• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο θρύλος των hedge funds και το φυτώριο με τους “τίγρεις” που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια

    • Bloomberg

    Julian Robertson


    Όλα ξεκίνησαν από τον θρύλο των hedge fundsJulian Robertson και όσους θήτευσαν δίπλα του, τους λεγόμενους Tiger Cubs. Τώρα ήρθε η σειρά του καλύτερου μαθητή του, του Chase Coleman, με τους δικούς του μαθητευόμενους, τους Tiger Global cubs.

    Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τους «επίλεκτους» του Robertson, οι οποίοι ξεκίνησαν τις δικές τους εταιρείες επενδύσεων.

    Το τελευταίο όνομα που βρίσκεται στο προσκήνιο είναι αυτό του Neeraj Chandra, ο οποίος αποχώρησε από την Tiger Global Management, την εταιρεία του Coleman, το 2017  και άνοιξε την δική του επενδυτική εταιρεία με κεφάλαιο 500 εκατ. δολάρια. Ο Coleman είναι ένας από τους τουλάχιστον 10 διαχειριστές κεφαλαίων που άρχισαν να διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια, από τη στιγμή που αποχώρησαν από την Tiger Management του Robertson, καταγράφοντας θεαματικές αποδόσεις, ενώ τουλάχιστον άλλοι οκτώ διαχειριστές προήλθαν από την Tiger Global του Coleman.

    Το κοινό χαρακτηριστικό των πρώην εργαζόμενων των δύο εταιρειών Tiger είναι ένα όνομα και ένα δίκτυο, ένα δυναμικό σημείο εκκίνησης που βοήθησε κάποιους από την ομάδα να πετύχουν  ιστορικά υψηλές αποδόσεις.

    Ειδικά ο Coleman, έχει καταφέρει να αποφέρει διψήφιες αποδόσεις, συμπεριλαμβανομένης και της απόδοσης 33% που σημείωσε το 2019, κατατροπώνοντας τους περισσότερους ανταγωνιστές του.

    Τώρα, έχει δημιουργήσει τους δικούς του διαδόχους. Ένας από αυτούς, ο Lee Fixel, ο οποίος ξεκίνησε πέρυσι με δικά του χρήματα την εταιρεία venture capital, Αddition, και εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε ξένα κεφάλαια.

    Roaring Returns

    “Όταν οι διαχειριστές φεύγουν από την Tiger Global, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι είναι καλά εκπαιδευμένοι και ότι θα έχουν επιτυχία, καθώς και ότι συχνά έχουν υποστηρικτές στο νέο τους ξεκίνημα”, αναφέρει ο Adam Taback, επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας wealth management, Wells Fargo & Co.

    Άλλοι “μαθητές” του Robertson, που εργάζονταν στην Tiger Management , η οποία ιδρύθηκε το 1980 και θεωρείται ένα από τα κορυφαία hedge funds παγκοσμίως, είναι οι Andreas Halvorsen και  Philippe Laffont, που αμφότεροι έχουν πλέον δημιουργήσει τα δικά τους  “φυτώρια”.

    Οι προστατευόμενοι του Robertson συνηθίζουν να ακολουθούν την ίδια στρατηγική που έμαθαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην εταιρεία του και η οποία εστιάζει στο εξής: Εξετάστε σε βάθος τα θεμελιώδη μίας εταιρείας και τη διευθυντική της ομάδα. Αν είναι η καλύτερη στην κατηγορία της, αγοράστε και αν δεν είναι, σορτάρετε τις μετοχές της.

    Η Tiger Global του Coleman παρακολουθεί περισσότερο τις επενδύσεις των venture capitals, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των περιουσιακών της στοιχείων αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το hedge fund του διαχειρίζεται περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

     

    Chase Coleman

    Ορισμένοι από τους “μαθητές” του, τους λεγόμενους  Tiger Global cubs, είναι οι παρακάτω:

    Chandra, 38 ετών, θα ξεκινήσει τη νέα του εταιρεία με την ονομασία Untitled Investments – τους ερχόμενους μήνες. Θα ποντάρει υπέρ και κατά μετοχών εισηγμένων εταιρειών, ενώ θα επενδύσει και σε ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με πηγές. Η Untitled πραγματοποιεί ήδη επενδύσεις με τα προσωπικά κεφάλαια του Chandra

    Fixel ξεκίνησε τον Ιούνιο της την Addition. Ήταν πρωτεργάτης στην επέκταση του πρώην εργοδότη του στην Ινδία και βρίσκονταν πίσω από τα κέρδη 3 δισ. δολαρίων από την Flipkart.

    -To Cat Rock Capital του Alex Captain διαχειρίζεται περίπου 1,8 δισ. δολάρια και καταγράφει από το 2015 ετήσιες αποδόσεις 14%

    Chen Xiaohong παρέμεινε οκτώ χρόνια στην εταιρεία του Coleman και τώρα διαχειρίζεται το venture fund H Capital, ένα από τα μεγαλύτερα που διαχειρίζεται γυναίκα

    -Το hedge fund του Karthik Sarma, SRS Investment Management, εστιάζει σε μετοχές και διαχειρίζεται περίπου 5 δισ. δολάρια.

    -Άλλα πρώην στελέχη του Coleman είναι οι Wang Chen, με το hedge fund Serenity Capital Management, Amit Doshi, που διαχειρίζεται το Harbor Spring Capital και Andrew Bellas της General Equity Holdings. Ο Nazar Yasin ίδρυσε την εταιρεία venture capital, Rise Capital



    ΣΧΟΛΙΑ