• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέα δεδομένα στη γαλακτοκομία: Οι αγρότες, η μάχη των δύο φύλων και οι δικαστικοί αγώνες

    • Bloomberg
    farm cows


    To φύλο των βοειδών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, γι’αυτό και στις ΗΠΑ διεξάγεται μία μεγάλη μάχη σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να διασφαλίσουν ότι θα γεννιούνται μόνο αγελάδες που παράγουν γάλα.

    Οι περισσότερες από τις 9,4 εκατομμύρια γαλακτοφόρες αγελάδες της Αμερικής έχουν παραχθεί με τη χρήση τεχνητής σπερματέγχυσης από ταύρους με συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά, αλλά εξακολουθεί να είναι θέμα τύχης το φύλο των ζώων που γεννιούνται. Έτσι, περισσότεροι αγρότες πληρώνουν ένα ποσό για να εξασφαλίσουν το σπέρμα που περιέχει μόνο τα χρωμοσώματα Χ για τα θηλυκά. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό τομέα, στον οποίο δραστηριοποιείται μόνο μία εταιρία, η Inguran LLC με έδρα τη Ναβασότα του Τέξας.

    Με τα χρόνια, τα γαλακτοκομεία κατόρθωσαν να βελτιώσουν την αναπαραγωγή και να ενισχύσουν την παραγωγή γάλακτος χρησιμοποιώντας λιγότερες αγελάδες. Η εξεύρεση ειδικού σπέρματος που θα καθορίζει το φύλο του νέου ζώου, αποτελεί μία πρόσφατη καινοτομία και είναι τόσο ελπιδοφόρα που η Engender Technologies της Νέας Ζηλανδίας σχεδιάζει να πουλήσει τη δική της έκδοση του προϊόντος στις Η.Π.Α. Οι εταιρίες δίνουν μάχη στα δικαστήρια για να κατοχυρώσουν την πατέντα ευρεσιτεχνίας για τη συγκεκριμένη τακτική. Από την άλλη πλευρά, για τους αγρότες ο αυξανόμενος ανταγωνισμός είναι καλοδεχούμενος, καθώς τα φιαλίδια σπέρματος που έχουν ταξινομηθεί με φύλο μπορούν να κοστίζουν $30 για μια τυπική δόση, περίπου διπλάσια από αυτά που δεν μπορούν να εγγυηθούν ένα θηλυκό μοσχάρι.

    Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να πληρώσουμε”, δήλωσε ο Russ Warmka, ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος γαλακτοπαραγωγής στη Fox Lake, Wisconsin, που γαλακτίζει 500 αγελάδες την ημέρα και χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σπέρμα για την αναπαραγωγή των ζώων του. “Ξοδεύουμε ολόκληρη τη ζωή μας ως αγρότες προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μια καλύτερη αγελάδα. Αν γνωρίζουμε ότι θα έχουμε ένα μοσχάρι αγελάδα, τότε μπορούμε να ξοδέψουμε πολύ περισσότερα για αυτό το σπέρμα.”

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια νεαρή αγελάδα που θα παράγει γάλα για τέσσερα έως έξι χρόνια είναι πολύ πιο πολύτιμη για ένα γαλακτοκομείο από ένα αρσενικό που θα μεταφερθεί σε μονάδα επεξεργασίας βοδινού, δήλωσε ο Albert De Vries, καθηγητής ζωικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Gainesville. Σε δημοπρασία στις 28 Νοεμβρίου στο Σπρίνγκφιλντ του Μιζούρι, οι θηλυκές αγελάδες πωλούνται για περίπου 350 δολάρια έκαστη, ενώ οι ταύροι πωλούνται για μόλις 50 δολάρια, σύμφωνα με το Springfield Livestock Marketing Center.

    Οι γαλακτοπαραγωγοί χρησιμοποιούν τεχνητή σπερματέγχυση για να εμποτίσουν τα ζώα τους λίγο μετά το πρώτο τους έτος και εννέα μήνες αργότερα γεννιέται το μοσχάρι. Μετά από αυτό, η αγελάδα παράγει γάλα για 10 μήνες. Συνήθως, θα γεννήσει δύο έως τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου της στο γαλακτοκομείο, προτού να πέσει η παραγωγή της και να πουληθεί για σφαγή.

    Περισσότερο γάλα

    Κατά μέσο όρο, οι αγελάδες των Η.Π.Α. παρήγαγαν ρεκόρ γάλακτος, περίπου 1,910 λίβρες  το μήνα το προηγούμενο έτος, περίπου 14% περισσότερο από αυτό που παρήγαγαν πριν από μία δεκαετία, δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Αυτό επιτρέπει στους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή ενώ παράλληλα συρρικνώνουν τα κοπάδια τους.

    Ωστόσο, το σπέρμα για αναπαραγωγή που καθορίζει από το φύλο παραμένει σχετικά νέο και αντιπροσωπεύει μόνο το 3% της παγκόσμιας αγοράς, οπότε υπάρχει αρκετός χώρος για ανάπτυξη, εφόσον οι αγρότες μπορούν να πεισθούν ότι η πρόσθετη επένδυση θα αποπληρωθεί.

    Στην αγορά των ΗΠΑ κυριαρχεί η Inguran. Η μονάδα Sexing Technologies παρέχει το συγκεκριμένο σπέρμα που διατίθεται στο εμπόριο μέσω της μονάδας STgenetics. Η Inguran διαθέτει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για βελτιώσεις σε μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από έναν ερευνητή του Υπουργείου Γεωργίας, πριν από δύο και πλέον δεκαετίες. Χρησιμοποιώντας την επιστήμη διαλογής κυττάρων, η εταιρία υποστηρίζει ότι μπορεί να παραδώσει μοσχάρια αγελάδες στο 90% περίπου των κυήσεων, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 50-50% που είναι οι πιθανότητες του συμβατικού σπέρματος.

    Στο μεταξύ, η εταιρία Engender, η οποία ευελπιστεί να αρχίσει να πουλά και εκείνη μέσα σε δύο χρόνια σπέρμα που έχει ταξινομηθεί με βάση το φύλο στις ΗΠΑ, δηλώνει ότι το προϊόν της έχει υψηλότερο ποσοστό πετυχημένης εγκυμοσύνης επειδή η διαδικασία διαλογής είναι πιο ήπια. Παράλληλα υποστηρίζει ότι το προϊόν της θα είναι φθηνότερο και πιο εύκολο να προμηθευτεί στους ενδιαφερόμενους.

    Νομικές διαμάχες

    Την ώρα που η Engender στοχεύει τους πελάτες της Inguran, ορισμένες αμερικανικές εταιρείες παρακολουθούν την τεχνολογία της. Η εταιρεία ABS Global της Genus Plc, στο Wisconsin, η οποία θέλει να εισέλθει στη συγκεκριμένη αγορά, έπεισε το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ να αποφανθεί ότι δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι άκυρα. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο εφετείο. Η Inguran από την πλευρά της υπέβαλε μήνυση τον Ιούνιο, κατηγορώντας την ABS για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και κλοπή εμπορικών μυστικών.

    Το ίδιο δικαστήριο εξετάζει εάν θα δεχτεί τις αξιώσεις αντιμονοπωλιακής ιδιοκτησίας που ζητά μία άλλη εταιρεία, η Trans Ova Genetics LC, η οποία αναφέρει ότι πολλά από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Inguran συνδυάζουν απλώς γνωστές ιδέες. Η Trans Ova κατηγόρησε τον Inguran ότι έχει προσκομίσει στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ τόσο πολλά χαρτιά ώστε οι εξεταστές να μην μπορούν να ξεχωρίσουν τις πληροφορίες που έδειχναν ότι οι εφαρμογές της δεν αφορούν σε νέες εφευρέσεις. Η Inguran ανέφερε ότι ανέπτυξε τρόπους διατήρησης των κυττάρων, βελτίωσης της διαδικασίας διαλογής και παραγωγής εμβρύων με βάση το φύλο.

    “Θα υπάρξουν εκατομμύρια δολάρια σε μάχες πνευματικής ιδιοκτησίας, επειδή ορισμένα από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι γραμμένα με ασάφεια”, δήλωσε ο Seidel από την Πολιτεία του Κολοράντο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ