• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέος πονοκέφαλος για την McDonald’s: Αντιμέτωπη με κατηγορίες για φυλετικές διακρίσεις

    • Bloomberg
    McDonald’s

    McDonald’s


    Αγωγή εναντίον της McDonald’s Corp. κατέθεσαν πάνω από 50 έγχρωμοι πρώην δικαιοδόχοι της εταιρείας στις ΗΠΑ, καθώς ισχυρίζονται ότι απομακρύνθηκαν από την γνωστή αλυσίδα εστίασης, αφού προηγουμένως τους ώθησε να ανοίξουν καταστήματα σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα και αρνήθηκε να τους παράσχει οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε λευκούς δικαιοδόχους.

    Οι μαύροι δικαιοδόχοι οδηγήθηκαν προς το κέντρο της πόλης και αστικές περιοχές με χαμηλές πωλήσεις και υψηλό κόστος ασφάλισης, ενώ παράλληλα απορρίφθηκε το αίτημα τους για ευνοϊκούς όρους franchise επειδή η McDonald’s βαθμολόγησε άδικα της απόδοση τους, σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε την Τρίτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγο.  

    Οι 52 δικαιοδόχοι διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους περίπου 5 εκατ. δολαρίων για καθένα από τα 200 και πλέον καταστήματα που διαχειρίζονταν.

    Η McDonald’s υποστήριξε σε δήλωση της την Τρίτη πως αρνείται κατηγορικά τις καταγγελίες ότι οι franchisees δεν κατάφεραν να επιτύχουν λόγω των διακρίσεων στην πολιτική της εταιρείας.

    «Αυτές οι κατηγορίες έρχονται σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουμε ως οργανισμός και ως εταίροι σε κοινότητες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο”, τόνισε.

    Η McDonald’s επισήμανε τον Ιούλιο ότι θα εντείνει τις προσπάθειες της για την καταπολέμηση του ρατσισμού, θέτοντας επί τάπητος οποιαδήποτε προκατάληψη στις προσλήψεις, αυξάνοντας την ποικιλομορφία των υψηλόβαθμων στελεχών της και κάνοντας περισσότερες ενέργειες για να προσελκύσει διαφόρων κατηγοριών franchisees.

    Το κίνημα Black Lives Matter, ενώ αρχικά εστίασε στην κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία, επεκτάθηκε και στις εταιρικές ευθύνες για θέματα φυλετικής ισότητας. Την Δευτέρα, οι νομοθέτες της Καλιφόρνιας ψήφισαν νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τις εταιρίες να συμπεριλαμβάνουν έναν ελάχιστο αριθμό έγχρωμων ατόμων στα διοικητικά τους συμβούλια. 

    Η McDonald’s δέχτηκε πυρά τα τελευταία χρόνια επειδή φέρεται να μην απέτρεψε την εκτεταμένη σεξουαλική παρενόχληση στα εστιατόρια της και έκανε ελάχιστα για την προστασία των εργαζομένων της από τον Covid-19, καθώς και από βίαιους πελάτες. Η εταιρεία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Steve Easterbrook καθώς προσπαθεί να διεκδικήσει την επιστροφή  37 εκατ. δολαρίων της  αποζημίωσής του, αφού κατηγορήθηκε για σεξουαλικές σχέσεις με υφισταμένους του.

    Χαμηλότερες πωλήσεις

     «Για πολλές δεκαετίες, η αδίστακτη, μονόπλευρη διαπραγμάτευση της McDonald’s οδήγησε τους μαύρους στα παλαιότερα, πιο φτωχά καταστήματα, στις σκληρότερες γειτονιές, τις οποίες συστηματικά απέρριπταν οι λευκοί δικαιοδόχοι”, υποστήριξαν οι δικηγόροι των μαύρων, Ferraro Law Firm με έδρα το Μαϊάμι. “Αυτή η εξαιρετικά περιορισμένη δυνατότητα επέκτασης και ανάπτυξης, πολύ συχνά δημιουργούσε μια αλυσίδα γεγονότων – χαμηλή ταμειακή ροή, μειωμένα ίδια κεφάλαια, χρέη και πτωχεύσεις- που οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή”.

    Οι μέσες ετήσιες πωλήσεις 2 εκατομμυρίων δολαρίων από μαύρους franchisees ήταν λιγότερες από τα μέσα έσοδα των καταστημάτων McDonald’s διεθνώς, που κυμαινόταν στα 2,7 εκατομμύρια δολάρια από το 2011 ως το 2016 και στα 2,9 εκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με την εταιρία Ferraro.

    Το ιστορικά υψηλό ρεκόρ των 400 μαύρων franchisees που είχε η αλυσίδα το 1998 έχει συρρικνωθεί σε λιγότερα από 200 σήμερα, καθώς οι εισπράξεις λιγοστεύουν, ανέφεραν οι franchisees στην αγωγή τους. 

    Η McDonalds δήλωσε ότι οι μαύροι δικαιοδόχοι διευθύνουν εστιατόρια σε όλες τις περιοχές. Μάλιστα τόνισε ότι “ενώ η McDonald’s μπορεί να προτείνει τοποθεσίες, η τελική επιλογή της τοποθεσίας γίνεται από τους franchisees”.

    Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι υπήρξε ενοποίηση στον συνολικό αριθμό των franchise σε όλες τις δημογραφικές ομάδες τα τελευταία χρόνια, και ότι «η συνολική εκπροσώπηση των μαύρων δικαιοδόχων στο σύστημα της McDonald’s είναι γενικά αμετάβλητη».

    Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι κάποιοι από τους ενάγοντες είναι δικαιοδόχοι οι οποίοι υπήρξαν μέλη του συστήματος της εταιρείας για περισσότερα από 20 έτη, και αποχώρησαν αφού εξασφάλισαν σημαντικά ετήσια κέρδη.

    Επιμέλεια μετάφρασης: Αμαλία Σοφία Βερούτη



    ΣΧΟΛΙΑ