμισμα μέσα στο 2022, όπως όλα δείχνουν δεν θα επαναληφθεί. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε ελαφρά κέρδη τη Δευτέρα, αλλά παραμένει μειωμένος σχεδόν κατά 2% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές πουλάνε μαζικά, με αποτέλεσμα να ενισχύονται άλλα νομίσματα, όπως το ευρώ.

    Oι αναλυτές που “σορτάρουν” το δολάριο

    «Μόλις δύο εβδομάδες από την αρχή του έτους και φαίνεται ότι από την μαζική αγορά δολαρίου έχουμε οδηγηθεί πλέον στο πιο καυτό μακροοικονομικό short στοίχημα», δήλωσε ο Πάτρικ Μπένετ, αναλυτής της Canadian Imperial Bank of Commerce στο Χονγκ Κονγκ. Εκτός από την πολιτική της Fed, «σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε και λόγω της εγκατάλειψης νωρίτερα από το αναμενόμενο της αυστηρής πολιτικής της Κίνας για τον Covid», αναφέρει.

    Από τα funds της JP Morgan μέχρι της Goldman Sachs, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Fed θα κόψει τη φόρα στην πολιτική  σύσφιξή της.

    Οι traders πλέον περιμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 4,94% από πάνω από 5%, όπως υπολόγιζαν νωρίτερα μέσα στον μήνα.

    Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot έπεσε τη Δευτέρα κατά 0,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 και οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν περαιτέρω sell-off, εκτιμώντας ότι το ευρώ στο τέλος της χρονιάς θα φτάσει στο 1,15 δολάρια.

    «Οι δυνάμεις της μακροοικονομίας πλέον περιορίζουν τη δυναμική του δολαρίου», έγραψαν σε ένα σημείωμα. Η παγκόσμια ανάπτυξη δείχνει σημάδια επιβράδυνσης στο δολάριο, το οποίο χάνει αυτή τη χρονιά το πλεονέκτημά του».

    Τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν μειώσει τις short θέσεις τους στο γιεν, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021. Επίσης περιόρισαν την έκθεσή τους σε στοιχήματα κατά του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας.

    Στάση από τη Fed

    Τα νομίσματα αυξημένου κινδύνου με το δολάριο Αυστραλίας να αυξάνεται πάνω από 70 σεντς δολαρίου ΗΠΑ για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. Η ρουπία της Ινδονησίας ανέβηκε κατά 1% και το γουόν της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 0,8%.

    «Το δολάριο βρίσκεται υπό πίεση καθώς η αγορά γίνεται πιο σίγουρη ότι πλησιάζει μια παύση της Fed», δήλωσε ο Ροντρίγκο Κάτριλ, αναλυτής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ. «Η άνοδος του γιουάν είναι «εξίσου σημαντική» για νομίσματα που συνδέονται με εμπορεύματα, όπως το αυστραλιανό δολάριο, καθώς το κλίμα κινδύνου βελτιώνεται», ανέφερε.

    Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή και των τοποθετήσεων των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, για τις επόμενες κινήσεις τους.

    Η Fed αναμένεται να κάνει μία στάση από τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, ώστε να καταγράψει τις συνέπειες της επιθετικής πολιτικής της τους τελευταίους μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Δυναμικό comeback για το ευρώ βλέπουν Wall Street και hedge funds



    ΣΧΟΛΙΑ