• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στον κόσμο του γιαουρτιού, οι Έλληνες πέφτουν και οι Βίκινγκς ανεβαίνουν

    • Bloomberg

    Icelandic Provisions skyr. Photographer: Gabby Jones/Bloomberg


    Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και ιδανικό για την υπό πίεση σήμερα αμερικανική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Είναι το ισλανδικό γιαούρτι, επίσης γνωστό ως Skyr, και καθώς η αστρονομική δημοτικότητα του ελληνικού προϊόντος υποχωρεί, οι αγρότες ελπίζουν ότι η νέα αυτή ποικιλία θα τους βοηθήσει να ξεφύγουν από μία χρόνια υποτονική ζήτηση. Ένας μεγάλος λόγος που οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων το αγαπούν: Οι συνταγές για μισό κιλό ισλανδικού γιαουρτιού απαιτούν 1,8 κιλά γάλακτος – τέσσερις φορές περισσότερο από αυτό που απαιτείται για να γίνει το παραδοσιακό γιαούρτι.

    Οι αμερικανικές γαλακτοκομικές φάρμες έχουν ανάγκη από κάποια καλά νέα. Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, οι τιμές λιανικής του γάλακτος ήταν απογοητευτικές και οι αγρότες αντιδρούν με τη σφαγή περισσότερων αγελάδων από όσες μπορούν να αντικαταστήσουν. Τον Ιούλιο, ένα γαλόνι πλήρους γάλακτος στοίχιζε 2,84 δολάρια, η χαμηλότερη τιμή από το 2007 τουλάχιστον, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο, η τιμή του γαλονιού έμεινε κάτω από τα 3 δολάρια για 15ο συνεχόμενο μήνα.

    Το ισλανδικό γιαούρτι είναι μια άλλη ιστορία. Ενώ οι πωλήσεις γιαουρτιού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,4% στο δωδεκάμηνο που έληξε τον Φεβρουάριο, το ισλανδικού στυλ γιαούρτι εκτοξεύθηκε κατά 24% στα 173,9 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen.

    Η εισβολή των Βίκινγκς είναι «ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Icelandic Provisions Mark Alexander, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του παρασκευαστή γιαουρτιού πριν από δύο μήνες.

    Ο Alexander είναι πρώην στέλεχος της Campbell Soup Co., όπου ηγήθηκε της εξαγοράς και της ανάπτυξης των βρεφικών τροφών Plum Organics. Τώρα λέει ότι σχεδιάζει να επαναλάβει αυτή την επιτυχία στην παρασκευάστρια γιαουρτιού που μετρά τρία χρόνια ζωής, και της οποίας οι πωλήσεις πέρυσι διπλασιάζονταν κάθε τρίμηνο. Η εταιρεία των 20 εργαζομένων υποστηρίζεται από την Polaris Founders Capital με έδρα τη Βοστώνη.

    Η Siggi’s, ένας άλλος παρασκευαστής του Skyr, ελπίζει επίσης για μεγάλη ανάπτυξη. Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη αγοράζει γάλα από αγροκτήματα στη Νέα Υόρκη, το Ουισκόνσιν και την Πενσιλβάνια.

    Το ισλανδικό γιαούρτι είναι πιο παχύ από το ελληνικό γιαούρτι. Αυτό επιτυγχάνεται με τον διαχωρισμό του νερού και του ορού γάλακτος από το γάλα, αφήνοντας πίσω του περισσότερα στερεά.

    «Το ελληνικό γιαούρτι έφερε νέα πνοή στην κατηγορία, αλλά μετά την εισαγωγή του έχει υπάρξει ελάχιστη καινοτομία», δήλωσε ο Darren Seifer, αναλυτής της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών στην ερευνητική εταιρία NPD Group Inc. «Η κατηγορία γιαουρτιού έχει ανάγκη από νέα».

    Ένα ποτήρι γάλα απλά δεν είναι και τόσο σέξι, και η έλλειψη ενθουσιασμού έχει πλήξει τη γαλακτοκομική βιομηχανία. Στην Star Rock Dairy στην Πενσιλβάνια, τα έσοδα μειώθηκαν κατά περίπου 20% καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν φυτικά γάλατα και μη γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο συνιδιοκτήτης Rob Barley λέει ότι υποστηρίζει οτιδήποτε χρησιμοποιεί περισσότερο γάλα. Λέει ότι τα νέα προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το ισλανδικό γιαούρτι, είναι το μέλλον της γαλακτοκομικής βιομηχανίας.

    Κάτι νέο

    «Απλώς, έτσι είναι η κοινωνία», δήλωσε ο Barley. «Θέλουν πάντα να δοκιμάζουν κάτι νέο. Αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα που είχαμε στη γαλακτοκομική βιομηχανία».

    Το Skyr παραμένει ένα περιθωριακό στοιχείο σε μια ώριμη αγορά και είναι πολύ νωρίς για να δούμε αν θα βοηθήσει τις πωλήσεις γιαουρτιού, οι οποίες έχουν υποχωρήσει από τα κέρδη της ελληνικής «έκρηξης». Η ετήσια κατανάλωση γιαουρτιού στις ΗΠΑ μειώνεται από το 2014, ενώ ο μέσος Αμερικανός έφαγε 6,2 κιλά λίρες το 2017, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με την USDA. Το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν αγοράζει ποτέ γιαούρτι και είναι απίθανο να ξεκινήσουν, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Mintel.

    Τα παχύτερα, πιο κρεμώδη γιαούρτια, όπως το Skyr, έχουν ένα πλεονέκτημα μεταξύ των καταναλωτών σε σχέση με τα γλυκά, λεπτότερα είδη. Ένα κεσεδάκι γιαουρτιού 150 γραμμαρίων της Dannon με φράουλες στο κάτω μέρος έχει 22 γραμμάρια ζάχαρης. Το ίδιο μέγεθος γιαουρτιού της Siggis έχει τη μισή ζάχαρη και τρεις φορές περισσότερη πρωτεΐνη. Αυτό είναι ελκυστικό για τους Αμερικανούς αγοραστές.

    Ακολουθεί την τάση

    «Το ισλανδικό γιαούρτι ακολουθεί στην πραγματικότητα την τάση ‘απλά-καλύτερο-για-σένα’“, δήλωσε ο CEO της General Mills Inc. Jeff Harmening σε συνέντευξή του στα τέλη του περασμένου έτους. Η General Mills βλέπει ανάπτυξη με ένα νεότερο γιαούρτι γαλλικού τύπου. Αλλά η πρόταση του Skyr, που λανσαρίστηκε ως YQ από την Yoplait, «δεν ήταν τόσο επιτυχημένη», και η εταιρεία πειραματίζεται με τη συνταγή, είπε πιο πρόσφατα.

    «Η ιδέα αρέσει πολύ στους ανθρώπους», είπε ο Harmening. «Αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τους αρέσει η γεύση».

    Με την επιτυχία του ελληνικού γιαουρτιού, οι παραγωγοί έχουν ανοίξει διεθνώς τους ορίζοντές τους, με την ελπίδα ότι κάποια ποικιλία θα πιάσει. Υπάρχει το βαυαρικό quark, που παρασκευάζεται από την Commonwealth Dairy στο Βερμόντ. Όπως και το Skyr, είναι πλούσιο και κρεμώδες, ένας «συνδυασμός γιαουρτιού και τυριού κρέμας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κατασκευαστή του.

    Βουλγαρικό γιαούρτι

    Υπάρχουν επίσης γαλλικά, όπως το είδος που παρασκευάζει η General Mills, καθώς και μια βουλγαρική ποικιλία που παράγεται από την White Mountain Foods στο Όστιν του Τέξας. Συσκευάζεται σε γυάλινα βάζα, τα οποία η εταιρεία λέει ότι διατηρούν τη γεύση καλύτερα από τα πλαστικά.

    Η Siggi’s εισήγαγε μια σειρά χωρίς ζάχαρη και πρόσφατα άρχισε να πουλάει το γιαούρτι της συνοδεία καρυδιών και αποξηραμένων φρούτων. Η Islandic Provisions παράγει ένα νέο πολύ πηχτό Skyr που σχεδιάζει να λανσάρει τον Ιούλιο, το οποίο έχει γάλα με 7 τοις εκατό λιπαρά, σε σύγκριση με το 1,5 τοις εκατό για την κανονική ποικιλία της.

    Ο συνεταιρισμός Upstate Niagara στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης με περισσότερα από 300 μέλη άρχισε να πωλεί γάλα στην Islandic Provisions τον Ιανουάριο. Ο John Gould, ένας συνεργατικός γαλακτοπαραγωγός, λέει ότι το κεφάλαιο για νέα προϊόντα αποτελεί «εμπόδιο για τη βιομηχανία».

    «Ως γαλακτοπαραγωγοί, πρέπει να συνεχίσουμε να καινοτομούμε για να προσαρμοζόμαστε στις προτιμήσεις των καταναλωτών», δήλωσε ο Gould, συνεργάτης της Har-Go Farms των 200 αγελάδων στο Pavilion της Νέας Υόρκης. «Το ισλανδικό γιαούρτι είναι μια μεγάλη νέα πρόταση. Είναι ένας εξαιρετικός χρήστης γάλακτος».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αφοί Μαρινόπουλοι: Με τεράστια ακίνητη περιουσία, πήραν δάνειο για τα Starbucks και αφήνουν να τους κατάσχουν σπίτι συγγενούς τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Μάχη των funds για τις κλινικές: Στο στόχαστρο η Ευρωκλινική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ο Παππάς δίνει 900.000 ευρώ για Wi-Fi σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ



    ΣΧΟΛΙΑ