• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς ένας 30χρονος στηρίχτηκε στην παγκοσμιοποίηση για να δημιουργήσει μια εταιρεία αξίας 23 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Patrick και John Collison


    Το 2010, όταν ο Patrick Collison ίδρυσε με τον μικρότερο αδερφό του John τη Stripe Inc., σκέφτηκε ότι ο κόσμος κατευθύνεται προς μια συνεχώς αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση με οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου.

    Τώρα, με βάση τα γεγονότα των τελευταίων δύο ετών, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. “Υπάρχουν περισσότερες αντιξοότητες στην παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση από ότι υπήρχαν οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 20 χρόνια”, δήλωσε ο Collison. “Αυτό θα κάνει την παγκόσμια επέκταση  για τις επιχειρήσεις πιο δύσκολη”.

    Η Stripe δημιουργεί λογισμικό και υποδομή πληρωμών που βοηθά τις επιχειρήσεις να δέχονται χρήματα online και διασυνοριακά. Και παρά το γεγονός ότι ο εθνικισμός αυξάνεται, η Stripe θα συνεχίσει την εκ των πραγμάτων πορεία της προς την παγκοσμιοποίηση, καθώς σε μεγάλο βαθμό οι εργασίες της εξαρτώνται από αυτή. Ο  Collison δήλωσε ότι η εταιρεία θα προσθέσει μισή ντουζίνα χώρες στους επόμενους μήνες, στις 23 χώρες όπου η υπηρεσία είναι ήδη διαθέσιμη σήμερα.

    Μέρος του στοιχήματος που έβαλαν οι επενδυτές στη Stripe είναι ότι μπορεί να συνεχίσει να κερδίζει ένα μερίδιο για ολοένα και περισσότερες συναλλαγές, σε περισσότερες περιοχές. Ωστόσο, η επιχείρηση είναι ευάλωτη σε μια οικονομική ύφεση που θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες καθώς και σε ενδεχόμενη πολιτική παρέμβαση που θα μπορούσε να θέσει μεγαλύτερους φραγμούς στις επιχειρήσεις να λειτουργούν διεθνώς. Έτσι, είναι φυσικό ο Collison να θεωρεί τα εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο μία αρνητική εξέλιξη.

    Τα γραφεία της Stripe στο San Fransisco

    Παρόλα αυτά, οι οπαδοί της Stripe παραμένουν αισιόδοξοι. Μετά την επένδυση που έκανε στην εταιρεία η Tiger Global Management, ύψους 245 εκατ. δολαρίων τον περασμένο Σεπτέμβριο, το hedge fund αποφάσισε να τη χρηματοδοτήσει με επιπλέον 100 εκατ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Η Stripe είπε ότι η συμφωνία ωθεί την αποτίμηση της στα 22,5 δισ. δολάρια. Ένα πράγμα που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τη δυναμική της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Collison, είναι ότι η γραφειοκρατία καθιστά τις υπηρεσίες που παρέχει πιο πολύτιμες για τις επιχειρήσεις. Καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο γίνεται πιο περίπλοκη, περισσότερες εταιρείες θα θελήσουν να πληρώσουν για να απολαμβάνουν αυτές τις υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τις συναλλαγές τους.

    Ο Collison θα τεστάρει αυτή τη θεωρία με την επικείμενη επέκταση του στη ζώνη του ευρώ. Οι νέες αγορές – η Εσθονία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία – είναι μικρότερες οικονομίες που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες λειτουργίας στο ευμετάβλητο επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες του Brexit, την εφαρμογή του Κανονισμού Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και την εξασθένιση των οικονομικών προοπτικών της περιοχής.

    Ο Collison επισήμανε ότι θα επεκταθεί στις συγκεκριμένες χώρες λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες τους και όχι το σημερινό μέγεθος τους. Παράλληλα η εταιρεία θα προσφέρει σύντομα υπηρεσίες στη Μαλαισία, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης της στην Ινδία.

    Ο Collison, με υπηκοότητα ιρλανδική, αποχώρησε από το MIT για να ξεκινήσει τη Stripe.

    Η εταιρεία του ωφελείται από την ανάπτυξη του online εμπορίου. Εκτός από την επεξεργασία των πληρωμών, έχει επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες. Εκδίδει ένα τριμηνιαίο περιοδικό για την τεχνολογία λογισμικού που ονομάζεται Increment, απέκτησε ένα φόρουμ για επιχειρηματίες που ονομάζεται Indie Hackers, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και την εκτύπωση βιβλίων μέσω της Stripe Press, που σχετίζονται με τα οικονομικά, την τεχνολογία και το μάρκετινγκ.

    John και Patrick Collison

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ