• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο… εφιάλτης του Warren Buffett μόλις ξεκινά

    • Bloomberg
    Γουόρεν Μπάφετ

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Μια λογιστική αλλαγή αναμένεται να έχει σύντομα τεράστια επίπτωση στην αυτοκρατορία του μεγιστάνα Warren Buffett, καθώς οι μεταβολές στην αξία του χαρτοφυλακίου των μετοχών της θα συνυπολογίζονται εφεξής στα κέρδη της.

    Οι νέοι κανόνες της αμερικανικής Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Προτύπων τέθηκαν σε ισχύ τον Δεκέμβριο και θα αρχίσουν να έχουν επίδραση στα αποτελέσματα κερδοφορίας των αμερικανικών εταιρειών φέτος. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που προβλέπονται είναι η υποχρέωση των επιχειρήσεων να εγγράφουν τις επενδύσεις που έχουν σε μετοχές στην εύλογη αξία τους (fair value). Τυχόν κέρδη ή ζημίες κατά τη διάρκεια της περιόδου θα αναγνωρίζονται στα καθαρά κέρδη.

    O Warren Buffett
    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της στρατηγικής του Buffett στην Berkshire Hathaway είναι να αγοράζει και να διακρατά μετοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το χαρτοφυλάκιο μετοχών της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει τεράστιες συμμετοχές σε blue chips, όπως η Coca-Cola Co. και η American Express Co., υπολογιζόταν ότι υπερέβαινε σε αξία τα 150 δισ. δολάρια στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Τώρα, οποιαδήποτε αλλαγή στην αξία αυτών των επενδύσεων κατά τη διάρκεια του τριμήνου θα συνυπολογίζεται στα καθαρά κέρδη της Berkshire, ακόμη κι αν δεν έχει πουληθεί καμία μετοχή.

    Για τον ίδιο τον Buffett, η κατάσταση αυτή είναι, όπως τη χαρακτήρισε, «εφιαλτική», επειδή μπορεί να στρεβλώσει σημαντικά την εικόνα της κερδοφορίας της Berkshire. Επί χρόνια, ο Buffett έλεγε στους επενδυτές του ομίλου του να επικεντρώνονται στα λειτουργικά κέρδη, στα οποία δεν περιλαμβάνονται κέρδη και ζημίες από επενδύσεις και παράγωγα που ο ίδιος θεωρεί άνευ ουσίας.

    Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι μέτοχοι είναι πιθανό να υποδεχθούν με χαρά τις νέες αλλαγές, καθώς θα εξαναγκάσουν τον Buffett να ασχοληθεί διεξοδικότερα με μία πτυχή της συνολικής απόδοσης της Berkshire που ήθελε αρκετό ψάξιμο, έστω κι αν επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα κερδοφορίας…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Warren Buffett προειδοποιεί: Η ιστορία με τα κρυπτονομίσματα θα έχει άδοξο τέλος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Warren Buffett: «Έτσι έχτισα την αυτοκρατορία μου»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιος θα γίνει Buffett στη θέση του Buffett;



    ΣΧΟΛΙΑ