• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε θέση μάχης η ΕΕ για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

    • Bloomberg


    Με αντίποινα για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να προειδοποιήσει την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ακόμη ένδειξη επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.

    Σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος το οποίο είδε το πρακτορείο Bloomberg, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα δεσμευθούν να παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, ενώ θα επαναλάβουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

    Θα υπογραμμίσουν, επίσης, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και περαιτέρω κλιμάκωση, καθώς η ΕΕ «είναι έτοιμη να απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», αν οι γεωτρήσεις συνεχιστούν.

    Η δήλωση, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία και η τελική διατύπωση ενδέχεται να αλλάξει.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε την Κυριακή πως μπορεί να ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις.

    ΕΕ και Τουρκία διαφωνούν ήδη σε αρκετούς τομείς, όπως το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά στάνταρ στην Τουρκία.

    Παρ’ όλη την ένταση, όμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται μήπως οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας πληγούν ανεπανόρθωτα, με αρνητικές συνέπειες για το προσφυγικό, αφού η Τουρκία φιλοξενεί στα εδάφη της και σε απόσταση αναπνοής από την Ευρώπη εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

    Στη σύνοδο της Τρίτης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι επίσης πιθανό να αναβάλουν για αργότερα, πιθανώς για τον Σεπτέμβριο, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανία.



    ΣΧΟΛΙΑ