• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πάνω από τα 40 δολάρια το πετρέλαιο με φόντο τα μέτρα τόνωσης

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι σκαρφάλωσε η τιμή του πετρελαίου Brent, καθώς οι αγορές πραγματοποιούν ράλι με το βλέμμα στα μέτρα τόνωσης της Fed και στις φυσικές προμήθειες που εμφανίζονται περιορισμένες.

    Τα συμβόλαια του εμπορεύματος τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Νέα Υόρκη ενισχύονται. Ο υπουργός πετρελαίου της Ινδίας δήλωσε ότι η κατανάλωση κατά το πρώτο μισό του Ιουνίου είχε αυξηθεί σε επίπεδα περίπου 15% έως 20% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σημάδι ανάκαμψης της παγκόσμιας κατανάλωσης. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε στη μηνιαία έκθεσή του ότι η χρήση καυσίμων θα παραμείνει 2,5% χαμηλότερη το επόμενο έτος σε σύγκριση με το 2019, κυρίως λόγω της αργής ανάκαμψης στην κατανάλωση καυσίμων για τζετ.

    Αυτές οι ανησυχίες μετριάζονται εν μέρει καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα αρχίσει να αγοράζει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων, εξέλιξη που βελτίωσε το κλίμα σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν στοιχεία ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ + συμμορφώνονται με τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις προμήθειες ορισμένων ασιατικών διυλιστηρίων έως και 40% και το Ιράκ δήλωσε ότι θα κάνει μεγάλες μειώσεις.

     

    Brent futures rally past $40 a barrel in London

     

    Το πετρέλαιο ανέκαμψε γρήγορα από τον Απρίλιο καθώς οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ + άρχισαν και η παραγωγή των ΗΠΑ μειώθηκε. Ενώ το ράλι “πάγωσε” την περασμένη εβδομάδα λόγω των φόβων για ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού, οι φυσικές αγορές αργού στην Ευρώπη συνέχισαν να ενισχύονται. Το σχέδιο του Λευκού Οίκου να δαπανήσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε υποδομές θα μπορούσε να είναι θετικό για τις τιμές εάν υλοποιηθεί.

    “Τα μαζικά κίνητρα τόνωσης σε όλο τον κόσμο θα ενισχύσουν την ανάκαμψη», δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων της SEB AB.

    Τα συμβόλαια West Texas Intermediate μηνός Ιουλίου σημείωσαν άνοδο 3,3% και διαπραγματεύονταν στα 38,33 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

    Τα συμβόλαια Brent Αυγούστου ενισχύονταν κατά 3,1% και διαπραγματεύονταν στα 40,92 δολάρια.

    Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να διατηρήσουν τις περικοπές στην παραγωγή που ανέρχονται περίπου στο 10% της παγκόσμιας προσφοράς έως τον επόμενο μήνα και θα πραγματοποιήσουν συνεδριάσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπό τους.



    ΣΧΟΛΙΑ