• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το αμερικανικό όνειρο και ο εθισμός του δανεικού χρήματος

    • Bloomberg


    Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στις παγκόσμιες κατατάξεις σταθερά μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. Αν όμως σταματούσε κάποια στιγμή να εξαρτάται, σε βαθμό εθισμού, από το δανεικό χρήμα και εξαντλούσε τα αποθεματικά της σε χρυσό και συνάλλαγμα, τότε η εικόνα που θα διαμορφωνόταν θα ήταν πολύ διαφορετική.

    Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, ο πλούτος των ΗΠΑ, όπως μετράται από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, θα περνούσε σε αρνητικό έδαφος αν δεν υπήρχε αυτή ακριβώς η εξάρτηση από το δανεικό χρήμα.

    Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θα έφταναν να είναι μία από τις τελευταίες οικονομίες στον κόσμο με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Μόνο η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ιαπωνία θα είχαν χειρότερες επιδόσεις.

    Για να φτάσει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, το Bloomberg πήρε ως σημείο εκκίνησης το ΑΕΠ που θα έχει κάθε οικονομία το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Στη συνέχεια, προσάρμοσε τον αριθμό αυτό αφαιρώντας την ικανότητα δανεισμού και προσθέτοντας αποθεματικά για να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό μέτρο υπολογισμού του πλούτου.

    Με βάση αυτό το μέτρο, το κατά κεφαλήν εισόδημα των 66.900 δολαρίων στις ΗΠΑ θα μειωνόταν στα -4.857 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί στις ΗΠΑ θα έχανε συνολικά σχεδόν 72.000 δολάρια.

    Φυσικά, οι ΗΠΑ δεν είναι η μοναδική χώρα όπου θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

    Από τις 114 οικονομίες που περιλαμβάνει η τελική λίστα του Bloomberg, στις 102 το κατά κεφαλήν εισόδημα θα μειωνόταν (σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό) αν έχαναν ξαφνικά την ικανότητα να δανείζονται.

    Ευτυχώς για τους Αμερικανούς, η προοπτική μιας οικονομίας που δεν θα στηρίζεται στο δανεικό χρήμα είναι κάτι πολύ μακρινό. Ακόμη και με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου κατά της Κίνας και άλλων χωρών και την πρόβλεψη της κυβέρνησης Τραμπ για δημοσιονομικό έλλειμμα 1 τρισ. δολαρίων το 2020, οι ΗΠΑ μπορούν να δανείζονται άνετα και το αμερικανικό δολάριο είναι και θα είναι αποθεματικό νόμισμα για όλο τον κόσμο.

    Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να δανείζονται. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στο 109% του ΑΕΠ την επόμενη πενταετία. Την ίδια ώρα, τα αποθεματικά της χώρας, τα οποία ήταν κατά μέσον όρο στα 425 δισ. δολάρια μεταξύ 2014 και 2018, θα αντιστοιχούν, το 2020, σε λιγότερο από το 2% του προβλεπόμενου για τη χρονιά εκείνη ΑΕΠ, το οποίο εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 22,2 τρισ. δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ