• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέα ώθηση για τον χρυσό, ιστορικό ρεκόρ για το παλλάδιο και στο φόντο… η παραπομπή Τραμπ

    • Bloomberg
    ράβδοι χρυσού

    ράβδοι χρυσού


    Σταθεροποιητικά κινείτο νωρίτερα η τιμή του χρυσού μετά το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια ράλι των τελευταίων τριών μηνών, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους στις ΗΠΑ, γεγονός που ενισχύει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια που έχουν ήδη ωφεληθεί από τη νομισματική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον εμπορικό πόλεμο. Την ίδια ώρα, το παλλάδιο έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ.

    Οι μετοχές στην Ασία υποχώρησαν και τα αμερικανικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο, καθώς η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε ότι το Σώμα ξεκινά επίσημη έρευνα για την αποπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά από αποκαλύψεις ότι πίεσε την κυβέρνηση της Ουκρανίας να διεξάγει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν.

    Στις ανησυχίες ήρθε να προστεθεί και η αβεβαιότητα γύρω από τις προγραμματισμένες εμπορικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου τον Οκτώβριο μετά την ομιλία του Τραμπ στην ομιλία των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, όπου κατηγόρησε την Κίνα για χειραγώγηση νομίσματος, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και ντάμπινγκ.

    Ο χρυσός ετοιμάζεται να κλείσει τον πέμπτο μήνα με κέρδη στη σειρά, καθώς η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο μείωσαν τα επιτόκια για να στηρίξουν τις οικονομίες που πλήττονται από τον παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο. Η εξασθένηση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών έπληξε επίσης το κλίμα. Η πιθανότητα ο Τραμπ να τεθεί αντιμέτωπος με αποπομπή έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των ανησυχιών που επιβαρύνουν τις αγορές, ακόμα και αφού ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα η τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Τετάρτη με τον Ουκρανό ηγέτη.

    «Η κίνηση στον χρυσό φαίνεται αρκετά πειστική για να της δοθεί κάποια προσοχή, καθώς είναι απίθανο τα σύννεφα πολιτικής καταιγίδας πάνω από την Ουάσινγκτον να διαλυθούν σύντομα», ανέφερε σε σημείωμα ο Stephen Innes, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς Ασίας-Ειρηνικού στην AxiTrader.

    Αυτό «μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνει το κλίμα στα χρηματιστήρια, ενδεχομένως στέλνοντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων χαμηλότερα και θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο».

    Η τιμή spot του χρυσού δεν σημείωσε ουσιαστική μεταβολή, στα 1.530,92 δολάρια ανά ουγγιά στις 10:09 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Οι τιμές ολοκλήρωσαν ένα τετραήμερο ανοδικό σερί την Τρίτη, το μεγαλύτερο από τις 25 Ιουνίου, ενώ μέχρι στιγμής φέτος έχει ενισχυθεί κατά 19%.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου πλησίαζε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, ενώ ένας δείκτης του δολαρίου σταθεροποιήθηκε αφού έχασε 0,2% την Τρίτη.

     Η τιμή spot του παλλαδίου ανέβηκε στα 1.677,45 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.



    ΣΧΟΛΙΑ