• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τι δείχνει η επίσκεψη της Παρί Σεν Ζερμέν στο Βελιγράδι για το χάσμα πλούτου στο ποδόσφαιρο

    • Bloomberg
    νειμαρ


    Δεν θα είναι δύσκολο να εντοπίσουμε το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς του ποδοσφαίρου στον αγώνα του Champions League την Τρίτη το βράδυ ανάμεσα σε Ερυθρό Αστέρα και Παρί Σεν Ζερμέν στο Βελιγράδι.

    Με το Βραζιλιάνο σταρ Neymar και το παιδί-θαύμα της Γαλλίας Kylian Mbappe στις τάξεις της, επτά παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν από μόνοι τους αξίζουν περισσότερο στη μεταγραφική αγορά από ό, τι το σύνολο της ομάδας του Ερυθρού Αστέρα. Υποστηριζόμενη από τον τεράστιο πλούτο του Κατάρ, η Παρί Σεν Ζερμέν λέει ότι έχει 65 εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι σχεδόν 10 φορές όσο ο πληθυσμός της Σερβίας.

    Αυτό που θα είναι λιγότερο προφανές είναι η διαφορά στις πορείες τους. Είναι τέτοια που δείχνει πόσο θεαματικά έχουν διευρυνθεί οι διαφορές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τις τελευταίες δεκαετίες.

    Ο Ερυθρός Αστέρας έχει κάτι που η γαλλική ομάδα επιθυμεί διακαώς: ένα ευρωπαϊκό κύπελλο. Το 1991, η Σοβιετική Ένωση και τα Βαλκάνια διαλύονταν και η ομάδα από την τότε πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας σήκωσε το κορυφαίο τρόπαιο, τον πρόδρομο του Champions League.

    Ωστόσο, η εμφάνισή της την επόμενη χρονιά θα ήταν η τελευταία πέραν των προκριματικών γύρων μέχρι την πρόκρισή της στη φάση των ομίλων στη φετινή διοργάνωση. Ακόμη και αν ο Ερυθρός Αστέρας νικήσει την Παρί Σεν Ζερμέν, δεν έχει καμία πιθανότητα να προχωρήσει στη φάση των 16. Μάλιστα, στο ματς μεταξύ των δύο ομάδων στο Παρίσι τον Οκτώβριο, ο Ερυθρός Αστέρας συνετρίβη με 6-1.

    “Ο κίνδυνος για συλλόγους όπως ο Ερυθρός Αστέρας είναι υπαρξιακός – μία ή δύο κακές χρονιές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξή μας”, δήλωσε ο Stefan Pantovic, διευθυντής της ομάδας του Βελιγραδίου. “Αλλά οι αδύναμες ομάδες θα πρέπει πάντα να έχουν την ευκαιρία να παίζουν εναντίον ισχυρότερων. Το κοινό το θέλει αυτό και, αν και οι μεγαλύτεροι σύλλογοι πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερα τηλεοπτικά δικαιώματα, υπάρχει και η στιγμή του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ που προσελκύει ένα κοινό“.

    Αντίθετα, η Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να έχει τα χρήματα τώρα, αλλά ήταν κάτι παραπάνω από μία μεσαία ομάδα που πάλευε με τα χρέη πριν το δίκτυο Canal Plus αγοράσει ένα μερίδιο την περίοδο περίπου που ο Ερυθρός Αστέρας ήταν πρωταθλητής Ευρώπης. Στη συνέχεια κατέκτησε τον τίτλο στη Γαλλία και την παλιά διοργάνωση για τους νικητές των εγχώριων κυπέλλων.

    Στη συνέχεια ο σύλλογος έπιασε την καλή με την καταριανή εξαγορά το 2011, κατακτώντας πέντε από τα έξι τελευταία πρωταθλήματα Γαλλίας και πληρώνοντας το ποσό-ρεκόρ των 222 εκατομμυρίων ευρώ για τον Neymar. Δεν κατάφερε να κατακτήσει την Ευρώπη – και εξακολουθεί να χρειάζεται τουλάχιστον την ισοπαλία στο Βελιγράδι για να προχωρήσει – αλλά η Παρί Σεν Ζερμέν έχει δημιουργήσει έσοδα-ρεκόρ από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες.

    Εκτός από τους οικονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι ανατολικοευρωπαϊκοί σύλλογοι στα δικά τους εθνικά πρωταθλήματα, είναι πλέον πιο δύσκολο για αυτούς να προκριθούν στο Champions League, επειδή “γέρνει” προς τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα – Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία.

    “Είναι πολύ δύσκολο για ένα σύλλογο από τη Σερβία να κλείσει αυτό το κενό”, δήλωσε ο Sam Boor, σύμβουλος αθλητικών επιχειρήσεων της Deloitte. “Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα πληρώσουν τα πάντα για τα καλύτερα παιχνίδια και δεν θα υπάρξει προϋπολογισμός για όλα τα άλλα. Για αυτούς τους συλλόγους είναι πολύ δύσκολο να καλύψουν τη διαφορά“.

    Έχοντας ιδρυθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να βοηθήσει τους φτωχούς στη Γιουγκοσλαβία, ο Ερυθρός Αστέρας έχει κερδίσει τους περισσότερους εγχώριους τίτλους. Ο σύλλογος επιβίωσε τους ταραχώδεις πολέμους στα Βαλκάνια και τις διεθνείς κυρώσεις στη χώρα.

    Το αποκορύφωμα του 1991 ήταν επίσης και κύκνειο άσμα, καθώς η χρυσή γενιά παικτών του Ερυθρού Αστέρα διασκορπίστηκε τα επόμενα χρόνια. Η πώληση-ρεκόρ του συλλόγου είναι ακόμα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, αυτή του επιθετικού Ντεγιάν Στάνκοβιτς στην ιταλική ομάδα Λάτσιο, για ποσό που θα ήταν σήμερα περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Η ομάδα αξίζει σήμερα 43 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Transfermarkt. Η Παρί Σεν Ζερμέν αξίζει 20 φορές περισσότερα. Τα έσοδα του συλλόγου του Παρισιού ήταν 486 εκατομμύρια ευρώ για τη χρονιά 2016-17, με το Football Money League της Deloitte να καταγράφει τα έσοδα από μεταδόσεις στα 122 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο Ερυθρός Αστέρας έβγαλε συνολικά περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ την ίδια χρονιά, όταν έχασε από τη βουλγαρική Λουντογκόρετς στα προκριματικά του Champions League, σύμφωνα με τον Pantovic. Αυτό καθιστά ελάχιστες τις πιθανότητες να μιμηθεί την Παρί Σεν Ζερμέν και να προσελκύσει έναν αγοραστή με βαθιές τσέπες, είπε.

    “Θα χρειαζόμασταν ένα καλό επιχειρηματικό μοντέλο”, ανέφερε σε συνέντευξή του στο γραφείο του στο Βελιγράδι. “Και γι ‘αυτό, πρέπει να υπάρξει ένα εγχώριο πρωτάθλημα που να μπορεί να παράγει τηλεοπτικά δικαιώματα τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ευρώ για τους πέντε ή έξι πρώτους συλλόγους στη Σερβία ανά σεζόν. Δεν βλέπω να συμβαίνει αυτό στο προσεχές μέλλον”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ενώνουν τις δυνάμεις τους Autohellas Hertz-Alphabet. Οι στόχοι της συμφωνίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Κλείνει πρόωρα το Google+

    MH ΧΑΣΕΤΕ:  Πώς περνούν το χρόνο τους οι CEO των εταιρειών που αξίζουν δισεκατομμύρια



    ΣΧΟΛΙΑ