• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Υποχωρεί κάτω από τα 61 δολάρια, με το βλέμμα στην συνάντηση του ΟΠΕΚ

    • Bloomberg


    Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 61 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, καθώς επηρεάστηκε από το ισχυρότερο δολάριο και με τους εμπόρους να ζυγίζουν τους κινδύνους για την ανάκαμψη της ζήτησης εν αναμονή της συνάντησης του ΟΠΕΚ + αυτή την εβδομάδα.

    Το West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,7%, ενώ το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε, καθιστώντας τα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια λιγότερο ελκυστικά.

    Παράλληλα αυξήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση καυσίμων αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, παραμένουν οι κίνδυνοι, με τον επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ να προειδοποιεί για «επικείμενη καταστροφή» καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού και οι θάνατοι στη χώρα αυξάνονται.

    Crude has been trending higher since October but retreated recently

    Το πετρέλαιο είναι έτοιμο να καταγράψει και τέταρτη τριμηνιαία άνοδο την Τετάρτη, αλλά την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε η αστάθεια εν μέσω του αποκλεισμού του καναλιού του Σουέζ.

    Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στον ΟΠΕΚ+ και τους συμμάχους του, καθώς κατά την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση των μελών του, θα ληφθούν αποφάσεις την πολιτική της παραγωγής κατά το μήνα Μάιο και ενδεχομένως και το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να διατηρήσουν τους αυστηρούς περιορισμούς προκειμένου να εξαντληθούν περαιτέρω τα παγκόσμια αποθέματα.

    «Μετά από κάποιες έντονες κινήσεις, βλέπουμε κάποια σταθεροποίηση», δήλωσε ο Hans Van Cleef,  οικονομολόγος του κλάδου ενέργειας στην ABN Amro. «Με το σχιστόλιθο των ΗΠΑ να μην αυξάνεται γρήγορα και τις τιμές σχετικά σταθερές περίπου στα 60 δολάρια για το WTI προς το παρόν, δεν θα εκπλαγώ αν ο ΟΠΕΚ + αποφασίσει και πάλι να συνεχίσει για έναν ακόμη μήνα».

    Κατά την online συνάντηση τους, οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ θα εξετάσουν εάν θα επαναφέρουν μέρος των 8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερήσιας παραγωγής – περίπου το 8% της παγκόσμιας προσφοράς – που δεσμεύουν. Στην τελευταία τους συνάντηση νωρίτερα αυτό το μήνα, η ομάδα αναμενόταν να επιστρέψει μερικά βαρέλια στην αγορά, αλλά, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, επέλεξε να μην το πράξει, δεδομένης της συνεχούς απειλής από την πανδημία.

    Τα συμβόλαια WTI παράδοσης Μαίου υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 1,04 σεντς, στα 60,52 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του Brent σημείωναν πτώση κατά 1,5%, στα 64,03 δολάρια.

    Στις Η.Π.Α., η μάχη εναντίον του κορονοϊού εξακολουθεί να παρουσιάζει μικτή εικόνα. Ενώ ο ρυθμός των εμβολίων αυξάνεται και αναμένεται να φτάσει τα 3 εκατομμύρια την ημέρα, τα κρούσματα αυξάνονται. Οι νοσηλείες που σχετίζονται με ιό αυξάνονται τώρα σε 25 πολιτείες.

    Διαβάστε ακόμα:

    Έχασε τα 1.700 δολάρια ο χρυσός

    Αυτό είναι το σπάνιο μέταλλο που έχει ξεπεράσει φέτος σε απόδοση ακόμη και το Bitcoin

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ