• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο κοροναϊός αδειάζει τα ταμεία της Κίνας

    • Bloomberg


    Οι επαρχίες της Κίνας αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κοροναϊό με εξαντλημένα πυρομαχικά, δεδομένου ότι είχαν ήδη προετοιμαστεί για επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών πριν από την εμφάνιση της επιδημίας.

    Περισσότερες από τις μισές επαρχίες της ηπειρωτικής χώρας αναμένουν βραδύτερη αύξηση των εσόδων το 2020 σε σύγκριση με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τοπικών εσόδων του περασμένου έτους, σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς τους που δημοσιεύθηκαν πριν από την εμφάνιση της νόσου τον Ιανουάριο. Η Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, ήδη ανέμενε μείωση των εσόδων.

    Αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστήσει τη δημοσιονομική πολιτική πιο υποστηρικτική προς την οικονομία μετά την επιδημία και σημαίνει ότι είναι πιθανές περισσότερες πωλήσεις ομολόγων και δανεισμός. Η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα επανεξετάζει τα σχέδια για το τρέχον έτος, καθώς εργοστάσια και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν κλειστά, προμηνύοντας άμεσα προβλήματα με τα φορολογικά έσοδα.

    «Δεδομένων των τρεχουσών πτωτικών πιέσεων για την οικονομική ανάπτυξη, θα ήταν πραγματικά δύσκολο, και παράλογο, να προσπαθήσουν να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί πριν ξεσπάσει η κρίση», δήλωσε ο Louis Kuijs, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην Oxford Economics στο Χονγκ Κονγκ.

    Η Κίνα δεν έχει ξεπεράσει τον εθνικό λόγο ελλείμματος ύψους 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από το 2009 τουλάχιστον. Ο επίσημος στόχος κανονικά θα ανακοινωνόταν μετά την Εθνική Λαϊκή Συνέλευση, το νομοθετικό όργανο της Κίνας, τον Μάρτιο. Την Κυριακή η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εφαρμόσει πιο αποτελεσματική οικονομική ενίσχυση, με τον υπουργό Οικονομικών Liu Kun να γράφει σε έντυπο του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι θα εργαστεί για τη μείωση των εταιρικών φόρων και την περικοπή των περιττών κυβερνητικών δαπανών.

    Ευρύτερη αδυναμία

    Μεταξύ των 28 επαρχιών που έχουν δημοσιεύσει τους προϋπολογισμούς τους για το 2020, οι επιδεινούμενοι ισολογισμοί είναι εμφανείς σε όλους τους τομείς. Μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη αναμένουν ότι τα έσοδά τους θα είναι «περίπου ίδια» με το 2019 και οι περιφερειακές οικονομικές δυνάμεις όπως η Shandong και η Chongqing αναμένουν ανάπτυξη περίπου 1%. Η Anhui, στην κεντρική Κίνα, προβλέπει πτώση 17,5%, ενώ η Χουμπέι πίστευε αρχικά ότι τα έσοδά της θα έπεφταν κατά περίπου 13%.

    Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg

    «Το κόστος της αντιμετώπισης του κοροναϊού και το πλήγμα στα φορολογικά έσοδα, καθώς η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, είναι πιθανό να προκαλέσει πιέσεις σε ορισμένες επαρχίες περισσότερο από ό,τι σε άλλες. Αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της φορολογικής πίεσης είναι οι δυτικές επαρχίες, όπου οι χρεοκοπίες χρηματοδοτικών οχημάτων των τοπικών κυβερνήσεων και κρατικών επιχειρήσεων το 2019 υπογράμμισαν τις πιέσεις ακόμα και πριν από την εμφάνιση του ιού. – Qian Wan, Bloomberg Economics

    Ο κρατικός προϋπολογισμός για το τρέχον έτος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά τα έσοδα πέρυσι ήταν χαμηλότερα από τα αρχικά προβλεπόμενα.

    Το σε ποιο βαθμό τα φορολογικά έσοδα θα επιβραδύνουν τη ζημία από τον ιό είναι δύσκολο να το πει κανείς. Αν και η επιδημία του SARS το 2002-2003 είχε πολύ μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο από αυτόν, τα δημόσια έσοδα υπέστησαν άμεσο πλήγμα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003, καθώς ο ιός εξαπλωνόταν, και συνέχισαν να υποχωρούν κατά το υπόλοιπο έτος.

    Οι αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς το πώς θα αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα. Αν και οι οικονομολόγοι της Citigroup στην Citic Securities δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να αποδεχθούν ένα έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας, άλλοι από την Standard Chartered και την Goldman Sachs πιστεύουν ότι αυτό παραμένει πολιτικά δύσκολο.

    «Θεωρούσαν τον λόγο ελλείμματος 3% ως κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιαστεί, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική τώρα», δήλωσε ο Liu Peiqian, οικονομολόγος για την Κίνα στη Natwest Markets στη Σιγκαπούρη. «Όπως και με την αποδυνάμωση του γιουάν πέραν των 7 ανά δολάριο, η παραβίαση των κόκκινων γραμμών θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά βραχυπρόθεσμα, αλλά οι επενδυτές σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα».

    Κόκκινη γραμμή

    Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας έχουν διατηρήσει το στόχο του επίσημου ελλείμματος κάτω από το 3%, εν μέρει μέσω της λιτότητας, ως μία χειρονομία για την αποτροπή του υπερβολικού δανεισμού, καθώς η χώρα παλεύει με το χρέος σε πολλαπλά μέτωπα. Ωστόσο, έχει επίσης δώσει χώρο σε όλους τους τύπους δανεισμού που δεν περιλαμβάνονται στους ισολογισμούς, ένα πρόβλημα που η S & P Global Ratings αναφέρει ότι μπορεί να επανέλθει φέτος.

    Σημάδια πιο ενεργής δημοσιονομικής πολιτικής έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Το υπουργείο Οικονομικών επέτρεψε στις τοπικές κυβερνήσεις να πωλήσουν περισσότερα από 1,8 τρισεκατομμύρια γιουάν (258 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέους πριν εγκριθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός. Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης στοχευμένες περικοπές φόρων για να βοηθήσει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά που επλήγησαν από τον ιό, εν μέρει απαλλαγές από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ή παράταση για πληρωμές φόρων.

    «Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι αντικυκλική και η ένταση μεταξύ εσόδων και δαπανών δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για τον περιορισμό της», δήλωσε ο Xu Gao, επικεφαλής οικονομολόγος της BOCI Securities στο Πεκίνο. «Η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα για να αντιμετωπίσει τον ιό, και να χαλαρώσει τις πιέσεις των δαπανών με την πώληση περισσότερου χρέους».



    ΣΧΟΛΙΑ