• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Σε υψηλό επταετίας το brent με φόντο τις γεωπολιτικές αναταραχές

    • Bloomberg


    Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών σκαρφάλωσε το πετρέλαιο Brent, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώθηκαν στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει στη ζήτηση η παραλλαγή Όμικρον αμβλύνθηκαν.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο έφτασαν τα 88,13 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2014.

    Οι μαχητές των Χούτι της Υεμένης ισχυρίστηκαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση με drone στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ – προκαλώντας έκρηξη και πυρκαγιά στα περίχωρα της πρωτεύουσας Άμπου Ντάμπι. Το πετρέλαιο West Texas Intermediate αυξήθηκε επίσης πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

    Η ανοδική εκτίμηση ενισχύεται περαιτέρω από τη δύναμη στη φυσική αγορά αργού πετρελαίου της Ασίας και τα συρρικνωμένα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου. Η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις της για το Brent για το 2022 και το 2023, προβλέποντας ότι φτάσει τα 100 δολάρια το τρίτο τρίμηνο.

    Oil extends advance as geopolitical unrest returns

    Το αργό έχει κάνει θεαματικό ξεκίνημα το νέο έτος με την αγορά να πιέζεται λόγω της ισχυρής ζήτησης και των διακοπών των παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης. Όλα τα είδη πετρελαίου ενισχύονται, από το ντίζελ έως το καύσιμο αεροσκαφών, το οποίο εκτινάχθηκε στα ύψη στην Ευρώπη καθώς τα αεροπορικά ταξίδια δείχνουν αντοχή στον αντίκτυπο της Όμικρον.

    Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε έδαφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πυροδότησε φωτιά στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα και πυρπόλησε φορτηγά βυτιοφόρων καυσίμων σε μια κοντινή βιομηχανική περιοχή. Η επίθεση έγινε λίγες μέρες αφότου οι μαχητές Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, προειδοποίησαν το Άμπου Ντάμπι να μην εντείνει την αεροπορική του εκστρατεία εναντίον τους.

    «Το κλίμα στην αγορά παραμένει θετικό και η επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόσφερε μόνο μια περαιτέρω ώθηση στις τιμές», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV. «Οι διαταραχές του εφοδιασμού σε συνδυασμό με τη σταθερή ζήτηση σημαίνουν ότι η αγορά πετρελαίου είναι πιο σφιχτή από το αναμενόμενο», πρόσθεσε.

    Τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 1,9% από το κλείσιμο της Παρασκευής, στα 85,43 δολάρια, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: To brent φλερτάρει με τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014



    ΣΧΟΛΙΑ