• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς βλέπουν οι αναλυτές την πορεία των τουρκικών assets μετά τις εκλογές

    • Bloomberg
    ρετζεπ ταγιπ ερντογαν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας


    Σε «δύσκολο δρόμο» φαίνονται να εισέρχονται οι τουρκικές αγορές, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών, τα οποία έδειξαν ότι, για πρώτη φορά από το 1994, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχασε την υποστήριξη της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

    Η τουρκική λίρα «βούλιαξε» κατά 1,9% το πρωί της Δευτέρας, στα 5,6762 δολάρια. Τα overnight swaps αυξήθηκαν, ενώ οι μετοχές υποχώρησαν.

    Τι λένε όμως οι επενδυτές για τα αποτελέσματα των εκλογών και τον αντίκτυπο που έχουν στις αγορές;

    Σύμφωνα με τον Damien Loh, επικεφαλής επενδύσεων της Ensemble Capital Pte Ltd στη Σιγκαπούρη:

    Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, αλλά σίγουρα όχι μια καθολική «ψήφος εμπιστοσύνης» στον Ερντογάν, καθώς ναι μεν το συνολικό αποτέλεσμα ήταν υπέρ του, ηττήθηκε όμως στις πιο βασικές πόλεις. Το USD-TRY ίσως να διαπραγματευτεί σε σταθερά έως ελαφρώς χαμηλότερα τη Δευτέρα, αλλά μεσοπρόθεσμα το αναμένουμε σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι βασικοί λόγοι για την αποδυνάμωση της τούρκικης λίρας παραμένουν.

    Οι αγορές θα αρχίσουν να επικεντρώνονται ξανά στη γεωπολιτική ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, η οποία αναζωπυρώνεται εξαιτίας αφενός της άρνησης της Τουρκίας να ακυρώσει τις αγορές των ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων άμυνας S-400 και αφετέρου των ΗΠΑ που απειλούν να ακυρώσουν την πώληση των 35 μαχητικών τζετ F-35.

    H Elsa Lignos, επικεφαλής παγκόσμιας νομισματικής στρατηγικής στην RBC Capital Markets στο Λονδίνο αναφέρει:

    Χωρίς άλλες εκλογές μέχρι το 2023, περιμένουμε να δοθεί έμφαση στην πολιτική κατεύθυνση. Αλλά οι διαρροές του κόμματος του Ερντογάν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας ενδεχομένως να περιορίσουν την όρεξή του για μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσουν να πιέζουν την τούρκικη λίρα.

    Σύμφωνα με τον Patrick Wacker, διευθυντή της UOB Asset Management Ltd. στη Σιγκαπούρη:

    Αν και ο κ. Ερντογάν δεν έχει να αντιμετωπίσει άλλες εκλογικές αναμετρήσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι απώλειές του, ιδιαίτερα στην Άγκυρα, θα μπορούσαν να ωθήσουν την κυβέρνηση σε μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα έπληττε όμως τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

    Με το πέρας των εκλογών, ίσως να δούμε ένα συνεχιζόμενο ράλι «ανακούφισης» στα ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε δολάρια, το οποίο ξεκίνησε από την Παρασκευή, χάρη στη βελτιωμένη ψυχολογία των αναδυόμενων αγορών. Οι ανησυχίες μου για την Τουρκία είναι λιγότερο σχετικές με το ζήτημα των εκλογών, καθώς, μετά τις περσινές εκλογές, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επέστρεψε σε σχετικά ορθόδοξες πολιτικές, παρά την αντίθετη ρητορική του Ερντογάν.

    Πέρα από το ράλι αυτό όμως, παραμένουμε επιφυλακτικοί για τα τουρκικά ομόλογα, λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας εξαιτίας των συναλλαγών με τη Ρωσία και της πιθανότητας επιβολής κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ, γεγονός που θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση για την αποδυναμωμένη οικονομία της Τουρκίας.

    O Tatha Ghose, ανώτερος σύμβουλος για τις αναδυόμενες αγορές στην Commerzbank AG  στο Λονδίνο αναφέρει ότι:

    Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ενισχύει την ανησυχία μας σχετικά με τον πολιτικό αντίκτυπο του χαμηλού αναπτυξιακού περιβάλλοντος, αλλά και για το πόσο σφιχτή θα παραμείνει η υποκείμενη νομισματική πολιτική. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση θελήσει να ενισχύσει δυναμικά τον δανεισμό, θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητική δυναμική για το νόμισμά της.

    Σύμφωνα με τον Tetsuya Yamaguchi, επικεφαλής τεχνικής ανάλυσης στη Fujitomi Co. στο Τόκιο:

    Τα αποτελέσματα των εκλογών προϊδεάζουν πιθανότατα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα λάβει λαϊκιστικά μέτρα, προκειμένου να ανακτήσει τη δημοτικότητά του, γεγονός που θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική θέση της χώρας. Κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό για τη λίρα και τα τουρκικά assets.

    Οι προσδοκίες για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εν μέσω ανησυχίας για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, πιθανόν να κάνουν τους επενδυτές περισσότερο επιλεκτικούς στις επενδυτικές τους επιλογές. Η Τουρκία μπορεί να είναι μεταξύ εκείνων που θα μείνουν εκτός των προτιμήσεών τους, καθώς η οικονομία της συρρικνώνεται ήδη, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει δίδυμο έλλειμμα, τόσο δημοσιονομικό όσο και τρεχουσών συναλλαγών.

    Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας βρίσκεται επίσης σε σοβαρή κατάσταση, διότι εάν η κεντρική τράπεζα μειώσει τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία, η λίρα μπορεί να υποχωρήσει αρκετά, ενώ αν αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς θα πληγεί ακόμη περισσότερο η ήδη αδύναμη οικονομία.

    Ο Saed Abu Karsh, συνιδρυτής του hedge fund Ark Capital Management με έδρα το Ντουμπάι αναφέρει ότι:

    Η υπόθεση για long θέσεις σε τουρκικά assets εξακολουθεί να είναι αρκετά φτωχή. Η Τουρκία συνεχίζει να εκπέμπει σήματα κινδύνου με βάση όλους σχεδόν τους δείκτες έγκαιρης προειδοποίησης.

    Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για την τουρκική λίρα σημαίνουν ότι μια κακή κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, καθώς συνεπάγονται την εφαρμογή κεφαλαιακών ελέγχων σε μια χώρα με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, γεγονός που σημαίνει ότι η ύφεση είναι το πιο πιθανό σενάριο, επομένως οι μετοχές και τα ομόλογα ενδέχεται να υποαποδώσουν και η ανάπτυξη να επιδεινωθεί.

    Τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν κατά το τρίτο τρίμηνο, σε περίπτωση όμως που το ζεύγος USD / TRY υπερτιμηθεί σημαντικά, η μείωση αυτή δεν θεωρώ ότι θα έλθει.

    Σύμφωνα με τον Jameel Ahmad, επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής και της έρευνας αγοράς στην FXTM στη Λεμεσό της Κύπρου:

    Οι επενδυτές θα παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο το κυβερνών κόμμα του ΑΚΡ χάνει επιρροή σε σημαντικές πόλεις και αυτό θα βοηθήσει να προσδιοριστεί εάν οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν σε υπερπουλημένες αγορές.

    Το ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας. Η μείωση των επιτοκίων προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή.

    Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κινούνταν ανοδικά έναντι του δολαρίου σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του νοτιοαφρικανικού ραντ, το οποίο γενικά θεωρείται ο απόλυτος δείκτης για τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές δεν αποθαρρύνονται από το εκλογικό αποτέλεσμα και προτίθενται να προσθέσουν κίνδυνο στο χαρτοφυλάκιό τους.

    Σύμφωνα με τον  Lysu Paez-Cortez, οικονομολόγο του Natixis στο Παρίσι:

    Μετά την ψήφο του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει να αντιμετωπίσει άλλη εκλογική αναμέτρηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον η κυβέρνηση θα έχει την αποφασιστικότητα που απαιτείται για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα αναζωογονήσουν την τουρκική οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ