• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποια οικογένεια δισεκατομμυριούχων έβαλε ενέχυρο μετοχές αξίας 125 εκατ. δολαρίων και γιατί

    • Bloomberg

    Alejandro Santo Domingos


    Η οικογένεια των δισεκατομμυριούχων Santo Domingo έχει ενεχυριάσει ένα μεγάλο μέρος των μετοχών αξίας 260 εκατ. δολαρίων που κατέχει στην ισπανική κτηματομεσιτική εταιρία Inmobilaria Colonial Socimi SA, αξιοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της περιουσίας της.

    Οι επενδυτικές εταιρείες που ελέγχει η πλουσιότερη οικογένεια της Κολομβίας έχουν βάλει ενέχυρο περίπου τις μισές από τις 29 εκατομμύρια μετοχές που κατέχουν στην Colonial, σύμφωνα με τα αρχεία του χρηματιστηρίου. Η αξία τους εκτιμάται στα 125 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την τιμή κλεισίματος της εταιρείας στη συνεδρίαση της Τρίτης, και σε αυτές περιλαμβάνονται τρία εκατομμύρια μετοχές που δεσμεύτηκαν στο πρώτο τρίμηνο, όταν η Colonial σημείωσε βουτιά λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

    Η πανδημία είχε «σημαντικό αντίκτυπο» στην αξία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, διευκρίνισε η Bevco Lux Sarl, εταιρεία της οικογένειας Santo Domingo με έδρα το Λουξεμβούργο που διαχειρίζεται τις μετοχές της στην Colonial, κατά την ανακοίνωση των ενοποιημένων αποτελεσμάτων της.

    Οι συναλλαγές αυτές δίνουν μία ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο οι πλούσιοι εκμεταλλεύονται τα περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Μεταξύ άλλων, ο μεγιστάνας Elon Musk  έχει χρησιμοποιήσει μετοχές της Tesla για να λάβει προσωπικά δάνεια, ενώ ο Larry Ellison έχει διαθέσει εκατομμύρια μετοχές που κατέχει στην Oracle Corp. για να χρηματοδοτήσει τον πολυτελή τρόπο ζωής του. Στα αρχικά στάδια την πανδημίας, πολλοί πλούσιοι επενδυτές κλήθηκαν να καλύψουν την διαφορά τιμής σε ενεχυριασμένες μετοχές, λόγω της βουτιάς που σημείωσε η αγορά.

    Με επικεφαλής τον απόγονο της οικογένειας, Alejandro, οι Santo Domingos είναι οι τρίτοι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Colonial, η οποία έχει περιουσία αξίας 12,2 δισ. ευρώ (14,5 δις. δολάρια) και κτίρια γραφείων στην Ισπανία και την Γαλλία. Η οικογένεια έχει ήδη ενεχυριάσει πάνω από 1/5 του μεριδίου 5% που κατέχει στην ζυθοποιία παραγωγής της Budweiser,  Ansheuser-Busch InBev SA, αξίας περίπου 6 εκατ. δολαρίων. Επίσης, διαθέτει μετοχές στην Keurig Dr Pepper Inc.

    Οι Santo Domingos πούλησαν τη συμμετοχή τους στην Bavaria -που ήταν κάποτε η μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Κολομβία- στην βρετανική ζυθοποιία SAB Miller για μετοχές το 2005 και τώρα τους ανήκει ένα ποσοστό στην AB InBev, η οποία απέκτησε τον ανταγωνιστή της στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016. Η οικογένεια έχει χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να επενδύσει σε τομείς όπως οι τράπεζες, η αγορά ακινήτων και το private equity.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index, η περιουσία των Santo Domingos ανέρχεται σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

    Επιμέλεια μετάφρασης: Αμαλία Σοφία Βερούτη



    ΣΧΟΛΙΑ