• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Επενδύσεις: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της χρονιάς που πέρασε

    • Bloomberg


    Το 2017 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για όσους είχαν επενδύσει σε bitcoin, αλλά μια κακή χρονιά αν είχες επενδύσει στο εθνικό νόμισμα του Ουζμπεκιστάν.

    Καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, μια ματιά στους κερδισμένους και τους χαμένους του πλανήτη δείχνει ότι, γενικά μιλώντας, οι πιο επισφαλείς επενδύσεις τα πήγαν καλά, με το αισιόδοξο κλίμα να στηρίζει τις μετοχές, τα κρατικά ομόλογα στις αναδυόμενες αγορές και τα εταιρικά ομόλογα. Οι τίτλοι, αντιθέτως, που σε γενικές γραμμές θεωρούνται ασφαλέστεροι – όπως τα ομόλογα του ιαπωνικού Δημοσίου – υποαπέδωσαν.

    Καμία επενδυτική τάση, ίσως, δεν προσέλκυσε μεγαλύτερη προσοχή το 2017 απ’ ό,τι τα κρυπτονομίσματα, από τον Jamie Dimon και την απαξιωτική στάση του απέναντι σ’ αυτά μέχρι την Katy Perry να ανακρίνει τον Warren Buffett για το θέμα. Το bitcoin ενισχύθηκε σχεδόν κατά 1.500%, ενώ άλλα μικρότερα κρυπτονομίσματα, όπως το ethereum και το litecoin είχαν άνοδο τουλάχιστον 6.000%.

    Μετοχές

    Όσοι πόνταραν σε άνοδο στην Ουκρανία είχαν μια καλή χρονιά, μετά τις δηλώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Μάιο, ότι βλέπει «ευπρόσδεκτες ενδείξεις ανάκαμψης» της οικονομίας και «μια υποσχόμενη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη». Το ράλι των ουκρανικών μετοχών συνέπεσε με ένα ευρύτερο ράλι στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν μαζικά σε αναπτυσσόμενες χώρες προσδοκώντας υψηλότερες αποδόσεις.

    Δεν ήταν, όμως, μια καλή χρονιά αν είχες επενδύσει σε μετοχές στο Κατάρ και το Πακιστάν. Στο Κατάρ επικράτησε χάος στα μέσα της χρονιάς, όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έκοψαν τις διπλωματικές και τις εμπορικές σχέσεις τους με το εμιράτο. Στο Πακιστάν, πάλι, το χρηματιστήριο υπέστη πλήγμα, καθώς υπήρξε κύμα αποχώρησης των ξένων επενδυτών.

    Ομόλογα

    Η ανοδική κίνηση της αγοράς ομολόγων, η οποία μετρά ήδη τρεις δεκαετίες, συνεχίστηκε το 2017, αψηφώντας τις προβλέψεις που ήθελαν να φτάνει στο τέλος της λόγω του πληθωρισμού και της πιο «σφικτής» νομισματικής πολιτικής. Οι φετινοί κερδισμένοι της αγοράς ομολόγων ήταν οι χαμένοι του χθες, με την Ελλάδα και την Αργεντινή να είναι μεταξύ εκείνων που ξεχώρισαν.

    Γενικά, για να χάσεις χρήματα από τα ομόλογα φέτος ήθελε προσπάθεια. Λαμπρές εξαιρέσεις υπήρξαν οι κρατικοί τίτλοι της Ιαπωνίας και της Βενεζουέλας. Αντιθέτως, η μικροσκοπική Μπελίζ (Μπελίσε) πήρε κορυφαία βαθμολογία στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, μετά την αναβάθμισή της από τον οίκο Moody’s τον Απρίλιο.

    Εμπορεύματα

    Το παλλάδιο, το οποίο χρησιμοποιείται στους μηχανισμούς ελέγχου των ρύπων των αυτοκινήτων, είχε τα μεγαλύτερα κέρδη από τα πολύτιμα μέταλλα φέτος, με την τιμή του να ενισχύεται πάνω από 50%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η χρήση του στην αυτοκινητοβιομηχανία θα αυξηθεί περαιτέρω.

     

    Κερδισμένοι, όμως, βγήκαν και όσοι επένδυσαν σε χαλκό και αλουμίνα, δεδομένου ότι η βελτίωση των προοπτικών για την πορεία της οικονομίας παγκοσμίως συνεπάγεται και υψηλότερη κατανάλωση βιομηχανικών μετάλλων.

    Στον αντίποδα, το 2017 ήταν μια κακή χρονιά αν είχες επενδύσει στη ζάχαρη και το φυσικό αέριο, καθώς η τιμή της πρώτης επηρεάζεται αρνητικά από τους φόβους για πλεονασματική προσφορά παγκοσμίως, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε προσφάτως σε χαμηλό δεκαμήνου μετά από δύο ζεστούς χειμώνες που περιόρισαν σημαντικά τη ζήτηση.

    Νομίσματα

    Ο μεγάλος κερδισμένος της αγοράς συναλλάγματος ήταν, μάλλον, αουτσάιντερ, αφού δεν ήταν άλλος από το νέο νόμισμα της Μοζαμβίκης, μιας χώρας που δίνει μάχη για τον έλεγχο του πληθωρισμού μετά την κρίση χρέους που βίωσε.

    Στον αντίποδα, το νόμισμα του Ουζμπεκιστάν υπήρξε ο μεγάλος χαμένος της χρονιάς, καθώς η αξία του κατρακύλησε απότομα όταν το πλούσιο σε χρυσό Ουζμπεκιστάν αποφάσισε να αποσυνδέσει το νόμισμά του από το δολάριο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ