• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέα χαμηλά για το πετρέλαιο. Επιστροφή στα επίπεδα του 2003

    • Bloomberg


    Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι προοπτικές για μια συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και του Τέξας για τον περιορισμό της παραγωγής φαίνεται να εξασθενούν, ενώ το πακέτο διάσωσης από τον κορονοϊό των ΗΠΑ καθυστερεί.

    Τα futures στο Λονδίνο υποχώρησαν κατά σχεδόν 4% με την τιμή τους να διαμορφώνεται στα 26 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στα συμβόλαια του West Texas Intermediate ενισχύθηκαν, μετά τη λήξη αυτών του Απριλίου την Παρασκευή.

    Ο Επίτροπος του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Τέξας Ryan Sitton συμμετείχε στη συνάντηση του ΟΠΕΚ την Παρασκευή, αλλά λίγες ώρες αργότερα οι ελπίδες για μια συμφωνία άρχισαν να μειώνονται καθώς η έκκλησή του να περιοριστεί η παραγωγή επικρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές και τα διυλιστήρια.

    Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία των ΗΠΑ μπλοκάρουν το πακέτο οικονομικής ανάκαμψης των Ρεπουμπλικάνων ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, χαρακτηρίζοντάς το ως υπερβολικά επικεντρωμένο στις εταιρείες, σε βάρος των εργαζομένων. Σημαντικά μέτρα στήριξης παραμένει πιθανό να αποφασιστούν, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί πρόσθετος χρόνος προκειμένου τα δύο μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους. Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν, ενώ τα αμερικανικά futures μειώθηκαν κατά 5%.

    Brent crude’s 6-month timespread in deepest contago since 2009

     

    Η πιθανότητα να υποχωρήσουν είτε η Σαουδική Αραβία είτε η Ρωσία από τον πόλεμο τιμών φαίνεται μικρή, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να θεωρείται απίθανο να υποταχθεί σε αυτό που εκλαμβάνει ως εκβιασμό του πετρελαίου, σύμφωνα με τους παρατηρητές του Κρεμλίνου. Η παρακινδυνευμένη αυτή διπλωματία λαμβάνει χώρα ενάντια σε περίοδο ιδιαίτερα σκοτεινή για τις προοπτικές της ζήτηση, με ολοένα και περισσότερα κράτη να εφαρμόζουν το lockdown για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό. Ορισμένοι έμποροι βλέπουν τη ζήτηση για αργό να καταρρέει κατά 10 έως 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    «Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στα 10 έως 15 δολάρια το βαρέλι πολύ γρήγορα» αν ο ΟΠΕΚ και το Τέξας δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την περικοπή της παραγωγής, δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς της Ασίας στην Axicorp Ltd.

    Τα συμβόλαια brent του Μαΐου υποχώρησαν κατά 3,9% στα 25,93 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, ενώ νωρίτερα υποχώρησαν μέχρι το χαμηλό των 24,68 δολαρίων το βαρέλι.  Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη και από τα 24,88 δολάρια το βαρέλι της περασμένης Τετάρτης, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Μαΐου 2003.

    Τα συμβόλαια Μαΐου του WTI ενισχύθηκαν κατά 1% και διαμορφώθηκαν στα 22,66 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέα Υόρκης, ενώ νωρίτερα υποχώρησαν μέχρι τα 20,80 δολάρια. Τα συμβόλαια Απριλίου σημείωσαν βουτιά 29% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη από το 1991.



    ΣΧΟΛΙΑ