• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πού θα ποντάρουν οι επενδυτές στο επόμενο τρίμηνο

    • Bloomberg

    Margaret Yang, αναλύτρια στην CMC Markets Singapore Pte.


    Τα ασιατικά χρηματιστήρια δείχνουν ασυνήθιστα ήρεμα καθώς το χειρότερο τρίμηνο που έχει περάσει από την προηγούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, φτάνει στο τέλος του. Την ώρα που οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί φοβούμενοι περαιτέρω μεταβλητότητα, η πρόσφατη ανάκαμψη τους ενθαρρύνει να εστιάσουν το ενδιαφέρον στις τοποθετήσεις που θα προβούν το επόμενο διάστημα.

    Για τον William Yuen, επικεφαλής επενδύσεων της Invesco στο Χονγκ Κονγκ, οι χώρες στις οποίες η επέκταση του κορονοϊού παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης και βαδίζουν προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, βρίσκονται σε καλύτερη θέση από εκείνες που ακόμη προσπαθούν να περιορίσουν τον ιό. Τα βασικά γεγονότα που πρέπει να παρακολουθήσουμε είναι η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η επαναστατική θεραπεία και η ανάκαμψη των οικονομικών, τονίζει.

    Η άποψη του είναι παρόμοια με αυτή της Margaret Yang, αναλύτριας στην CMC Markets Singapore Pte., η οποία υποστηρίζει ότι η Κίνα, η πρώτη μεγάλη οικονομία που κατάφερε να μετριάσει τον ιό, έχει καλύτερες πιθανότητες να ξεπεράσει της ανταγωνίστριες χώρες της περιοχής στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

     

    Volatility surges for Asian equities

     

    “Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής ενδέχεται να μετατοπίσουν τις κινήσεις τους για να αντιμετωπίσουν την εγχώρια κατανάλωση με περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα, ακόμη και με κουπόνια αγορών”, ανέφερε. “Η τεχνολογία (5G, cloud, gaming) και οι κλάδοι κατανάλωσης μπορεί να έχουν καλύτερες επιδόσεις.”

    Κατά το πρώτο τρίμηνο, όταν ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε κατά 20%, ήταν άγριο για πολλές αγορές της περιοχής. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ινδίας και της Αυστραλίας ετοιμάζονται για ρεκόρ απωλειών, ενώ ο δείκτης των αγορών της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι πολύ κοντά στο να σημειώσει βουτιά 31%, και να καταγράψει το χειρότερο τρίμηνο από το 1998, λόγω των lockdowns και της διακοπής των εμπορικών συναλλαγών.

    Τα καλά νέα για την περιοχή είναι ότι οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει τόσο χαμηλά όσο 10,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη για τον επόμενο χρόνο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

    Tough Ride

    Ακολουθούν οι εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών για μερικές από τις αγορές της περιοχής.

    Σιγκαπούρη

    “Το δεύτερο τρίμηνο ενδέχεται να αποδειχτεί ένα ταραχώδες τρίμηνο για την STI, καθώς η οικονομία της, που εξαρτάται από τις εξαγωγές και τον τουρισμό πλήττεται άσχημα από την απαγόρευση ταξιδιών και τη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού”, ανέφερε η Yang. “Η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου βλάπτει επίσης τη οικονομία της Σιγκαπούρης. Με την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων Covid-19, η πιθανότητα πλήρους lockdown είναι μεγάλη. Η χρηματιστηριακή αγορά της Σιγκαπούρης μπορεί να παρουσιάσει χαμηλότερη απόδοση τους ανταγωνιστές της παγκοσμίως στο δεύτερο τρίμηνο”.

    Ιαπωνία

    Οι ιαπωνικές μετοχές δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει “πόσο άσχημα θα επηρεαστούν τα κέρδη από το ξέσπασμα της πανδημίας”, αναφέρει ο Katsuyoshi Sakase, γενικός διευθυντής του τμήματος ανάλυσης μετοχών της Αizawa Securities Co. “Η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε lockdown από εδώ και πέρα”.

    Παρόλα αυτά υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για κάποιες μετοχές. “Εστιάζουμε στην Toyota και στην Takeda Pharma“, αναφέρει ο Thomas Reyes, πρόεδρος της Great Hill Capital στη Νέα Υόρκη. “Και οι δύο έχουν σύσταση “hold” για μεγάλο χρονικό διάστημα (διαπραγματεύονται με discount), και η Takeda μπορεί σύντομα να κινηθεί ανοδικά αν το πλάσμα αίματος για τη θεραπεία του κορονοϊού εγκριθεί βραχυπρόθεσμα”.

    Ινδία

    “Δεν πιστεύουμε ότι η αγορά θα ανακάμψει με ευθεία γραμμή”, ανέφεραν οι αναλυτές της Citigroup Inc., Surendra Goyal και Vijit Jain σε σημείωμα τους. “Πιστεύουμε ότι η αστάθεια είναι εδώ για να παραμείνει στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι είναι ακόμα άγνωστο πως θα κινηθεί ο ιός και τα σχετικά lovkdown κλπ. Σας συμβουλεύουμε να αγοράσετε στην πτώση και εστιάσετε σε μεγάλα, γνωστά ονόματα”.

    “Η πραγματική οικονομία θα αγωνιστεί πολύ σκληρά καθώς στη χώρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πότε θα αρθούν κάποιες από τις απαγορεύσεις του lockdown”, αναφέρει ο Sameer Kalra, ιδρυτής της Target Investing στη Βομβάη. “Οι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης εταιρείες θα βρεθούν στη ζώνη υψηλού ρίσκου καθώς η αναντιστοιχία στις ταμειακές ροές θα είναι μεγάλη”.

    Φιλιππίνες

    “Οι επενδυτές ενδέχεται να παραμείνουν επιφυλακτικοί μέχρι να υπάρξουν ενδείξεις επιβράδυνσης των νέων κρουσμάτων, οι οποίες θα μπορούσαν να αργήσουν μερικούς ακόμη μήνες, καθώς η κυβέρνηση μόλις πρόσφατα αύξησε τα τεστ”, γράφει σε σημείωμα η Jody Santiago, αναλύτρια της UBS Group AG. “Οι εταιρείες που θα κέρδη τους μπορεί να επηρεάζονται λιγότερο, είναι εκείνες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες όπως η Puregold και οι τηλεπικοινωνίες PLDT και Globe Telecom.”



    ΣΧΟΛΙΑ