• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Nestle: Γιατί μειώνει το ποσοστό της στην L’Oreal στο 20% – Στα 8,9 δισ. ευρώ το τίμημα

    • Bloomberg
    Mark Schneider, CEO Nestle

    Mark Schneider, CEO Nestle


    Η Nestle πουλά μέρος του ποσοστού που κατέχει στην κατασκευάστρια καλλυντικών L’Oreal έναντι 8,9 δισ. ευρώ (10 δισ. δολ.), αλλάζοντας τη σχέση που έχουν οι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών της Ευρώπης για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

    Η κατασκευάστρια του καφέ Nespresso και της τροφής για κατοικίδια Purina θα κατέχει το 20,1% της γαλλικής εταιρείας παραγωγής σαμπουάν και κραγιόν μετά την πώληση 22,3 εκατομμυρίων μετοχών έναντι 400 ευρώ η καθεμία. Στο τέλος του περασμένου έτους κατείχε ποσοστό 23,3%.

    Οι δύο εταιρείες σύναψαν συνεργασία από το 1974, κίνηση που εκείνη την εποχή είχε στόχο να προστατεύσει την L’Oreal από πιθανή γαλλική εθνικοποίηση. Η πώληση μέρους του μεριδίου που κατέχει η Nestle, εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που πραγματοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mark Schneider.

    Η κίνηση είναι καλή και για τις δύο εταιρείες, επειδή μειώνει την έκθεση της Nestle στη L’Oreal που είχε γίνει «ανησυχητικά υψηλή», στο 16% περίπου της κεφαλαιοποίησής της, σύμφωνα με τον Martin Deboo, αναλυτή της Jefferies. Και η ιδιοκτησία της L’Oreal παραμένει στην οικογένεια, πρόσθεσε.

    «Το ερώτημα που έχουμε στο μυαλό μας είναι αν πρόκειται απλώς για μια εφάπαξ κίνηση ή για την έναρξη μιας σταδιακής αποχώρησης της Nestle από τη L’Oreal, που θα ξεδιπλωθεί τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

    Η μετοχή της Nestle σημείωσε άνοδο 2% στη προσυνεδρίαση στην Ελβετία, ενώ τα κέρδη της από την αρχή του έτους ανέρχονται στο 19%. Ο τίτλος της L’Oreal ανέβηκε έως και 2,1% στο Παρίσι. Η μετοχή έχει αυξηθεί περίπου 39% φέτος.

    Είναι η πρώτη φορά που η Nestle μειώνει τη συμμετοχή της από το 2014, όταν διέθεσε μερίδιο 8% έναντι 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για τη L’Oreal, είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην εταιρεία. Μάλιστα, σχεδιάζει να ακυρώσει τις εξαγορασθείσες μετοχές.

    Τελευταία κίνηση

    Ο Schneider έχει κάνει τολμηρές κινήσεις από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Nestle το 2017, πουλώντας επιχειρήσεις που υποαποδίδουν, όπως η μονάδα ζαχαροπλαστικής των ΗΠΑ και κάποια brands εμφιαλωμένου νερού, καθώς και η επιχείρηση περιποίησης δέρματος της Nestle.

    Αντίθετα, έχει επικεντρωθεί σε τομείς που αναπτύσσονται ταχύτερα, όπως ο καφές, η φροντίδα κατοικίδιων ζώων και η υγεία των καταναλωτών. Η συμφωνία των 7,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα δικαιώματα πώλησης προϊόντων καφέ Starbucks σε σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και επιχειρήσεις εστίασης ενίσχυσε τις πωλήσεις καφέ. Παράλληλα η Nestle έχει δώσει περαιτέρω ώθηση στις βιταμίνες και τα συμπληρώματα.

    Η εταιρεία παραμένει «πλήρως υποστηρικτική» της στρατηγικής δημιουργίας αξίας της L’Oreal, σύμφωνα με δήλωση της, και θα διατηρήσει τις δύο θέσεις της στο διοικητικό της συμβούλιο.

    Ο άλλος βασικός επενδυτής της L’Oreal είναι η οικογένεια Bettencourt Meyers, η οποία είναι από τις πλουσιότερες στη Γαλλία. Το μερίδιο της οικογένειας θα αυξηθεί στο 34,7% από 33,3% ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, σύμφωνα με δήλωση της L’Oreal.

     Διαβάστε ακόμη:

    Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγιέρ: Η κληρονόμος της L’Oreal με την αμύθητη περιουσία δεν αντέχει την πολυτέλεια



    ΣΧΟΛΙΑ