• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    To αστρονομικό ποσό που πήρε bonus για το 2018 ο CEO της Apple

    • Bloomberg
    Apple: Χρυσό μπόνους 750 εκατ. δολαρίων για τον Τιμ Κουκ

    Tim Cook, CEO της Apple


    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, έλαβε για το οικονομικό έτος 2018 το μεγαλύτερο ετήσιο bonus που έχει πάρει ποτέ, μετά τα έσοδα και τα κέρδη ρεκόρ που κατέγραψε η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία ξεπέρασε κάποια στιγμή το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

    O Cook πήρε bonus 12 εκατ. δολάρια για το έτος που έληξε στις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία Cupertino, που εδρεύει στην Καλιφόρνια. Έλαβε επίσης μισθό 3 εκατομμυρίων δολαρίων και μετοχές αξίας 121 εκατομμυρίων δολαρίων ως stock award 10ετίας, φτάνοντας συνολικά στα 136 εκατ. δολάρια, αναφέρει το Bloomberg. Παράλληλα είχε και ορισμένα προνόμια συνολικής αξίας 682.000 δολαρίων. Το bonus συνδέθηκε με τους στόχους εσόδων και λειτουργικών εσόδων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Το να επαναληφθούν αυτά τα ποσά είναι μάλλον δύσκολο. Την περασμένη εβδομάδα, η Apple ανακοίνωσε χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση για iPhones στην Κίνα και σε άλλα μέρη και μείωσε την πρόβλεψη για τα έσοδά της για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο δεκαετίες. Η ανακοίνωση είχε αντίκτυπο στη μετοχή της εταιρείας, η οποία έχει καταγράψει από τότε απώλειες 12%.

    Τέσσερα ακόμη στελέχη της Apple έλαβαν bonus 4 εκατ. δολαρίων, με τη συνολική τους αμοιβή να ανέρχεται στα 26,5 εκατ. δολάρια για τον καθένα, συμεριλαμβανομένου του μισθού και των αμοιβών σε μετοχές.

    Το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής του Cook προέρχεται από το μεγάλο stock award που έλαβε το 2011, όταν διαδέχθηκε τον Steve Jobs στη θέση του CEO. Ο αριθμός των μετοχών που λαμβάνει εν μέρει εξαρτάται από την απόδοση των μετοχών της Apple σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του δείκτη S&P 500. Τον Αύγουστο, ο Cook πήρε 560.000 μετοχές, επειδή η Apple είχε καλύτερη απόδοση συγκριτικά με πάνω από τα 2/3 των επιχειρήσεων, σε διάστημα τριών ετών.



    ΣΧΟΛΙΑ