• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Όλαφ Σολτς θα γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας – Πώς μοιράζονται οι θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο

    • Bloomberg

    Όλαφ Σόλτς


    Ο Όλαφ Σολτς είναι ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας μετά τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, που στοχεύει να ανανεώσει την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή και προωθώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες.

    Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, το SPD του Σολτς ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τη συμφωνία τους με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες σήμερα.

    Λεπτομέρειες για τη συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα, όταν ο Σολτς και οι ηγέτες των άλλων δύο κομμάτων θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 3 μ.μ. στη γερμανική πρωτεύουσα (4 ώρα Ελλάδας).

    Ο συνασπισμός εξασφαλίζει πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή και η κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού η τρικομματική συμφωνία εγκριθεί και από τα μέλη των κομμάτων.

    Η τριμερής συμμαχία -για πρώτη φορά δοκιμάζεται κάτι τέτοιο σε εθνικό επίπεδο- έχει μια σειρά από προτεραιότητες πολιτικής που εκτείνονται από επιθετικές επενδύσεις για την προστασία του κλίματος έως την αύξηση των κατώτατων μισθών και τη μείωση των δαπανών για χρέος.

    Η νέα κυβέρνηση δεν έχει μεγάλη περίοδο χάριτος. Τα κρούσματα της Covid-19 στην Γερμανία είναι εκτός ελέγχου, οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες του Brexit και τις διαφωνίες μεταξύ των πρώην ανατολικών κρατών.

    Πώς μοιράζονται οι θέσεις

    Ο Σολτς, ένας χαμηλών τόνων πραγματιστής που βγήκε από το καλούπι της Μέρκελ, έχει πολυετή εμπειρία ως υπουργός Οικονομικών, δήμαρχος του Αμβούργου και είναι ένα βαρέων βαρών στέλεχος του SPD από τα χρόνια του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Πολλά από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του δεν είναι δοκιμασμένα και οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων αφήνουν πολλά περιθώρια για διαμάχες.

    Ο πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρόκειται να γίνει υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με μια πρώτη λίστα με ονόματα του υπουργικού συμβουλίου που είχε στη διάθεσή του το Bloomberg τη Δευτέρα.

    Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ – ένας από τους δύο αρχηγούς των Πρασίνων μαζί με την Αναλένα Μπέρμποκ- που υποστήριξε στην καμπάνια του φιλόδοξες δαπάνες για τον μετασχηματισμό της γερμανικής βιομηχανίας και των υποδομών, θα γίνει «υπερυπουργός» για την οικονομία, το κλίμα και την ενέργεια.

    Η Γερμανία θα μπορούσε να αναλάβει γρήγορα έναν διαφορετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

    Η Αναλένα Μπέρμποκ αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

    Η πρώην υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων θέλει η χώρα της να παίξει έναν πιο κεντρικό ρόλο, έχει επανειλημμένα επικρίνει την Κίνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιτίθεται στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 της Ρωσίας.

    Στην αντιπολίτευση η CDU

    Ενώ το FDP διαδραμάτιζε παραδοσιακά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, οι Πράσινοι έχουν υπηρετήσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μόνο μία φορά στο παρελθόν -υπό τον Σρέντερ από το 1998 έως το 2005- και τα μέλη του έχουν υψηλές προσδοκίες.

    Η κυβερνητική συμμαχία υπό τον Σολτς σχηματίστηκε σχετικά γρήγορα για τα γερμανικά δεδομένα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τις πολιτικές διαφορές.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν οριακά τους συντηρητικούς της Μέρκελ στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου και το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο άφησε ελάχιστες εναλλακτικές στον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Πάντως, οι Χριστιανοδημοκράτες περνούν στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά μετά από τα 16 χρόνια της Μέρκελ στην καγκελαρία και μόλις για τρίτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία του, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ