• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πάνω από τα 60 δολ. εκτινάχθηκε και πάλι η τιμή του πετρελαίου

    • Bloomberg
    γεώτρηση πετρελαίου

    γεώτρηση πετρελαίου


    Η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε πάνω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι μετά τα δημοσιεύματα για πυραυλική επίθεση σε ιρανικό τάνκερ κοντά στο λιμάνι της Τζέντα, που αναζωπύρωσαν τους φόβους για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και με στρατιωτικά μέσα στην πιο σημαντική περιοχή παραγωγής αργού στον κόσμο.

    Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent ενισχύθηκε κατά ένα δολάριο το βαρέλι μετά την ανακοίνωση του Ειδησεογραφικού Πρακτορείου της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι σε δεξαμενόπλοιο της Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαιοειδών ξέσπασε πυρκαγιά μετά από έκρηξη, με αποτέλεσμα τα ημερήσια κέρδη του πετρελαίου να ξεπεράσουν το 2%.

    Τα δύο βλήματα που έπληξαν το πλοίο προήλθαν πιθανώς από τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο επικεφαλής των δημόσιων σχέσεων της εταιρείας δεξαμενόπλοιων σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Press TV του Ιράν.

    Η έκρηξη στο τάνκερ αναμένεται να προκαλέσει νέες ανησυχίες για ενδεχόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετά από τις επιθέσεις σε πλοία και αεροσκάφη που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτό το χρόνο και την απεργία του περασμένου μήνα για την ενεργειακή υποδομή της Σαουδικής Αραβίας που μείωσε συνολικά τις παγκόσμιες προμήθειες κατά 5%. Οι τιμές ήταν ήδη υψηλότερες την Παρασκευή λόγω των εκτιμήσεων ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, προσφέροντας μία νότα αισιοδοξίας για τη ζήτηση.

    “Η έκρηξη υποδεικνύει δυνητικούς γεωπολιτικούς κινδύνους και για άλλη μια φορά αιφνιδίασε την αγορά”, δήλωσε ο Will Sungchil Yun, αναλυτής εμπορευμάτων της HI Investment & Futures Corp. στη Σεούλ. “Μένει να δούμε αν οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στις εμπορικές συνομιλίες και τα κέρδη δεν θα διαρκέσουν πολύ, αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν και δεν επιτευχθεί συμφωνία”.

    Τα συμβόλαια μηνός Δεκεμβρίου του Brent ενισχύονταν σήμερα μέχρι 1,36 δολάρια ή ποσοστό 2,3%, στα 60,46 δολάρια ανά βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου. Στο σύνολο της εβδομάδας σημειώνουν κέρδη 3,2%.

    Τα συμβόλαια Νοεμβρίου του αργού WTI  έφτασαν νωρίτερα να κερδίζουν 1,19 δολάρια ή ποσοστό 2,2%, και διαπραγματεύονταν στα 54,74 δολάρια ανά βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψαν κέρδη 3,1%.



    ΣΧΟΛΙΑ