• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τέσσερις αδελφές σχεδιάζουν το δυναμικό come back μίας αυτοκρατορίας 2 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Oικογένεια Reddy


    Δίπλα στο γραφείο της Suneeta Reddy στην αίθουσα στελεχών του Apollo Hospitals Enterprise Ltd. κρέμεται μια εικόνα της πολεμίστριας θεάς του Ινδουισμού Durga, στην οποία η Reddy προσεύχεται κάθε πρωί. Η παρουσία της θεότητας ταιριάζει σε μια επιχείρηση που διευθύνεται από τέσσερις γυναίκες, οι οποίες σχεδιάζουν την άμεση επέκτασή της σε μικρότερες πόλεις της Ινδίας.

    Περίπου μια δεκαετία πριν, η Reddy και οι τρεις αδελφές της ανέλαβαν τις περισσότερες αρμοδιότητες της Apollo, της μεγαλύτερης νοσοκομειακής αλυσίδας της Ινδίας, που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους. Ξεκίνησαν με μεγαλόπνοα σχέδια αναμένοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας θα εξαπλωθεί από τις μητροπόλεις και στις μικρότερες πόλεις, όπου οι ασθενείς γίνονται πλουσιότεροι. Ωστόσο, οι μετοχές της Apollo μειώθηκαν σημαντικά καθώς το επενδυτικό πλάνο των τεσσάρων αδελφών είχε αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη της.

    Τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια εργασιών και επενδύσεις σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ρουπίες (280 εκατομμύρια δολάρια), υπάρχουν ενδείξεις ότι η στρατηγική θα αποδώσει. Όλα τα νοσοκομεία είναι χτισμένα. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα ετήσια κέρδη θα ανέβουν για πρώτη φορά από το 2015. Οι μετοχές της Apollo έχουν κερδίσει περίπου 30%, αφού κατέγραψαν χαμηλό τεσσάρων ετών τον περασμένο Ιούνιο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών είναι οι πιο αισιόδοξες της τελευταίες δεκαετίας.

    “Και οι τέσσερις αναγνωρίσαμε ότι υπήρξε κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και έπρεπε να το καλύψουμε” δήλωσε η Reddy, 59 ετών, η οποία έχει τον τίτλο της συνδιευθύντριας, σε συνέντευξή της αυτό το μήνα στη νοτιοανατολική πόλη της Chennai.

    Η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε κατά 2,5% στην αγορά του Mumbai, στις 1.215,70 , μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις.

    Αντιμετώπιση εμποδίων

    Η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί τον κλάδο με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ινδία, ενώ το μέγεθος της νοσοκομειακής βιομηχανίας να προβλέπεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί στα 133 δισ. δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το Brand Equity Foundation της Ινδίας.

    Οι περισσότεροι ασθενείς πληρώνουν το κόστος υγείας από την τσέπη τους, αλλά τα εισοδήματα αυξάνονται και ο ασφαλιστικός κλάδος αναπτύσσεται. Οι πιο πολλοί Ινδοί θα μπορούσαν να ασφαλιστούν τις επόμενες δεκαετίες καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi έχει εφαρμόσει μια νέα πρωτοβουλία με στόχο την παροχή ασφάλισης υγείας για το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της χώρας.

    Ωστόσο, ακόμη και μετά την επέκταση της Apollo υπάρχουν νέες προκλήσεις για τις αδελφές. Παρά τα σημάδια ότι οι επενδυτές πλησιάζουν, οι δαπάνες από τις κατασκευές έχουν επηρεάσει τις μετοχές και τα κέρδη της, τα οποία παραμένουν κάτω από το υψηλό τους, ενώ το χρέος έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Υπάρχουν και άλλα εμπόδια που είναι πιθανό να περιορίσουν την ανάπτυξη, εάν η Apollo δεν προχωρήσει στις σωστές ενέργειες. Το να πείσεις έναν διεθνώς εκπαιδευμένο χειρουργό να μετεγκατασταθεί στη Βομβάη είναι αρκετά δύσκολο, πόσο μάλλον σε μία μικρή πόλη. Επίσης, η Apollo διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στις μικρότερες πόλεις δεν είναι πάντοτε πρόθυμοι να πληρώσουν τόσα πολλά, ενώ ο ανταγωνισμός αυξάνεται καθώς ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μερίδιο αγοράς.

    Η Reddy επισημαίνει ότι δεν αναμένει άμεσα αποτελέσματα από το νέο ασφαλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Modi. Έτσι, η Apollo αναζητά τρόπους που θα συμβάλουν στην ανάπτυξή της. Αναζητά εκπαιδευμένους γιατρούς από το εσωτερικό της Ινδίας και δημιουργεί λεπτομερή πρωτόκολλα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα μικρότερα κέντρα της ακολουθούν ομοιόμορφες πρακτικές. Παράλληλα έχει γίνει πιο «ευέλικτη» στην τιμολόγηση προκειμένου να εδραιώσει τη θέση της.

    Με τις κινήσεις αυτές προβλέπεται ότι η πληρότητα στα νέα νοσοκομεία του ομίλου θα αυξηθεί σταδιακά στο επίπεδο των 70% που παρατηρείται στα ήδη καθιερωμένα νοσοκομεία. Η εταιρεία προβλέπει επίσης ότι τα περιθώρια κέρδους στις νέες μονάδες της θα προσεγγίσουν το επίπεδο του 20% από περίπου 6% τώρα.

    Ο πατέρας της Reddy, Prathap, ένας γιατρός, ίδρυσε της Apollo το 1983, όταν πέθανε ένας ασθενής του επειδή δεν υπήρχε στην Ινδία η κατάλληλη θεραπεία. Ο όμιλος έχει τώρα μια χρηματιστηριακή αξία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ετήσια έσοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, διεθνώς καταρτισμένους γιατρούς, χειρουργεία με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν να αναρρώσουν σε σουίτες με σαλόνι και δύο μπάνια. Η οικογένεια εξακολουθεί να κατέχει το 34% της εταιρείας.

    Ο Prathap Reddy παραμένει πρόεδρος στην ηλικία των 86 ετών, με δυο από τις αδερφές Preetha Reddy και Shobana Kamineni, να έχουν από κοινού το ρόλο του αντιπροέδρου. Οι άλλες δύο αδελφές, η Suneeta και η Sangita Reddy μοιράζονται τον τίτλο του διευθύνοντος συμβούλου.

    “Επειδή είμαστε αδελφές έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε τόσο αρμονικά”, υποστηρίζει η Reddy. “Νομίζω ότι αν ο Πρόεδρος είχε τέσσερις γιους, το πιο πιθανό είναι να είχαν δημιουργήσει τέσσερις διαφορετικές εταιρείες για να πετύχουν”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χιλιάδες απολύσεις, αλλά και νέα καταστήματα, σχεδιάζει η Ikea

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φίλιππος Νιάρχος: Η ζωή, η ταπεινότητα, η θρησκευτική ευσέβεια του αόρατου μεγιστάνα



    ΣΧΟΛΙΑ