• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποιες κατοικίες αποφάσισε να αφαιρέσει από τις λίστες της η Airbnb και γιατί

    Airbnb 

    Airbnb


    Η Airbnb Inc. ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να νοικιάζει σπίτια στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, μια κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση ισραηλινών αξιωματούχων.

    Η εταιρεία, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι θα αφαιρέσει περίπου 200 σπίτια και δωμάτια προς ενοικίαση, που βρίσκονται στην αμφισβητούμενη περιοχή. Η Airbnb επισήμανε μάλιστα, ότι παρόλο που ο νόμος των ΗΠΑ της επιτρέπει να συνεχίσει τη δραστηριότητα της στη συγκεκριμένη περιοχή, η ίδια προχώρησε στην αμφιλεγόμενη απόφαση της μετά από διαβούλευση που είχε με εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής.

    “Πολλοί στην παγκόσμια κοινότητα δήλωσαν ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να δουλεύουν εδώ επειδή πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να επωφελούνται από εδάφη όπου οι άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί”. Η Airbnb έγραψε τη θέση της και στο blog της. “Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θα διαφωνήσουν με την απόφαση αλλά θα εκτιμήσουν την προοπτική τους.”

    Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Gilad Erdan είπε ότι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που πλήττονται από την απαγόρευση της Airbnb θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μηνύσουν την εταιρεία. Ο Εrdan δήλωσε ότι σχεδιάζει να συζητήσει την απόφαση της Airbnb με «ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους» για να διαπιστώσει αν η κίνηση παραβιάζει τους αμερικανικούς αντι-ισραηλινούς νόμους. Ο υπουργός Τουρισμού Yariv Levin χαρακτήρισε την κίνηση «μποϊκοτάζ» και δήλωσε ότι θα επιδιώξει να επιβάλει πρόσθετο φόρο στις δραστηριότητες του Airbnb στο Ισραήλ.

    Ο Nick Papas, εκπρόσωπος της Airbnb, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις των αξιωματούχων. Παράλληλα επισήμανε ότι οι ισραηλινοί οικισμοί θα διαγραφούν από την ιστοσελίδα της Airbnb τις επόμενες μέρες.

    Για χρόνια, η Airbnb είχε κατηγορηθεί ότι επωφελείται από ενοίκια σε εβραϊκά τμήματα, στο κέντρο των συγκρούσεων στην περιοχή. Οι παλαιστίνιοι ηγέτες παλεύουν και αγωνίζονται για την απομάκρυνση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

    Airbnb
    Συνιδρυτές Airbnb, από τα αριστερά, Joe Gebbia, Nathan Blecharczyk και Brian Chesky.

     



    ΣΧΟΛΙΑ