• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πούτιν-Ερντογάν ανοίγουν και επισήμως την «κάνουλα» του φυσικού αερίου προς την Τουρκία

    • Bloomberg


    Η Ρωσία ανοίγει και επισήμως σήμερα, Τετάρτη, τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, ο οποίος θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Τουρκία, διαφοροποιώντας ακόμη περισσότερο τα εξαγωγικά κανάλια της προς την Ευρώπη εν μέσω αντιδράσεων από τις ΗΠΑ.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντιούνται στην Κωνσταντινούπολη για να εγκαινιάσουν τον αγωγό σε μια τελετή προς τιμήν των ενεργειακών και των πολιτικών δεσμών που ενώνουν τις δύο χώρες. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ο TurkStream θα μεταφέρει ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στην Τουρκία, εφοδιάζοντας παράλληλα αρκετές χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, την ώρα ακριβώς που οι αμερικανικές κυρώσεις αναστέλλουν τη λειτουργία ενός άλλου εξαγωγικού διαύλου, της Gazprom PJSC.

    Ο TurkStream περιλαμβάνει δύο αγωγούς που αναπτύσσονται υποθαλάσσια, δυναμικότητας μεταφοράς ο καθένας 15,75 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Σύμφωνα με την εταιρεία Bulgargaz, ο αγωγός εφοδιάζει ήδη, από την 1η Ιανουαρίου, με φυσικό αέριο την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω υφιστάμενων και νέων αγωγών στη Σερβία και αργότερα στην Ουγγαρία.

    Το σχέδιο επιτρέπει στη ρωσική Gazprom να επιτύχει δύο στρατηγικούς στόχους. Πρώτον, μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά της Τουρκίας, που είναι σήμερα μεταξύ των τριών μεγαλύτερων πελατών της. Δεύτερον, η Gazprom μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Ουκρανία, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα ως βασικός βασικός διαμετακομιστικός κόμβος για τη Ρωσία, ύστερα από χρόνια τεταμένων πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.

    Η κατασκευή ενός άλλου μεγάλου ρωσικού αγωγού -του Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα- σταμάτησε τον περασμένο μήνα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους εργολάβους που είχαν αναλάβει την κατασκευή της γραμμής στη Γερμανία. Οι ΗΠΑ, οι οποίες φιλοδοξούν και αυτές να αναδειχθούν σε σημαντικό εξαγωγέα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, υποστηρίζουν ότι οι αγωγοί της Gazprom θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού της περιοχής.

    Ρωσία

    Παρ’ όλα αυτά, ο Πούτιν χαιρέτισε τη σύνδεση του TurkStream ως «σημαντικό παράγοντα για την εξασφάλιση της πανευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας», ενώ ο Ερντογάν δήλωσε ότι τουλάχιστον το ήμισυ του αερίου που τροφοδοτείται μέσω του αγωγού θα μεταφέρεται στην Ευρώπη.

    Για τη Ρωσία, τα εγκαίνια σηματοδοτούν μια ακόμη επιτυχία προς την κατεύθυνση της αύξησης των εξαγωγικών διαύλων της, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο του Nord Stream 2. Η Gazprom άνοιξε τον περασμένο μήνα τον γιγάντιο αγωγό αερίου Power of Siberia, ο οποίος ξεκινά από τα τεράστια κοιτάσματα της Ρωσίας στην ανατολική Σιβηρία και φτάνει μέχρι τη βόρεια Κίνα.

    Εκτός από την έναρξη του TurkStream, ο Πούτιν και ο Ερντογάν σκοπεύουν να συζητήσουν τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας και διεθνών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία και τη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου.



    ΣΧΟΛΙΑ