• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ρώσος μεγιστάνας προειδοποιεί: Η χώρα θα ξεμείνει από χρήματα το 2024 λόγω κυρώσεων

    Ο Ρώσος δισκετομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα

    Ο Ρώσος δισκετομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα


    Ο δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να βρει τα ταμεία της άδεια ήδη από το επόμενο έτος. Σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις από άλλες «φιλικές χώρες» για να βγει από τον στενό κλοιό, στον οποίο έχει βρεθεί λόγω κυρώσεων.

    «Δεν θα υπάρχουν χρήματα ήδη το επόμενο έτος», είπε ο Ντεριπάσκα στο Οικονομικό Φόρουμ του Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία. «Έχουμε ανάγκη από ξένους επενδυτές», σημείωσε.

    «Τα κεφάλαια τώρα εξαντλούνται και αυτό έχει ήδη αρχίσει να μας ταρακουνάει», δήλωσε ο Ντεριπάσκα, ιδρυτής της United Co, Rusal International PJSC, του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου εκτός Κίνας.

    Η οικονομική αφαίμαξη λόγω πολέμου

    Όπως σχολιάζει το Bloomberg, τα σχόλια του Ντεριπάσκα είναι από τα πιο ειλικρινή από έναν εξέχοντα επιχειρηματικό ηγέτη, καθώς η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις  στις μεγάλες εταιρείες, κλείνοντας το περασμένο έτος με δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ και τον προϋπολογισμό για την έναρξη του 2023 στο κόκκινο.

    Η Ρωσία επεξεργάζεται σχέδια για να αυξήσει τα έσοδα στον προϋπολογισμό της με προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο φορολογίας των εταιρειών πετρελαίου και άλλων εισφορών από τους παραγωγούς εμπορευμάτων.

    Οι προοπτικές για τη Ρωσία έχουν γίνει ζοφερές, ιδίως λόγω των τεράστιων στρατιωτικών δαπανών που έχουν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της.

    Χωρίς “φίλους” έχει μείνει η Ρωσία

    Καλλιέργεια επενδυτικού περιβάλλοντος

    Ο Ντεριπάσκα, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018, τέθηκε επίσης υπό ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο. Ο ίδιος έκανε κάλεσμα για ειρήνη τις εβδομάδες μετά την εισβολή, αλλά έχει υιοθετήσει μια πιο προσεκτική γραμμή για τον πόλεμο τους τελευταίους μήνες.

    Μιλώντας την Πέμπτη, ο Ντεριπάσκα είπε ότι η οικοδόμηση «κρατικού καπιταλισμού δεν είναι επιλογή» και προειδοποίησε για «σοβαρή» πίεση από κυρώσεις.

    «Η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει την οικονομία της αγοράς», είπε. «Ένας ξένος επενδυτής θα εξετάσει πώς βγάζει χρήματα ένας Ρώσος επενδυτής, ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν».

    Οι χώρες που διαθέτουν «σοβαρούς πόρους» μπορούν να αναδειχθούν ως πιθανοί εταίροι για τη Ρωσία, ανέφερε ζητώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η Ρωσία είναι ελκυστική για τέτοιους επενδυτές και ότι προσφέρει ένα ασφαλές επιχειρηματικό κλίμα με περισσότερες οικονομικές ελευθερίες και ανταγωνισμό,

    Ακόμη και με πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να βρίσκονται ενάντια στη Ρωσία, εξακολουθεί να διατηρεί πρόσβαση σε αγορές με πληθυσμό 4,5 δισεκατομμυρίων και αντιπροσωπεύει 30 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, είπε.

    «Πιστεύαμε ότι ήμασταν μια ευρωπαϊκή χώρα», είπε Ντεριπάσκα. «Τώρα, για τα επόμενα 25 χρόνια, θα σκεφτόμαστε περισσότερο το ασιατικό μας παρελθόν».

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος του FBI πληρωνόταν κρυφά από τον ολιγάρχη Ολέγκ Ντεριπάσκα



    ΣΧΟΛΙΑ