• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Παίκτης του ΝΒΑ επιβεβαιώνει ότι η απώλεια όσφρησης αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα του κορονοϊού

    • Bloomberg

    Ρουντί Γκομπέρ


    Όταν ο παίκτης του NBA , Ρουντί Γκομπέρ, διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, αναρωτήθηκε αν και άλλοι ασθενείς είχαν το ίδιο σύμπτωμα της απώλειας της όσφρησης και της γεύσης.

    Τελικά αποδείχθηκε ότι το ίδιο συνέβη και σε άλλους. Μια ξαφνική, ανεξήγητη απώλεια αυτών των αισθήσεων είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα που παρατηρήθηκε και στους ασθενείς του Covid-19 στη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιταλία, σύμφωνα με την  ENT UK, η οποία αντιπροσωπεύει επαγγελματίες χειρουργούς για το αυτί, τη μύτη και το λαιμό, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ολική ή μερική απώλεια της οσμής, γνωστή ιατρικά ως ανοσμία, μπορεί να είναι ένα αρχικό προειδοποιητικό σημάδι της λοίμωξης Covid-19.

    Το χαρακτηριστικό αυτό είναι σημαντικό επειδή μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των ατόμων που κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον κορονοϊό, τα οποία χρειάζεται να κάνουν το τεστ και να μπουν στην απομόνωση, καθώς και στην προειδοποίηση χειρουργών σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η διεξαγωγή επέμβασης μπορεί να είναι επικίνδυνη.  Δεκατέσσερα άτομα μολύνθηκαν από έναν ασθενή στην Κίνα, ο οποίος είχε κορονοϊό και υποβλήθηκε σε ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση υπόφυσης, πιθανώς μεταδίδοντας τον ιό από τη ρινική κοιλότητα.

    “Είναι αποδεικτικά στοιχεία που εμφανίζονται καθημερινά”, δήλωσε ο Simon Carney, καθηγητής χειρουργός ωτός, μύτης και λαιμού στο Flinders University της Αδελαΐδας  στη Νότια Αυστραλία, σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Είναι σημαντικό οι πληροφορίες αυτές να τεθούν στον δημόσιο τομέα” για να γίνουν αναθεωρήσεις από τις υγειονομικές αρχές.

    relates to NBA Player’s Loss of Smell Highlights Unusual Marker of Covid-19

     

    Ο Γάλλος μπασκετομπολίστας Γκομπέρ, ο οποίος είναι παίκτης του NBA, βρέθηκε θετικός στον ιό στα μέσα Μαρτίου.

    Τα σιωπηλά συμπτώματα

    Η ανοσμία είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται συχνά μετά από ιογενείς λοιμώξεις. Αλλά δεν περιλαμβάνεται στους ορισμούς που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων Covid-19, σύμφωνα με τον Carney.

    Συχνά η απώλεια αισθήσεων συμβαίνει σε ασθενείς με κορονοϊό, ελλείψει άλλων συμπτωμάτων. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις του ιού μπορούν να ανιχνευθούν στις ρινικές κοιλότητες των ασθενών κατά το χρονικό διάστημα που αναπτύσσουν τα συμπτώματα.

    “Αυτά είναι τα “σιωπηλά συμπτώματα”, που μπορεί να παραμείνουν ανεξιχνίαστα κατά τις τρέχουσες διαδικασίες ελέγχου, τα οποία μπορεί να εξηγούν γιατί η ασθένεια έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα σε τόσες πολλές χώρες», δήλωσε ο Carney, ο οποίος είναι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρινολογικής Κοινότητας της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

    Στη Γερμανία, πάνω από τα 2/3 των επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέφεραν την ανοσμία, δήλωσε η UK ENT. Στη Νότια Κορέα, όπου τα τεστ ήταν πιο διαδεδομένα, το 30% των ασθενών που ήταν θετικοί στον ιό,  το είχαν ως το κύριο σύμπτωμα, σε κάποιες ήπιες περιπτώσεις.

    Ο αριθμός των αναφορών ασθενών που διαμαρτύρονται για ανοσμία απουσία άλλων συμπτωμάτων αυξάνεται ραγδαία, δήλωσε η Claire Hopkins, πρόεδρος της Βρετανικής Ρινολογικής Κοινότητας και καθηγήτρια ρινολογίας στο King’s College του Λονδίνου.

    H Hopkins είπε ότι είδε τέσσερις ασθενείς ηλικίας κάτω των 40 ετών με το συγκεκριμένο σύμπτωμα σε μια εβδομάδα, οι οποίοι δεν είχαν άλλα συμπτώματα.

    “Νομίζω ότι αυτοί οι ασθενείς μπορεί να είναι μερικοί από τους “κρυμμένους φορείς” που έχουν οδηγήσει στην ταχεία εξάπλωση του Covid-19. Δυστυχώς, αυτοί οι ασθενείς δεν πληρούν τα ισχύοντα κριτήρια για να υποβληθούν σε τεστ ή να μπουν σε καραντίνα”.



    ΣΧΟΛΙΑ