• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σήμα κινδύνου από την ΕΚΤ για το Bitcoin: Αποτελεί απειλή για τη ρευστότητα

    • Bloomberg


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται τελικά πως έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τους κινδύνους που μπορεί να ενέχουν τα ψηφιακά νομίσματα για αυτό που απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους φορείς χάραξης πολιτικής: την οικονομία. «Αν δημιουργούνται όλο και περισσότερες γέφυρες ανάμεσα στον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο και μετά καταρρεύσει ο εικονικός κόσμος, μπορεί να “στραγγίξει” ρευστότητα από τον πραγματικό κόσμο», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Φραγκφούρτη ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Και τότε γίνεται πρόβλημα για την κεντρική τράπεζα», πρόσθεσε.

    Μέχρι προσφάτως, οι φορείς χάραξης πολιτικής αντιμετώπιζαν τα κρυπτονομίσματα ως κερδοσκοπικό πείραμα. Αυτό άλλαξε όταν το Bitcoin και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα άρχισαν να προσελκύουν μαζικά επενδυτές προς το τέλος του περασμένου έτους, εκτινάσσοντας στα ύψη την αξία της συγκεκριμένης αγοράς, πριν καταρρεύσουν στη συνέχεια. Τώρα, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να δουν αν και πώς μπορούν να ελέγξουν μια νέα κατηγορία επενδυτικών προϊόνων που έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των επενδυτών, ενώ έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον αρκτών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    «Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες», είπε ο Μερς. «Κατά τη γνώμη μου, οι πλατφόρμες που αυτήν τη στιγμή δεν υπόκεινται σε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να αναφέρουν τις συναλλαγές με εναρμονισμένο τρόπο, ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και να μπορούμε να αντιδράσουμε καλύτερα», πρόσθεσε.

    Επί τάπητος και στη G-20;

    Η Γερμανία και η Γαλλία είναι από τις οικονομίες που ασκούν πιέσεις για να θεσπιστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα και ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ ανέφερε, τον περασμένο μήνα, ότι περιμένει το συγκεκριμένο θέμα να τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο της «Ομάδας των 20» που θα γίνει στην Αργεντινή τον Μάρτιο.

    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

    Το σίγουρο είναι ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα από τις ρυθμιστικές Αρχές. Είναι ενδεικτικό ότι, προ ημερών, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι ο εποπτικός βραχίονας της κεντρικής τράπεζες μελετά ήδη τους κινδύνους που μπορεί να ενέχουν τα ψηφιακά νομίσματα για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Και παρότι επισήμανε ότι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των τραπεζών για τα κρυπτονομίσματα είναι περιορισμένο, υπογράμμισε ως πιθανό κίνδυνο την εισαγωγή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το Bitcoin στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

    Σύμφωνα με τον Μερς, το φαινόμενο Bitcoin, είπε, μπορεί πολύ γρήγορα να προσλάβει διαστάσεις ανάλογες με άλλες «φούσκες» του παρελθόντος που είχαν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, είπε χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέο σοκ για το Bitcoin: Απαγορεύονται οι αγορές με πιστωτικές κάρτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: To Bitcoin διαλύθηκε – Εκτιμήσεις ότι κατρακυλά προς τα 2.000 δολ (σχεδιάγραμμα)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το Bitcoin είναι κάτι μαγικό (όπως ήταν και η τουλίπα τον 17ο αιώνα). Η μεγάλη ιστορία των κραχ 



    ΣΧΟΛΙΑ