• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Tesla: Ο αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση υλικών για μπαταρίες και το deal στο νικέλιο

    • Bloomberg
    Ο επικεφαλής της Tesla, Elon Musk

    Ο επικεφαλής της Tesla, Elon Musk


    Σε συμφωνία με τα μεταλλεία Talon Metals για την κάλυψη των αναγκών της σε νικέλιο κατέληξε η Tesla, καθώς μπροστά στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε μέταλλα μπαταριών και άλλα εξαρτήματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Η Tesla δεσμεύτηκε να αγοράσει 75.000 τόνους συμπυκνωμάτων νικελίου από το project Tamarack της Talon, με την τιμή να συνδέεται με την τιμή διακανονισμού σε μετρητά του London Metal Exchange για το νικέλιο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Talon.

    Το Tamarack, κοινοπραξία νικελίου, χαλκού και κοβαλτίου μεταξύ της Talon και του ομίλου Rio Tinto, βρίσκεται στη Μινεσότα και δεν έχει μπει ακόμη σε εμπορική παραγωγή.

    Είναι γεγονός ότι ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla, Ίλον Μασκ (Elon Musk), έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για τις μελλοντικές προμήθειες νικελίου λόγω των προκλήσεων που παρουσιάζονται σε επίπεδο εφοδιασμού, με τη ζήτηση να εκτοξεύεται στα ύψη, καθώς ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο στα ηλεκτρικά οχήματα. Η συμφωνία με την Talon έρχεται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες μετά από τη συμφωνία προμήθειας νικελίου που έκλεισε η Tesla με την BHP Group.

    Η κίνηση της Tesla έρχεται επίσης σε μία περίοδο που οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν νικέλιο και άλλα υλικά που απαιτούνται για την παραγωγή μπαταριών που θα τροφοδοτούν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η BHP, ο μεγαλύτερος μεταλλευτικός όμιλος παγκοσμίως, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο σε project νικελίου στην Τανζανία, καθώς επεκτείνει το αποτύπωμά της, ενώ η General Motors ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κατασκευάσει μονάδα κατασκευής μαγνητών με υλικά από σπάνιες γαίες προερχόμενες από την MP Materials.

    Όπως ανέφερε η Talon, θα καταβάλλει «εμπορικά εύλογες προσπάθειες» για να μπορέσει να μπει το Tamarack σε εμπορική παραγωγή έως την 1η Ιανουαρίου 2026.



    ΣΧΟΛΙΑ