• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο επιχειρηματίας που χαρίζει σε 50 υπαλλήλους του μετοχές αξίας 233 εκατ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Trevor Milton, Nikola Corp

    Trevor Milton, Nikola Corp


    Ο Trevor Milton, ιδρυτής και πρόεδρος της Nikola Corp., δίνει στους πρώτους 50 υπαλλήλους της start-up εταιρείας ηλεκτρικών φορτηγών 6 εκατομμύρια από τις προσωπικές του μετοχές, τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε όταν τους προσέλαβε.

    «Όταν ξεκίνησα την εταιρεία έψαχνα τους καλύτερους υπαλλήλους του κόσμου και ήταν μεγάλο το ρίσκο”, είπε ο Milton σε ένα βίντεο που ανέβασε στην σελίδα του στο Instagram. «Οι πιθανότητες μας να επιτύχουμε ήταν ελάχιστες και τυχαία βρήκα μία καταπληκτική ομάδα υπαλλήλων που ξεκίνησαν μαζί μου από την πρώτη μέρα”.

    “Λατρεύω τους υπαλλήλους μου. Βοήθησαν να γίνει η Nicola σπουδαία και είναι το κλειδί στην επιτυχία μας. Τηρώ την υπόσχεση που τους έδωσα όταν προσέλαβα του 50 υπαλλήλους, δίνοντας 6,000,000 από τις προσωπικές μου μετοχές σε αυτούς. Θα δείτε μείωση στα περιουσιακά μου στοιχεία λόγω αυτής της κίνησης. Δεν τις πουλάω, τις δίνω”, έγραψε.

    Η Nikola επισήμανε ότι η αξία των μετοχών που παραδίδει ανέρχεται σε περίπου 233 εκατ. δολάρια αυτή την περίοδο. Οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να πουλήσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020.

    Από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται στην αγορά του Nasdaq, οι μετοχές της εταιρείας έχουν εκτιναχθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης για κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει παράξει ακόμη το πρώτο της όχημα.

    Ο Milton, που περιγράφει τον εαυτό τους ως έναν “κατά συρροή επιχειρηματία”,  ο οποίος εγκατέλειψε το λύκειο και στη συνέχεια πέτυχε στο τεστ Γενικής Εκπαιδευτικής Ανάπτυξης, χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσει την επιχείρηση του, ακολουθώντας το παράδειγμα του Elon Musk, του τέταρτου πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου.

    Ο Milton, 37, διαθέτει περιουσία ύψους 4,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την κατάταξη του Bloomberg Billionaire Ιndex, που αξιολογεί τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Αυτός ο αριθμός θα μειωθεί μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή των μετοχών.

    Ο ίδιος είπε στο Twitter ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει τις μετοχές του και έχει την έγκριση από το ΔΣ της Nikola για να δανειστεί προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του.

    «Θα μπορούσε να αξίζει δισεκατομμύρια στο μέλλον αν τα πάμε καλά”, υποστήριξε ο Milton στην ανακοίνωση του. «Ποιος ξέρει που θα φτάσει.  Αλλά τηρώ την υπόσχεση μου”.

    Δεν θα είναι ικανοποιημένοι όλοι από το δώρο του. Ο Milton είπε ότι κάποιοι από τους αρχικούς υπαλλήλους έχουν αποχωρήσει.

    Η εταιρεία έχει προκαλέσει προβληματισμό σε ορισμένους. Τον Ιούνιο, όταν οι μετοχές εκτοξεύτηκαν σε σχεδόν 80 δολάρια, μία φρενίτιδα short πωλήσεων άσκησε πιέσεις στην τιμή τους, καθώς  η εταιρεία προέβλεψε μηδενικά έσοδα για το 2020. Η μετοχή έχει έκτοτε υποχωρήσει στα 38,82 δολάρια, σύμφωνα με τα δεδομένα της HIS Markit Ltd.

    Ενώ η επιτυχία της εταιρείας στο να αναπτύσσει ημιφορτηγά που κινούνται με καύσιμο από υδρογόνο έχει δώσει ώθηση στην περιουσία του Milton, μερικοί από τους αρχικούς επενδυτές έχουν επίσης απολαύσει σημαντικά οφέλη. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η CNH Industrial NV της οικογένειας Agneli, η ValueAct Capital Management του Jeff Ubben, ο Όμιλος Hanwha της Νότιας Κορέας και ο πρώτος υποστηρικτής της Nikola: η Worthington Industries Inc., κατασκευάστρια μετάλλων, όπου κάποτε εργάζονταν ο Milton.

    Επιμέλεια μετάφρασης: Αμαλία Σοφία Βερούτη



    ΣΧΟΛΙΑ