• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θέλετε διαζύγιο; Μήπως πρέπει να βιαστείτε;

    • Bloomberg


    Ο Αμερικανός δικηγόρος διαζυγίων Lowell Sucherman συνηθίζει να συμβουλεύει τους πελάτες του που αποφασίζουν να χωρίσουν να καταλήξουν γρήγορα σε συμβιβασμό, αν θέλουν να γλυτώσουν νομικά έξοδα και να φυλάξουν τα χρήματα για τις σπουδές των παιδιών τους. Διαφορετικά, λέει χαριτολογώντας, μπορούν να συνεχίσουν τη δικαστική διαμάχη μέχρι τέλους και να βοηθήσουν τον ίδιο να πληρώσει τις σπουδές των εγγονιών του.

    Οι συμβουλές του σπάνια επηρεάζουν τα ζευγάρια. Ωστόσο, φέτος, ορισμένοι σύζυγοι που βρίσκοντα στα πρόθυρα χωρισμού, έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να επισπεύσουν τις διαδικασίες του διαζυγίου τους.

    Η φορολογική αναμόρφωση στην οποία προχώρησε ο Donald Trump το 2017, καταργεί τις απαλλαγές φόρου για τις πληρωμές διατροφής, μέτρο που θα ισχύσει από το 2019. Έτσι, αρκετά οικονομικά εύρωστα ζευγάρια σπεύδουν να καταλήξουν σε συμφωνία άμεσα και να οριστικοποιήσουν το διαζύγιό τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 προκειμένου να γλυτώσουν χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο.

    Το διαζύγιο συχνά σημαίνει πόλεμο. Όσο πιο πλούσιος είναι κάποιος, τόσο περισσότερα σπίτια, ιδιοκτησίες, επενδύσεις και επιχειρήσεις υπάρχουν για να διεκδικήσει από τον/την σύντροφό του. Σε μια οικογένεια με ένα εισόδημα, ο σύζυγος που δεν εργάζεται φοβάται ότι θα εξαπατηθεί οικονομικά από τον σύζυγο που φέρνει το εισόδημα στο σπίτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σειρά δαπανηρών διαπραγματεύσεων που διαρκούν χρόνια.

    Η διατροφή πληρώνεται συνήθως από τον σύζυγο με το υψηλότερο εισόδημα για μια χρονική περίοδο μετά από ένα διαζύγιο. Επί δεκαετίες, όσοι πλήρωναν διατροφή στις ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να την αφαιρούν από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αντίστοιχα, όσοι τη λαμβάνουν είναι υποχρεωμένοι να τη δηλώνουν ως φορολογητέο εισόδημα. Η φορολογική αναδιάρθρωση αντιστρέφει τη ρύθμιση αυτή, και καταργεί την έκπτωση του φόρου σε όσους καταβάλουν διατροφή, ενώ δίνουν απαλλαγή φόρου σε όσους τη λαμβάνουν.

    Δεδομένου ότι ο σύζυγος που πληρώνει, σχεδόν πάντα, βρίσκεται σε υψηλότερη φορολογική κλίμακα σε σχέση με τον άλλο, οι νέοι νόμοι θα σημαίνουν λιγότερα χρήματα μετά τη φορολογία για να διανεμηθούν.

    Ο Michael Stutman, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρία Stutman, Stutman & Lichtenstein στο Μανχάταν, αναφέρει ότι ακόμη και ζευγάρια που δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες διαζυγίου αναρωτιούνται αν πρέπει να βιαστούν να πάρουν μια απόφαση πριν από το τέλος του έτους. Ο Sucherman, ο οποίος εργάζεται στην Sucherman Insalaco με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι δέχεται ερωτήματα από πιθανούς πελάτες, οι οποίοι αναρωτιούνται αν πρέπει να προχωρήσουν στο διαζύγιο λόγω της αλλαγής του νόμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είπε, δεν έχουν καν ακόμα χωρίσει.

    Η διαφορά μεταξύ του διαζυγίου που θα ολοκληρωθεί φέτος και αυτού που δεν ισχύσει τον επόμενο χρόνο είναι σημαντική, ειδικά όταν πρόκειται για υψηλά εισοδήματα. Ένας διευθύνων σύμβουλος που ζει στην πόλη της Νέας Υόρκης και χωρίζει από τη νοικοκυρά σύζυγο του, θα πληρώσει περίπου 35.000 δολάρια για να στηρίξει τα δύο μικρά παιδιά τους.  Αν δηλώνει ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως και συμφωνεί να πληρώσει 360 χιλιάδες δολάρια σε διατροφή, με τον νόμο του 2019 θα επιβαρυνθεί περίπου με 23.000 δολάρια περισσότερους φόρους ετησίως, σύμφωνα με την ανάλυση του Chris Chen της Insight Financial Strategists.

    Αν κερδίζει 4 εκατ. δολάρια και πληρώνει 500.000 δολάρια σε διατροφή, τότε θα επιβαρυνθεί από την αλλαγή κατά 35.500 δολάρια ετησίως.

    Παραδοσιακά, το τέλος του χρόνου αποτελεί μία δύσκολη περίοδο για τα διαζύγια. Τόσο για συναισθηματικούς όσο και για οικονομικούς λόγους οι σύζυγοι σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πριν από τις διακοπές των εορτών, προκειμένου να είναι ελεύθεροι για μία νέα αρχή τον καινούργιο χρόνο.

    Τώρα με τη φορολογική αλλαγή, αναμένεται ακόμη περισσότερη δουλειά για δικηγόρους, δικαστές και γραμματείς. Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι τα δικαστήρια θα είναι σε θέση να διαχειριστούν την πρόσθετη γραφειοκρατία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ