• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Όλοι ακολουθούν τον Ronaldo. Αλλά μόνο ένας αναλυτής ακολουθεί τη Juventus…

    • Bloomberg


    Εκατομμύρια ακόλουθοι και μόνο ένας αναλυτής. Η Juventus Football Club SpA τον περασμένο μήνα έγινε η μοναδική ομάδα ποδοσφαίρου που συμμετέχει σε εθνικό χρηματιστηριακό δείκτη, όταν προστέθηκε στη σύνθεση του ιταλικού δείκτη FTSE MIB. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον για την εταιρεία και να ενισχύσει την εμπορευσιμότητα των μετοχών της, από επενδυτές οι οποίοι συγκρίνουν την απόδοση τους με την πορεία του συγκεκριμένου δείκτη ή ακολουθούν τις μετοχές του πιστά.

    Ωστόσο, οι μετοχές της Juventus καλύπτονται από έναν μόνο αναλυτή, τον Alberto Francese της Banca IMI SpA, και έχουν τις λιγότερες συστάσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες του δείκτη του Μιλάνου, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Bloomberg. Η φαρμακευτική Recordati SpA είναι στη δεύτερη θέση καθώς την ακολουθούν οκτώ αναλυτές. Ωστόσο, κατά μέσο όρο οι μετοχές του δείκτη καλύπτονται από 19 αναλυτές.

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι δεν είναι σαν τις άλλες επιχειρήσεις. Ενώ το μάρκετινγκ μπορεί να βοηθήσει στην πώληση εισιτηρίων και αξεσουάρ της ομάδας, η μεγαλύτερη δημοτικότητα έρχεται μόνο καταφέρει να κερδίσει αγώνες, και ακόμη και για έναν ειδικό του ποδοσφαίρου είναι δύσκολο να διακρίνει ποια θα είναι η πορεία της ομάδας. Η Juventus κέρδισε 80 εκατομμύρια ευρώ (92 εκατομμύρια δολάρια) επειδή κατόρθωσε να φτάσει στους τελικούς του 2018 στο κερδοφόρο τουρνουά της UEFA, Champions League.

    “Τελικά η επιτυχία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου εξαρτάται από την επιτυχία του στο γήπεδο, το οποίο είναι αρκετό για να αποτρέψει τους περισσότερους επενδυτές”, δήλωσε ο Richard Hunter, επικεφαλής των αγορών της Interactive Investor Ltd. στο Λονδίνο. “Υπάρχει επίσης το θέμα των μισθών των παικτών, που τείνουν να υπερβαίνουν το 50% του εισοδήματος ενός συλλόγου.”

    Η Juventus, η οποία προστέθηκε στο FTSE MIB στις 21 Δεκεμβρίου, ήταν από τότε η μετοχή με την καλύτερη απόδοση, καταγράφοντας κέρδη 16%. Η ομάδα, ηγείται του ιταλικού  πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας και έχει κερδίσει τον  ιταλικό τίτλο «scudetto», τα τελευταία επτά χρόνια. Τον Ιούλιο απέκτησε τον κορυφαίο παίκτη Cristiano Ronaldo έναντι 100 εκατ. ευρώ.

    Η επίδραση του Ronaldo

    Ο Ronaldo, το πρόσωπο του Instagram  με τους περισσότερους ακόλουθους, θα μπορούσε να τριπλασιάσει τις πωλήσεις στα μπλουζάκια της ιταλικής ομάδας μέχρι το 2022, ενώ παράλληλα προκάλεσε αύξηση των εσόδων χορηγίας από την Adidas AG και το Jeep Chrysler της Fiat, δήλωσε ο Francese σε σημείωμα της 5ης Δεκεμβρίου, στο οποίο προχώρησε στην αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Juventus, σε buy από hold. Η Banca IMI συνδιοργάνωσε τη δημόσια εγγραφή της Juventus το 2001 και η μητρική της, η Intesa Sanpaolo SpA, χρηματοδότησε την εταιρεία.

    “Για μια ομάδα ποδοσφαίρου όπως η Juventus, η προβολή των εσόδων και του κόστους είναι αρκετά υψηλή, καθώς περίπου το 80% των πωλήσεων προέρχεται από επαναλαμβανόμενες ροές όπως εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγούς και εμπορεύματα”, ανέφερε. “Είναι περισσότερο ένας προμηθευτής περιεχομένου και μια εταιρεία ψυχαγωγίας: Τα αποτελέσματα στο γήπεδο έχουν αντίκτυπο, αλλά δεν είναι τόσο κρίσιμα για την οικονομική απόδοση.”

    Συμπεριλαμβανομένης της Juventus, μόνο τέσσερις από τις 22 εταιρείες του δείκτη Stoxx Europe Football Index έχουν αναλυτές που τις καλύπτουν. Η γερμανική Borussia Dortmund GmbH έχει τρεις, η OL Groupe SA, η οποία κατέχει τη γαλλική πλευρά της Olympique Lyonnais, έχει δύο και η Celtic Plc της Σκωτίας έχει έναν. Η ολλανδική ομάδα AFC Ajax NV δεν έχει κανένα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    Ακόμα και η Manchester United, πιθανώς το πιο ισχυρό αθλητικό brand παγκοσμίως, έχει μόνο δύο αναλυτές που την καλύπτουν. Η αγγλική ομάδα, η οποία είναι εισηγμένη στις Η.Π.Α., δεν περιλαμβάνεται στον ευρωπαϊκό δείκτη.

    Η Juventus έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 1,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία του δείκτη Stoxx football index. Η Manchester United έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 3,1 δισ. δολάρια. Η Exor NV, η εταιρεία συμμετοχών της ιταλικής οικογένειας Agnelli, ελέγχει τη Juventus με ποσοστό σχεδόν 64%.

    Μερικοί επενδυτές υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι οι ομάδες ποδοσφαίρου δεν πρέπει να είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθώς τα έσοδά τους είναι πολύ απρόβλεπτα και η πελατειακή τους βάση οδηγείται από συναισθήματα. Η Αγγλία κάποια στιγμή είχε περίπου 20 εισηγμένες ομάδες, δήλωσε ο Hunter, και τώρα οι περισσότερες είναι πλέον ιδιωτικές.

    “Ίσως μια εξαίρεση εδώ είναι η Manchester United, η οποία αποτελεί μία ισχυρή εμπορική μηχανή , πετυχημένη εδώ και αρκετό καιρό, που παράγει εισοδήματα”, τόνισε.

    Cristiano Ronaldo
    Cristiano Ronaldo

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ