• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι επενδυτές ζυγίζουν τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου

    • Bloomberg


    Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το ίδιο και τα αμερικανικά futures, αφού η Κίνα φάνηκε να απορρίπτει την πιθανότητα να υπάρξει η εμπορική συμφωνία, έστω και μερική, που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διαμηνύοντας ότι επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τις λεπτομέρειες πριν την υπογράψει.

    Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

    Ο δείκτης Stoxx Europe 600 συνέχιζε την πτώση του, με βαρίδι τις τράπεζες και τα ορυχεία-μεταλλεία, μετά από ρεπορτάζ του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η Κίνα επιθυμεί περαιτέρω συνομιλίες πριν σφραγίσει τη συμφωνία «πρώτης φάσης» που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Τα futures του S&P 500 υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που δείχνει ότι οι αμερικανικές μετοχές ενδέχεται να χάσουν έδαφος, αφού ενισχύθηκαν κατά 1,8%, σε επίπεδα-ρεκόρ την Παρασκευή.

    Τα χρηματιστήρια κινούνταν νωρίτερα ανοδικά, από το Σίδνεϊ έως το Χονγκ Κονγκ, βοηθώντας στη διατήρηση ενός ράλι στα assets των αναδυόμενων αγορών μετά τη θετική ολοκλήρωση του πιο πρόσφατου γύρου εμπορικών συνομιλιών.

    Το γιουάν διέγραψε τα περισσότερα από τα προηγούμενα κέρδη του.

    Τα futures των αμερικανικών ομολόγων σημείωναν άνοδο, καθώς η αγορά των cash bonds ήταν κλειστή λόγω αργίας στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.

    Η περιορισμένη συμφωνία, το περίγραμμα της οποίας καθόρισαν Κίνα και ΗΠΑ την Κυριακή, διατήρησε ζωντανές τις προοπτικές για μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία και έδωσε αρχικά ώθηση στις υψηλότερου ρίσκου επενδυτικές τοποθετήσεις. Ωστόσο, ο σκεπτικισμός των επενδυτών αποδείχθηκε βάσιμος μετά το ρεπορτάζ του Bloomberg ότι η Κίνα θέλει να ελέγξει τα «ψιλά γράμματα», με κάποιες επίμονες ανησυχίες να μην έχουν λυθεί ακόμα.

    Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για το εμπόριο στην Κίνα υπογράμμισαν την αυξανόμενη πίεση που δέχονται τόσο ο ίδιος ο Τραμπ όσο και ο Κινέζος ομόλογός του. Πίεση που δύσκολα θα επιτρέψει να επιτευχθεί συμφωνία για την αποτροπή μίας ευρύτερης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας..

    Η προσοχή σύντομα θα στραφεί στην περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων που ξεκινά με μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase & Co., η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley.

    Να σημειωθεί επίσης πως η στερλίνα υποχωρούσε σήμερα, μετά τη μεγάλη άνοδό της στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν ότι τα σχέδια για το Brexit του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δεν είναι ακόμη αρκετά καλά ώστε να αποτελέσουν τη βάση για μια συμφωνία.

    Η χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας και η τουρκική λίρα υποχωρούσαν επίσης, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αύξησαν τις απειλές για επιβολή κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής στη Συρία.

    Απώλειες κατέγραφε και η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά τη μεγαλύτερη άνοδό της εδώ και σχεδόν ένα μήνα την Παρασκευή.



    ΣΧΟΛΙΑ