• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης που έγινε πλουσιότερος όταν παράκουσε τις ρυθμιστικές αρχές

    Uday Kotak


    Σίγουρα το να βρίσκεται ένας επιχειρηματίας  αντιμέτωπος με τις ρυθμιστικές αρχές δεν είναι καλό. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να είναι επικερδές, τουλάχιστον στα χαρτιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Ινδού δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη Uday Kotak.

    Ο ιδρυτής της Kotak Mahindra Bank Ltd. με έδρα τη Βομβάη, είδε την περιουσία του σχεδόν να τριπλασιάζεται από το Μάρτιο του 2014, όταν η κεντρική τράπεζα της Ινδίας τον ενημέρωσε ότι απέτυχε να συμμορφωθεί με μία από τις βασικές υποχρεώσεις που του είχαν θέσει, να μειώσει το ποσοστό του στην τράπεζα.

    Έτσι, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η περιουσία του ανέρχεται πλέον στα 11,4 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της σημαντικής ανόδου που έχει καταγράψει η μετοχή της Kotak Mahindra Bank, αυξάνοντας την αξία της σχεδόν κατά 30%.

    Η τελευταία προθεσμία που είχε ο Kotak για να μειώσει την συμμετοχή του κάτω από το 20% ήταν μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, και ο όρος περιλαμβάνεται στις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών της βιομηχανίας να μειώσουν την επιρροή των ιδρυτών-βασικών μετόχων στις ινδικές τράπεζες.

    Η Kotak Mahindra κινήθηκε νομικά ενάντια στον Uday Kotak,  υποστηρίζοντας ότι η πώληση πέρυσι 5 δισεκατομμυρίων ρουπιών (72 εκατομμυρίων δολαρίων) προνομιούχων μετοχών ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της κεντρικής τράπεζας. Μια νέα ακρόαση έχει οριστεί για σήμερα, στο ανώτατο δικαστήριο της Βομβάης.

    Οι μετοχές της Kotak Mahindra υπεραπέδωσαν σε σχέση με τις ανταγωνίστριες τράπεζες, χάρη στην επιτυχία της να περιορίσει τις ανησυχίες των μετόχων για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της, που επιβάρυναν πολλές άλλες τράπεζες της χώρας.  Η KMB διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες “κακών” δανείων και ένα από τα υψηλότερα καθαρά περιθώρια επιτοκίου, μεταξύ των ινδικών τραπεζών, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να καταγράψουν την καλύτερη απόδοση στον δείκτη Nifty Bank NSE τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Τριπλασιασμός της αξίας από το 2014

    Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να προστατέψει την Kotak Mahindra από τυχόν κυρώσεις που ενδέχεται να της επιβληθούν από τις αρχές λόγω της αποτυχίας να μειώσει το ποσοστό του Uday Kotak κάτω από το 20%.

    Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας ισχυρίζεται ότι η εξουσία της στις τράπεζες της χώρας θα υπονομευθεί αν το Ανώτατο Δικαστήριο εκδώσει απόφαση υπέρ του μετόχου.

    Η Kotak Mahindra έχασε τις αρχικές προθεσμίες που έθεσε η κεντρική τράπεζα για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού του βασικού μετόχου το 2014 και το 2016, αν και πληρούσε τη μείωση ποσοστού που απαιτούνταν για το 2017,  σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.

    Οι μέτοχοι θα χάσουν εάν ο Uday Kotak αναγκαστεί να μειώσει το μερίδιο του, σύμφωνα με τον J.N. Gupta, διευθύνοντα σύμβουλο της συμβουλευτικής εταιρείας Stakeholder Empowerment Services.

    “Δεδομένου του μεγέθους της τράπεζας, η έκδοση μετοχών για τη μείωση του ποσοστού είναι ανέφικτη”, ανέφερε. “Η πώληση του ποσοστού του τραπεζίτη στη δευτερογενή αγορά θα βλάψει και τους επενδυτές. Άρα και στις δύο περιπτώσεις θα κάνει κακό.”

    Πάντως, ο Uday Kotak θα βρει πάρα πολλούς πρόθυμους αγοραστές για τις μετοχές του αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι υπέρ της ρυθμιστικής αρχής, δήλωσε ο Ajay Bodke, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Prabhudas Lilladher Pvt Ltd. “Η τράπεζά του είναι ένα κόσμημα για τον τραπεζικό κλάδο της Ινδίας”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ