ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συζητήσει τον πόλεμο με το Ιράν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ κατά τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, επιχειρώντας παράλληλα να υποβαθμίσει τις εντάσεις γύρω από τη σύγκρουση.
«Αυτό θα είναι ένα από τα θέματα, αλλά έχει υπάρξει πολύ θετικός σε αυτό», ανέφερε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, απαντώντας σε ερώτηση για το τι επιδιώκει να πετύχει στη συνάντηση με τον Xi σε σχέση με το Ιράν.
«Έχει δείξει μεγάλο σεβασμό. Δεν έχουμε δεχθεί προκλήσεις από την Κίνα», πρόσθεσε, παρότι αναγνώρισε ότι το Πεκίνο αποτελεί σημαντικό εισαγωγέα ιρανικού πετρελαίου, οι ροές του οποίου έχουν διαταραχθεί λόγω του πολέμου.
«Δεν μας προκαλούν. Δεν θα το έκανε. Δεν νομίζω ότι θα το έκανε λόγω εμένα, αλλά πιστεύω ότι έχει δείξει σεβασμό», σημείωσε.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο Πεκίνο στις 14-15 Μαΐου, σε μια κρίσιμη σύνοδο που διεξάγεται σε ένα περιβάλλον αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, λόγω του πολέμου με το Ιράν. Η σύγκρουση έχει ήδη προκαλέσει μία αναβολή της συνάντησης, εντείνοντας την ανησυχία στις αγορές.
Η κρίση έχει περιορίσει σημαντικά τις ενεργειακές ροές μέσω των Στενά του Ορμούζ, με χώρες όπως η Κίνα να προσπαθούν να αποφύγουν ελλείψεις στο εσωτερικό τους. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικά διυλιστήρια που επεξεργάζονται ιρανικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο της πίεσης προς την Τεχεράνη για επίτευξη συμφωνίας.
Ο Τραμπ έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί στο παρελθόν ότι η Κίνα ενδέχεται να στηρίζει το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ αναχαίτισαν «δώρο» με προορισμό την Τεχεράνη.
Παρά το γεγονός ότι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι προετοιμάζουν τη σύνοδο εδώ και μήνες, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών για τη δημιουργία νέου μηχανισμού διαχείρισης των οικονομικών σχέσεων, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν αβεβαιότητα για την πραγματοποίησή της.
Μέχρι στιγμής, η Κίνα δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τις ημερομηνίες της συνόδου, όπως συνηθίζεται στο Πεκίνο, όπου το πρόγραμμα του Σι ανακοινώνεται λίγες ημέρες πριν από κάθε σημαντική συνάντηση.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Μικρή πτώση στις θέσεις εργασίας τον Μάρτιο – Αυξήθηκαν οι προσλήψεις
PayPal: Απολύσεις και περικοπές κόστους με την «υπογραφή» του νέου CEO
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κανάρης (Vodafone): Η σύμπραξη με τη ΔΕΗ θα ενισχύσει τα δίκτυα οπτικών ινών
- Πετρέλαιο: Οι προβλέψεις της αγοράς και αναλυτών για την πορεία των τιμών μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν
- Λήγει τη Δευτέρα 22 Ιουνίου η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων – Από την Τρίτη ξεκινούν οι έλεγχοι
- Τα επτά μέτρα άμεσης εφαρμογής για την στήριξη των πολιτών: Από τα 150 ευρώ για κάθε παιδί έως τις 72 δόσεις
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.