• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα δύο αδέλφια που έγιναν δισεκατομμυριούχοι παρέχοντας ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

    • Bloomberg

    Ken Xie, Πρόεδρος και CEO Fortinet Inc.


    Η ανάγκη προστασίας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έφερε σημαντικά κέρδη στον Ken και τον Michael Xie.

    Τα δύο αδέλφια από την Κίνα έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι από τα ποσοστά που κατέχουν στην Fortinet, μία εταιρεία της Silicon Valley, που δραστηριοποιείται στα λογισμικά ασφαλείας δικτύων, την οποία ίδρυσαν πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Bloomberg Billionaires.

    Μετά από τις υψηλού επιπέδου παραβιάσεις δεδομένων και τις επιθέσεις κακόβουλων προγραμμάτων, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική προτεραιότητα για τις εταιρείες. Έτσι, οι επιχειρήσεις που παρέχουν ασφάλειεα στον κυβερνοχώρο, όπως οι Fortinet και Palo Alto Networks Inc., επωφελήθηκαν από τις εταιρείες που αναγκάζονται να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους, και είναι πλέον απειλή για τους πιο εδραιωμένους παρόχους λογισμικού δικτύου όπως η Cisco Systems Inc. και η Juniper Networks Inc.

    “Ήταν μία από τις καινοτόμες εταιρείες για προϊόντα της επόμενης γενιάς, οι οποίες εξέτασαν περισσότερο τον κυβερνοχώρο”, δήλωσε ο Mandeep Singh, ανώτερος αναλυτής τεχνολογίας στο Bloomberg Intelligence. “Είναι μια κατακερματισμένη αγορά, έτσι υπάρχει αρκετός χώρος για έναν παίκτη που επιθυμεί να ισχυροποιήσει τη θέση του.”

    Η αγορά λογισμικού στον κυβερνοχώρο αναμένεται να αυξάνεται κατά 10% ετησίως έως το 2023, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία MarketsandMarkets. Η Fortinet, ωστόσο, ξεπερνάει την απόδοση αυτή, καθώς το 2018 τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 20%, φτάνοντας στα 1,8 δισ. δολάρια, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν την Τετάρτη στα 81,22 δολάρια, και διαμορφώνονται έξι φορές υψηλότερα από την τιμή της δημόσιας προσφοράς το 2009.

    Michael Xie

    Η Fortinet αναμένει τα ετήσια έσοδά της να φθάσουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. “Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη σημαντική ευκαιρία που έχουμε μπροστά”, δήλωσε ο Ken Xie, 56 ετών, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Fortinet. Είχε προβλέψει τη συνέχιση της ανάπτυξη το 2019, αλλά πρόσθεσε ότι “πρέπει να συνεχίσουμε την καινοτομία”.

    Οικογενειακή επιχείρηση

    Ο Ken Xie είναι υπήκοος των ΗΠΑ από το 1998 και ξεκίνησε την πρώτη του εταιρεία στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ενώ σπούδαζε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ήταν συν-ιδρυτής της Fortinet το 2000, μετά από τη δημιουργία και στη συνέχεια την αποχώρησή του από μια άλλη εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας, την NetScreen Technologies. Η Juniper Networks απέκτησε τη NetScreen το 2004, έναντι 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η αποτίμηση του Fortinet ανέρχονταν στα 13 δισ. δολ. υπερβαίνοντας την αξία της Juniper Networks. Ο Ken Xie είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, με μερίδιο 7,4% αξίας 1 δισ. δολ. Έχει επίσης συγκεντρώσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια μέσω μετοχικών συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

    Ο Michael Xie, πρόεδρος της εταιρείας και επικεφαλής της τεχνολογίας, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Πανεπιστήμιο Manitoba του Καναδά. Κατέχει μερίδιο 7,1% στην Fortinet και έχει εισπράξει πάνω από 70 εκατομμύρια δολάρια μέσω συναλλαγών με μετοχές.



    ΣΧΟΛΙΑ