• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί οι καταναλωτές γύρισαν την πλάτη στα Zara

    • Bloomberg
    zara


    Επιβράδυνση πωλήσεων και τα πιο αδύναμα αποτελέσματα κερδοφορίας της τελευταίας δεκαετίας ανακοίνωσε η Inditex SA, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο, γεγονός που δείχνει ότι η ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Zara δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικές όπως η H&M.

    Το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας συρρικνώθηκε στο 56,3% κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι τον Ιανουάριο, επηρεασμένο από τις δυσμενείς επιπτώσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ενώ τα συγκρίσιμα έσοδα παρουσίασαν τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων τριών ετών.

    Η κερδοφορία της Inditex επηρεάζεται άμεσα από την ενίσχυση του ευρώ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της γίνονται σε ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από χώρες εκτός της Ευρωζώνης. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αυξήσει τις δαπάνες της για την αναδιαμόρφωση των καταστημάτων της και επεκτείνει τις online δραστηριότητές της για να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές όπως η Amazon. Αρνητικό ρόλο, όμως, στη ζήτηση έπαιξαν και οι κακές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, που εκτιμάται ότι επηρέασαν, όμως, πολλές αλυσίδες λιανικής.

    Χρηματιστηριακά, οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη τους Inditex το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα η μετοχή να σημειώσει τη χειρότερη ετήσια επίδοσή της από το 2008. Σήμερα, κινείται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας.

    Ωστόσο, στα αποτελέσματα κερδοφορίας της Inditex υπήρχαν και δύο θετικά στοιχεία: Οι online πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 41%, φτάνοντας περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών πωλήσεων. Επίσης, η εταιρεία αυξάνει το μέρισμα κατά 10%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η νέα υπηρεσία των Zara υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που ψωνίζετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Zara: Γιατί οι επενδυτές «πυροβολούν» τη μετοχή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς η Inditex κατάφερε να βγάλει μια μικρή ισπανική πόλη από το τέλμα της ύφεσης



    ΣΧΟΛΙΑ