• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε χαμηλό 35 ετών οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών

    • Bloomberg


    Η Ελβετία εκτιμάται ότι θα εξάγει φέτος λιγότερα ρολόγια από ό,τι οποιαδήποτε χρονιά από το 1984, καθώς η ζήτηση για προσιτά ρολόγια πέφτει και η βιομηχανία επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στη μεταπώληση μεταχειρισμένων Rolex και Patek Philippe.

    Η χώρα εξήγαγε 18,9 εκατομμύρια ρολόγια κατά τους 11 μήνες μέχρι τον Νοέμβριο, σημειώνοντας μείωση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ομοσπονδία της Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών. Αυτό είναι το τελευταίο σημάδι ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν αγοραστές για νέα ρολόγια.

    Η τελευταία χρονιά που οι εξαγωγές ήταν τόσο χαμηλές ήταν το 1984, σε 17,8 εκατομμύρια τεμάχια, όταν η βιομηχανία βρισκόταν στο τέλος μιας κρίσης που προκλήθηκε από τον ανταγωνισμό από την τεχνολογία quartz. Τότε ήταν επίσης που εμφανίστηκαν τα πλαστικά Swatch, δίνοντας νέα πνοή στην ελβετική ωρολογοποιία.

    Το Apple Watch και τα fitness ρολόγια έχουν περιορίσει τη ζήτηση για χαμηλότερων προδιαγραφών ρολόγια, οδηγώντας τις εξαγωγές ρολογιών που κοστίζουν λιγότερο από 200 δολάρια σε πτώση 20% τον Νοέμβριο. Η υποχώρηση αυτή είναι κακός οιωνός για την Swatch Group, η οποία στηρίζεται στις χαμηλές και μεσαίες τιμές για το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Zuercher Kantonalbank.

    «Υπάρχει μόνο ένας δρόμος στον οποίο βαδίζουν οι φθηνότεροι όγκοι, και αυτός είναι προς τα κάτω», δήλωσε η Deborah Aitken, αναλύτρια της Bloomberg Intelligence. «Η Swatch πρέπει να ανέβει στην αλυσίδα αξίας».

    Οι ωρολογοποιοί ανταποκρίνονται στη μεταβολή της καταναλωτικής ζήτησης επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε ρολόγια που κοστίζουν από 3.000 δολάρια και πάνω, αλλά η πολιτική αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ έχει μειώσει τη ζήτηση σε αυτόν το παραδοσιακό κόμβο.

    Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,5% σε αξία τον Νοέμβριο. Τα ακριβότερα ρολόγια βοήθησαν τις συνολικές εξαγωγές να αυξηθούν κατά 2% σε αυτήν τη βάση κατά τους πρώτους 11 μήνες του έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ