• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ραγδαίες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ! Οι δισεκατομμυριούχοι ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο


    Ένας επιχειρηματίας στο Χονγκ Κονγκ μετέφερε 10 εκατομμύρια δολάρια στη Σιγκαπούρη και σκοπεύει να μεταφέρει περισσότερα. Ένας άλλος εξετάζει την αγορά ακινήτων του Λονδίνου,  ανησυχώντας ότι οι τιμές στο Χονγκ Κονγκ είναι πολύ υψηλές. Οι εύπορες οικογένειες σε όλη την πόλη ανοίγουν υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς και υποβάλλουν αιτήσεις για δεύτερα διαβατήρια.

    Παρόλο που δεν δείχνουν ακόμη διάθεση να αποχωρήσουν, οι πλούσιοι του Χονγκ Κονγκ φροντίζουν να διαφυλάξουν όλο και περισσότερο τις τοποθετήσεις τους, καθώς ο χρηματοοικονομικός κόμβος βιώνει τη χειρότερη οικονομική και πολιτική κρίση τουλάχιστον από το 1997.

    Πολλοί επενδυτές με τεράστιας αξίας χαρτοφυλάκια, είτε μειώνουν την έκθεσή τους στο Χονγκ Κονγκ είτε λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αποσύρουν περιουσιακά στοιχεία άμεσα, την ώρα που η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Carrie Lam προσπαθεί να διατηρήσει το καθεστώς της πόλης που θεωρείται “μαγνήτης” για τους μεγιστάνες  της Ασίας. Οι πλούσιοι αποτελούν τους βασικούς “παίκτες” των αγορών μετοχών και ακινήτων του Χονγκ Κονγκ, καθώς και τους ισχυρούς αγοραστές των κινεζικών εταιρικών ομολόγων που εκδίδονται στην πόλη.

    Οι τραπεζίτες του private banking υποστηρίζουν ότι οι πελάτες τους επιτάχυναν το σχεδιασμό πλάνων διαφυγής εκτάκτου ανάγκης, μετά την ανακοίνωση της Κίνας τον περασμένο μήνα, ότι θα επιβάλει αμφιλεγόμενους νόμους για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ. Η νομοθεσία απειλεί να διαβρώσει τη δικαστική ανεξαρτησία της πρώην βρετανικής αποικίας, να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και να αναζωπυρώσει τις προηγούμενες διαμαρτυρίες στους δρόμους, που έπληξαν τον τουρισμό και τις βιομηχανίες λιανικού εμπορίου πριν το ξέσπασμα της πανδημίας,  οδηγώντας την οικονομία στη βαθύτερη ύφεση που είχε καταγραφεί.

    Προς το παρόν υπάρχουν λίγα στοιχεία για εκτεταμένη απόσυρση των κεφαλαίων. Οι τραπεζικές καταθέσεις του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο και το νόμισμα της πόλης εξακολούθησε να διαπραγματεύεται στο υψηλότερο σημείο της επιτρεπόμενης ζώνης, έναντι του δολαρίου,  σημάδι συνεχών εισροών.

    Η κυβέρνηση της Lam υποστήριξε ότι οι νόμοι περί ασφάλειας θα βοηθήσουν το Χονγκ Κονγκ να είναι μία «ασφαλής, σταθερή και φιλόξενη πόλη» και δεν θα επηρεάσει τα «νομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ και οι διεθνείς επενδυτές βάσει του νόμου και της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας». Οι ισχυρότεροι δισεκατομμυριούχοι του Χονγκ Κονγκ υποστήριξαν δημόσια τη νομοθεσία και εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της πόλης.

     

    Hong Kong deposits were still climbing as of April

    Σε ιδιωτικό επίπεδο, ωστόσο, πολλοί επιχειρηματίες του Χονγκ Κονγκ και επαγγελματίες με υψηλό εισόδημα εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι.

    Ο Τσενγκ, ο επιχειρηματίας που μετέφερε 10 εκατομμύρια δολάρια στη Σιγκαπούρη, εξασφάλισε επίσης άδεια μόνιμου κατοίκου στην πόλη φέτος και πουλά τα ακίνητά του στο Χονγκ Κονγκ. Δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια για μετανάστευση ακόμη, αλλά εξετάζει τις επιλογές του. Αυτός και η οικογένειά του έχουν διαβατήρια από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Γαλλία.

    Ο Τσενγκ, ο οποίος γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι ανησυχεί για τον μεγαλύτερο έλεγχο που επιθυμεί να ασκήσει η Κίνα στην πόλη και το ενδεχόμενο για περισσότερες αναταραχές.

    Ο Σαμ, τραπεζίτης επενδύσεων στο Χονγκ Κονγκ, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη. Ο 43χρονος μεταναστεύει στην Αυστραλία με τη σύζυγό του και τα δύο νεαρά αγόρια του σε περίπου τρεις μήνες. Είναι η δεύτερη φορά που θα φύγει από το Χονγκ Κονγκ σε περίοδο πολιτικής αναταραχής. Ο Σαμ μεγάλωσε στην πόλη, αλλά μετακόμισε στο Μπρίσμπεϊν όταν ήταν 12 ετών, αφού οι γονείς του φοβήθηκαν από την κινέζικη καταστολή των διαδηλωτών στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989. Επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ πριν από 20 χρόνια για την καριέρα του, αλλά τώρα δεν βλέπει κανένα λόγο να παραμείνει.

    χονγκ
    Χονγκ Κονγκ, Κίνα

    Η Margaret Chau, διευθύντρια του προγράμματος μετανάστευσης της Goldmax Immigration Consulting Co., με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι τα αιτήματα στην εταιρεία της έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί μετά τα νέα της νομοθεσίας περί εθνικής ασφάλειας. Προς το παρόν, οι περισσότεροι από τους πλούσιους πελάτες της ενδιαφέρονται περισσότερο να εξασφαλίσουν μια διαδρομή διαφυγής, παρά να φύγουν αμέσως.

    «Αυτό το βλέπουν ως εφεδρικό σχέδιο», είπε η Chau.

    Ο Kerry Goh, διευθύνων σύμβουλος του γραφείου Kamet Capital στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι οι πελάτες του έχουν αλλάξει τακτική. Δεν κάνουν πια γενικές ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μετακίνησης τους από το Χονγκ Κονγκ αλλά προχωρούν σε λεπτομέρειες σχετικά με τα πάντα, από τα σχολεία μέχρι την έκδοση visa και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

    “Αυτό που συνέβη στο Χονγκ Κονγκ έχει επιταχύνει πραγματικά το χρονοδιάγραμμα του 2047”, δήλωσε ο Goh, αναφερόμενος στην ημερομηνία λήξης της 50ετούς δέσμευσης της Κίνας να διατηρήσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ μετά την παράδοση του από τη Βρετανία. «Καθώς αυξάνονται τα προβλήματα του Χονγκ Κονγκ, τα οφέλη της Σιγκαπούρης έχουν γίνει πιο αυτονόητα».

    Ο Ντένις, 34χρονο στέλεχος σε εταιρεία συμβούλων με έδρα το Χονγκ Κονγκ, που ιδρύθηκε από τους γονείς του, είπε ότι η οικογένειά του και πολλοί από τους φίλους τους έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους από την πόλη. Ψάχνει να αγοράσει περισσότερα ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πέρασε σχεδόν μια δεκαετία φοιτώντας σε οικοτροφεία και στο πανεπιστήμιο.

    «Θα μπορούσα να αγοράσω ένα πολύ μεγαλύτερο διαμέρισμα στο Λονδίνο, οπότε γιατί όχι;»  είπε. “Προσπαθώ απλώς να προστατεύσω τα χρήματά μου από οποιαδήποτε αβεβαιότητα”.



    ΣΧΟΛΙΑ