• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Παλλάδιο: Η εκρηκτική άνοδος πυροδοτεί ανησυχίες για φούσκα

    • Bloomberg

    Macro image of a one ounce Palladium bar


    Το θεαματικό ράλι του παλλαδίου χτυπάει «καμπανάκια» συναγερμού μετά από άλλη μία καυτή εβδομάδα ανόδων που έσπασαν διαδοχικά ρεκόρ.

    Το ασημί μέταλλο που χρησιμοποιείται στους καταλύτες βρίσκεται φέτος σε μεγάλη άνοδο που δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Την Πέμπτη έφτασε στο ρεκόρ των 2.395,71 δολαρίων ανά ουγγιά, και είναι 11% ενισχυμένο αυτήν την εβδομάδα, το περισσότερο από τον Ιανουάριο του 2017.

    Τα κέρδη εκπλήσσουν ακόμη και έμπειρους παρατηρητές της αγοράς, οι οποίοι λένε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να χαλαρώσουν οι σφιχτές συνθήκες προμήθειας. Η Νότια Αφρική, ένας σημαντικός παραγωγός, ανακοίνωσε μια απότομη πτώση της παραγωγής μετάλλων της ομάδας της πλατίνας τον Νοέμβριο. Στο ευνοϊκό κλίμα προστέθηκαν η εμπορική ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και το ρεκόρ πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον προηγούμενο μήνα, παρόλο που είναι απίθανο να επαναληφθεί.

    «Η δυναμική είναι τόσο ισχυρή. Κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι πρόκειται απλά για τα θεμελιώδη στοιχεία», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Carsten Fritsch. «Αυτό εξελίσσεται ήδη σε μια φούσκα».

    Η άνοδος του παλλαδίου οφείλεται επίσης στην ανησυχία για την εξασθένηση των αποθεμάτων, καθώς η ζήτηση αυξάνεται λόγω των αυστηρότερων στάνταρ εκπομπών ρύπων στην Κίνα, σύμφωνα με την Australia & New Zealand Banking Group. Το μέταλλο διαπραγματεύεται σε διπλάσιο premium έναντι της πλατίνας, γεγονός που μπορεί να παρακινήσει τους κατασκευαστές να τη χρησιμοποιήσουν ως υποκατάστατο και θα μπορούσε να φέρει τις τιμές της κοντά στα επίπεδα του παλλαδίου, ανέφερε η τράπεζα.

    «Μια μέτρια ανάκαμψη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, μαζί με τους αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές, θα πρέπει να υποστηρίξουν τα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας», ανέφεραν οι στρατηγικοί της ANZ, Daniel Hynes και Soni Kumari, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, μία «οπισθοχώρηση στην τιμή είναι πιθανή για το παλλάδιο, μετά το εντυπωσιακό του ράλι φέτος».

    Την Παρασκευή, οι spot τιμές διαπραγματεύονταν κατά 1,4% υψηλότερα στα 2,346,52 δολάρια ανά ουγγιά στις 5:55 π.μ. στο Λονδίνο. Το μέταλλο ενισχύεται κατά 21% φέτος, μετά από μία άνοδο 54% το 2019.

    Η πλατίνα ενισχυόταν κατά 1% στα 1.014,87 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε τα 1.041,71 δολάρια την Πέμπτη, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Ο χρυσός ενισχυόταν κατά 0,2% και το ασήμι κατά 0,6%.

    Και πάλι, τα τεχνικά στοιχεία του παλλαδίου είναι «τεντωμένα» και ορισμένοι αναλυτές αναμένουν μια απότομη και σύντομη υποχώρηση. Ο δείκτης σχετικής αντοχής 14 ημερών του μετάλλου είναι πλέον πάνω από το 90.

    Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς αύξησαν εν τω μεταξύ τις προβλέψεις τιμών τους για το 2020, συμπεριλαμβανομένης της HSBC Securities (ΗΠΑ) Inc. και της UBS Group AG, επιβεβαιώνοντας τη διόγκωσή τους για το μέταλλο εν μέσω συνεχιζόμενου ελλείμματος εφοδιασμού.

    “Ο κίνδυνος από την ύφεση έγκειται σε κάποια κερδοσκοπικά κέρδη, αλλά οποιαδήποτε διόρθωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιθετική αγορά και να παραμείνει βραχύβια”, ανέφερε ο εκπρόσωπος των πολυτίμων μετάλλων και ο έμπορος MKS PAMP Group σε σημείωμα.



    ΣΧΟΛΙΑ