• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: To brent φλερτάρει με τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014

    • Bloomberg


    Η τιμή στο πετρέλαιο brent κινείται ενδοσυνεδριακά προς το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, λόγω των εκτιμήσεων για πιο σφικτή προσφορά και της άμβλυνσης της ανησυχίας για τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον.

    Τα futures στο Λονδίνο, που σημείωσαν άνοδο για τέταρτη εβδομάδα την Παρασκευή, εκτινάχθηκαν στις αρχές των ασιατικών συναλλαγών κοντά σε υψηλό επταετίας προτού περιορίσουν τα κέρδη τους με αφορμή τις ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης.

    Οι υψηλές τιμές δικαιολογούνται και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την Vitol Group.

    Oil has maintained its upward momentum as the market tightens

    Η τιμή του πετρελαίου έχει καταγράψει άνοδο άνω του 10% από τις αρχές του έτους, εν μέρει λόγω των διακοπών των παραγωγών του ΟΠΕΚ+ συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια ζήτηση αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ η φυσική αγορά ανθεί καθώς οι αγοραστές εστιάζουν πέρα ​​από την εξάπλωση της Όμικρον.

    «Το πετρέλαιο έχει αφήσει σταθερά πίσω του το τελευταίο κύμα Covid», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. «Οι αυξανόμενες ελλείψεις του ΟΠΕΚ+ έναντι του στόχου της παραγωγής και η επιδείνωσης των γεωπολιτικών απειλών για την προσφορά υποστηρίζουν το ανοδικό κλίμα».

    Τα συμβόλαια Μαρτίου του brent σημείωσαν άνοδο 0,6% και διαμορφώθηκαν στα 86,56 δολάρια το βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο, μετά τα κέρδη 1,9% της Παρασκευής. Νωρίτερα σήμερα έφτασαν μέχρι τα 86,71 δολάρια, τέσσερα σεντς χαμηλότερα από το υψηλό του Οκτωβρίου 2014.

    Τα συμβόλαια West Texas Intermediate μηνός Φεβρουαρίου ενισχύθηκαν κατά 0,8%, στα 84,49 δολάρια, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης.

    Η πολιτική Covid-Zero που εφαρμόζει η Κίνα πιθανότατα θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλο ξέσπασμα της Όμικρον ώστε να μειώσει σημαντικά τη χρήση προϊόντων πετρελαίου εκεί, δήλωσε την Κυριακή ο Mike Muller, επικεφαλής της Vitol για την Ασία, σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Gulf Intelligence με έδρα το Ντουμπάι.

    Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, εν τω μεταξύ, μείωσε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια για να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας που έχει χάσει τη δυναμική της λόγω της πτώσης των ακινήτων και των επαναλαμβανόμενων ξεσπασμάτων του ιού.

    Τα επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 4% το περασμένο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που είναι το πιο αδύναμο από τις αρχές του 2020.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αλεξάντρ Νόβακ: Η Ρωσία θα παράγει 10,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα



    ΣΧΟΛΙΑ