• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε υψηλό τριών μηνών το πετρέλαιο με φόντο τη μερική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών μηνών μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μιας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας , εξέλιξη που θα βοηθήσει τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης.

    Τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη ενισχύονται κατά 0,7%. Η πρώτη φάση της συμφωνίας αποτρέπει την επιβολή νέων δασμών που επρόκειτο να επιβάλουν οι ΗΠΑ στις 15 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει την υπόσχεση της Κίνας να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι όροι συμφωνήθηκαν, αλλά το νομικό κείμενο δεν έχει οριστικοποιηθεί, ανέφεραν.

    U.S. oil futures march toward $60 after trade deal sign-off

     

    Το αργό δείχνει ότι θα καταγράψει μικρό κέρδος αυτή την εβδομάδα λόγω της θετικής ψυχολογίας που δημιούργησε η μερική εμπορική συμφωνία, αφού σημείωσε άνοδο άνω του 7% την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν σε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες περικοπές στην παραγωγή. Παραμένει να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας θα επαναφέρει τους υφιστάμενους δασμούς στα προηγούμενα επίπεδα, εξέλιξη κρίσιμη για την αναζωπύρωση της ζήτησης πετρελαίου.

    “Ενώ η σημερινή εμπορική συμφωνία πιθανότατα θα περιορίσει την κατάρρευση της ζήτησης, ίσως να μην είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την υπερπροσφορά της αγοράς στις αρχές του 2020”, ανέφερε σε σημείωμα ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά της Ασίας στο AxiTrader. Και αυτό είναι πιθανό γιατί “δεν βλέπουμε μια τεράστια αντεπίθεση στις τιμές του πετρελαίου που να είναι  ανάλογη με το περιβάλλον κινδύνου”, είπε.

    Τα συμβόλαια West Texas Intermediate Ιανουαρίου σημείωσαν άνοδο κατά 33 σεντς, ποσοστό 0,6% και διαμορφώνονται στα 59,51 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Τα συμβόλαια διαπραγματεύονταν την Πέμπτη με κέρδη 1,6%, και βαδίζουν για εβδομαδιαία άνοδο 0,5%.

    Το Brent στα συμβόλαια Φεβρουαρίου ενισχύονταν κατά 0,7% και διαμορφώνονταν νωρίτερα στα 64,66 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. Μέχρι στιγμής καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 0,4%.

    Οι ασιατικές μετοχές και τα αγροτικά εμπορεύματα όπως η σόγια και το καλαμπόκι αυξήθηκαν κατά 1,5% ή και περισσότερο την Παρασκευή μετά τα νέα σχετικά με τη μερική εμπορική συμφωνία.

    Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν ευμετάβλητες καθώς πρόκειται για μερική συμφωνία και θα χρειαστούν περισσότερες διαπραγματεύσεις για μία συνολική, επισήμανε ο  Kim Kwangrae, αναλυτής εμπορευμάτων στην Samsung Futures Inc. στη Σεούλ.



    ΣΧΟΛΙΑ