• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ρώσος δισεκατομμυριούχος μηνύει τράπεζες επειδή δεν τον εξυπηρετούσαν

    • Bloomberg

    Boris Rotenberg


    Θα έπρεπε οι τράπεζες να αναγκάζονται να δεχθούν έναν πελάτη ο οποίος βρίσκεται στη λάθος πλευρά του νόμου; Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει δικαστήριο στη Φινλανδία και η ετυμηγορία του μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις.

    Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Μπόρις Ροτένμπεργκ μηνύει τέσσερις σκανδιναβικές τράπεζες επειδή δεν συνεργάζονται μαζί του. Ο ολιγάρχης, συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ. Όμως ο Ροτένμπεργκ αναφέρει ότι το γεγονός ότι έχει διπλή υπηκοότητα, ρωσική και φινλανδική, σημαίνει ότι οι τράπεζες που εδρεύουν στην Ευρώπη οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές που θέλει να κάνει.

    Οι εν λόγω τράπεζες – η Svenska Handelsbanken AB, η Nordea Bank Abp, ο Όμιλος OP και η Danske Bank A/S – διαφωνούν. Η ανησυχία τους οφείλεται στο γεγονός ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την πρόσβαση τους στην αγορά δολαρίων αν παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

    Ο Jakob Dedenroth Bernhoft, δικηγόρος με έδρα τη Κοπεγχάγη, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα συμμόρφωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, λέει ότι όσα αποφασιστούν στο περιφερειακό δικαστήριο του Ελσίνκι τη Δευτέρα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό προηγούμενο.

    “Όλες οι άλλες τράπεζες θα λάβουν υπόψη τους αυτή την απόφαση του δικαστηρίου ως οδηγό σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε μια παρόμοια κατάσταση”, δήλωσε ο Bernhoft τηλεφωνικά.

    Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

    Για τις σκανδιναβικές τράπεζες, η αντίληψη ότι πρέπει να αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν ύποπτες συναλλαγές φαντάζει εντελώς αντίθετη με το κλίμα που επικρατεί σήμερα. Προκειμένου να αποφύγουν ένα σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις συμμόρφωσης και οι τράπεζες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, προκειμένου να εντοπίζουν τους ύποπτους πελάτες.

    Υπάρχει ήδη ένα πρόσφατο περιστατικό κατάρρευσης μιας ευρωπαϊκής τράπεζας, η οποία απειλήθηκε να αποκλειστεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα: η ABLV Bank AS της Λετονίας τέθηκε υπό εκκαθάριση τον Φεβρουάριο του 2018, όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε τον αποκλεισμό της, λέγοντας ότι συνέβαλε στη διεκπεραίωση των παράνομων συναλλαγών.

    Στην περίπτωση των σκανδιναβικών τραπεζών, ο Bernhoft εκφράζει την πεποίθηση ότι θα νικήσουν.

    “Αν οι τράπεζες πιστεύουν ότι οι συναλλαγές από τη Ρωσία είναι με κάποιο τρόπο βρώμικα χρήματα, είναι υποχρεωμένες να αρνηθούν να τα λάβουν”, λέει ο Bernhoft.

    Η μήνυση, που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2018, αφορούσε τη Handelsbanken επειδή αρνήθηκε να δεχθεί διασυνοριακές καταθέσεις και τις Nordea, OP και Danske για μη πραγματοποίηση πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος του Ροτένμπεργκ. Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο, ο Ρώσος μεγιστάνας διαθέτει τρεχούμενο λογαριασμό στη Handelsbanken, τον οποίο η τράπεζα έχει παράσχει κατόπιν σύστασης του Φινλανδικού Γραφείου Οικονομικών Διαμεσολαβητών.

    Ο Ρότενμπεργκ είπε στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν υπήρξε ύποπτος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Ο δισεκατομμυριούχος έχασε τον πρώτο γύρο στην υπόθεση τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το δικαστήριο της Φινλανδίας απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει κατά των τραπεζών. Η κύρια ακρόαση στην υπόθεση διεξήχθη το Σεπτέμβριο. Ο δικηγόρος του Ρότενμπεργκ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο πριν από την απόφαση της Δευτέρας.

    Boris Rotenberg
    Boris Rotenberg 



    ΣΧΟΛΙΑ