• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θυμάστε τον εφιάλτη των δομημένων ομολόγων; Ετοιμαστείτε να τον ξαναζήσετε…

    • Bloomberg


    Ένας εφιάλτης από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν ετοιμάζεται να αναβιώσει, μέσω μιας τεχνολογίας η οποία έχει ταυτιστεί στο μυαλό των περισσοτέρων με την ανάδυση του bitcoin – της τεχνολογίας blockchain.

    Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να αναβιώσουν τη διαδικασία τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων, μια «βιομηχανία» που σχεδόν κατέστρεψε το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα το 2008 και από την οποία δεν γλίτωσε ούτε η Ελλάδα, αφού το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα και τις ζημίες που προκάλεσαν στα ασφαλιστικά ταμεία που βρέθηκαν να έχουν επενδύσεις σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα απασχολεί ακόμη και σήμερα την ελληνική δικαιοσύνη.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, λοιπόν, οι τράπεζες Credit Suisse Group AGU.S. Bancorp, Wells Fargo & Co. και Western Asset Management Co. ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι δοκίμασαν με επιτυχία την τεχνολογία blockchain ως τρόπο για να διευκολύνουν την παρακολούθηση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

    Πριν ξεσπάσει η κρίση του 2008, η δημιουργία «πακέτων» από στεγαστικά δάνεια και η πώληση αυτών των «πακέτων» σε επενδυτές ήταν μία εξαιρετικά επικερδής «επιχείρηση» για τις τράπεζες. Όμως, αυτή ήταν και μία από τις βασικές αιτίες της τραπεζικής κρίσης που ακολούθησε, αφού πολλοί δανειολήπτες δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν το χρέος τους και η αξία των τιτλοποιημένων δανείων κατέρρευσε, προκαλώντας ζημίες τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί δραματικά η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

    «Η δημιουργία δομημένων ομολόγων είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μέρη, μη αυτοματοποιημένες διαδικασίες, διπλότυπα έγγραφα και δεδομένα σε διάφορες μορφές», εξηγεί ο David Rutter, CEO της blockchain startup R3, η οποίο οργανώνει την κοινοπραξία. Και ενώ οι τράπεζες θα ξεκινήσουν από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που δεν φέρουν κρατικές εγγυήσεις, σχεδιάζουν να επεκταθούν και σε άλλους τύπους δανείων. Το επόμενο βήμα θα είναι να δημιουργήσουν ένα εμπορικά βιώσιμο προϊόν, αναφέρει η R3.

    Η τεχνολογία blockchain συνίσταται σε ένα δίκτυο χρηστών ή εταιρειών που έχουν από κοινού πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων για να παρακολουθούν διαδικασίες όπως οι πληρωμές σε bitcoin ή η συμφωνία δεδομένων που είναι κρίσιμα στην περίπτωση των τιτλοποιημένων δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Pimco: Η απουσία φόβου στις αγορές πρέπει να μας φοβίζει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η υποχώρηση του bitcoin πενταπλασίασε τη ζήτηση για χρυσές λίρες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bitcoin: «Ετοιμαστείτε να χάσετε όλα σας τα χρήματα»



    ΣΧΟΛΙΑ