• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς στήθηκε η απάτη ύψους 722 εκατ. δολαρίων στα κρυπτονομίσματα

    • Bloomberg
    Bitcoin: Πιέσεις και διακυμάνσεις στην περιοχή των 55.000 δολαρίων - Δεν αλλάζει η τάση λένε οι αναλυτές

    Bitcoin


    Τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν από Αμερικανούς εισαγγελείς ότι συμμετείχαν στην διάπραξη απάτης με κρυπτονομίσματα ύψους 722 εκατ. δολαρίων, δημιουργώντας  μία υψηλής τεχνολογίας πυραμίδα Ponzi.

    Από το 2014 μέχρι αυτό το μήνα, οι κατηγορούμενοι εργάζονταν στο BitClub Network, το οποίο συγκέντρωνε χρήματα από τους επενδυτές παρέχοντας ως αντάλλαγμα μετοχές σε υποτιθέμενα pool κρυπτονομισμάτων και τους επιβράβευε για την προσέλκυση νέων επενδυτών, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

    Ο Matthew Brent Goettsche, 37 ετών, ο Jobadiah Sinclair Weeks, 38 ετών και ο Joseph Frank Abel, 49 ετών, συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες και κατηγορήθηκαν για συνωμοσία, ανακοίνωσε σε δήλωση του ο εισαγγελέας Craig Carpenito στο Νιου Τζέρσεϊ. Δύο ακόμη κατηγορούμενοι, των οποίων τα ονόματα δεν αποκαλύφθηκαν, παραμένουν ελεύθεροι.

    Ο Goettsche χαρακτήρισε τους δυνητικούς επενδυτές του BitClub Network ως “χαζούς” και “πρόβατα”, λέγοντας ότι «έχτισε όλο αυτό το μοντέλο στις πλάτες των ηλίθιων», σύμφωνα με την κατάθεση του. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Goettsche έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο συνεργάτη του, στον οποίο επισήμανε ότι το BitClub Network θα τους έδινε τη δυνατότητα να «αποσυρθούν με πολλά χρήματα”, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

    Οι Goettsche και Weeks κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο τη διάπραξη απάτης, ενώ και οι τρεις άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνωμοσία για την πώληση μη καταχωρημένων τίτλων.

    Cryptocurrency Mania

    Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους τρεις κατηγορούμενους δεν βρέθηκαν για να απαντήσουν σε ερωτήματα. Αναμένεται να εμφανιστούν στο δικαστήριο, δήλωσε ο Carpenito.

    Η “εξόρυξη” Bitcoin είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας οι επενδυτές μπορούν να κερδίσουν πρόσφατα εκδοθέντα bitcoin χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό για την επίλυση σύνθετων αλγορίθμων. Το BitClub Network κατηγορήθηκε ότι συγκέντρωνε τα χρήματα των επενδυτών για να αγοράσει λογισμικό “εξόρυξης” και χωρητικότητα υπολογιστών και στη συνέχεια να διανείμει τα κέρδη, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η ομάδα δήλωνε ψεύτικα κέρδη και εξαπάτησε τους επενδυτές της, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

    Οι εισαγγελείς έχουν επίσης αναφέρει και περιπτώσεις απάτης που αφορούν τον αντίπαλο του bitcoin, το OneCoin. Ένας δικηγόρος καταδικάστηκε πριν από τρεις εβδομάδες στη Νέα Υόρκη για το ξέπλυμα 400 εκατομμυρίων δολαρίων από ψεύτικα κρυπτονομίσματα OneCoin, τα οποία οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι δημιούργησε μέσω πυραμίδας Ponzi, όπου υπόσχονταν στους επενδυτές μη ρεαλιστικές αποδόσεις και οι πρώτοι στη σειρά επενδυτές πληρώνονται με χρήματα από τους επόμενους επενδυτές.

    Ο Mark Scott, 51 ετών, βρέθηκε ένοχος στις 21 Νοεμβρίου για συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία για την τραπεζική απάτη, αφού οι ένορκοι συνεδρίασαν για  3 ½ ώρες. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Scott δημιούργησε ένα ψεύτικο επενδυτικό ταμείο το οποίο χρησιμοποίησε για να επεξεργαστεί χρήματα από την Ruja Ignatova, την Βουλγάρα συν-ιδρύτρια του OneCoin Ltd. Η Ignatova εξαφανίστηκε το 2017, όταν το OneCoin άρχισε να ερευνάται από το νόμο.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ