• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ναι, και νέοι νοσούν βαριά από τον κορονοϊό

    • Bloomberg


    Νέα στοιχεία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι νεαροί ενήλικες δεν έχουν ανοσία στον νέο κορονοϊό που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, όπως πιστευόταν αρχικά.

    Μπορεί τα πρώτα δεδομένα από την Κίνα να έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι είχαν άλλα προβλήματα υγείας είναι πιο ευάλωτοι, αλλά δεν αποκλείεται να νοσήσουν βαριά και νέοι, ηλικίας ακόμη και 20 ετών.

    Πολλοί χρειάζονται εντατική φροντίδα, σύμφωνα με αναφορές από την Ιταλία και τη Γαλλία. Ο κίνδυνος δε είναι ιδιαίτερα μεγάλος για τα άτομα με παθήσεις που δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί.

    Τα στοιχεία προκαλούν ανησυχία. Στην Ιταλία, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο στην Ευρώπη, σχεδόν το 1/4 των σχεδόν 28.000 ασθενών με κορονοϊό είναι ηλικίας μεταξύ 19 και 50 ετών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Statista.

    Παρόμοιες τάσεις έχουν παρατηρηθεί και στις ΗΠΑ. Από τα περίπου 2.500 πρώτα περιστατικά του κορονοϊού στις ΗΠΑ, οι 705 ήταν ηλικίας 20 έως 44 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

    Ποσοστό μεταξύ 15% και 20% τελικά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένου του 4% που χρειάστηκε εντατική θεραπεία. Λίγοι πέθαναν.

    Ένας από αυτούς τους νεότερους ενήλικες είναι ο Clement Chow, ένας βοηθός καθηγητή γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. “Είμαι νέος και δεν ανήκω σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όμως είμαι στη ΜΕΘ ως μια πολύ σοβαρή περίπτωση”, δήλωσε ο Chow σε ένα twitter της 15ης Μαρτίου. “Δεν γνωρίζουμε πολλά γι ‘αυτόν τον ιό”.

    Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις του στο Twitter, ο Chow είχε χαμηλό πυρετό για μερικές ημέρες και στη συνέχεια έναν άσχημο βήχα που οδήγησε σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Αποδείχθηκε ότι είναι ο κορονοϊός. Κατέληξε με οξυγόνο υψηλής ροής στη ΜΕΘ.

    Όταν έφτασε την περασμένη Πέμπτη, ήταν ο πρώτος ασθενής εκεί. “Τώρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι”, ανέφερε μέσω ενός tweet.

     

    Ο Chow δεν ανέφερε την ηλικία του στα tweets, αλλά το εργαστηριακό website του, δείχνει ότι αποφοίτησε από το κολέγιο το 2003 και έχει δύο παιδιά. Δεν απάντησε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το Bloomberg δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την κατάστασή του ασθενή.

    Είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται πολύ με την ηλικία. Ενώ υπήρχαν μόνο 144 ασθενείς άνω των 85 ετών, το 70% νοσηλευόταν και το 29% χρειάστηκε εντατική θεραπεία, σύμφωνα με την έκθεση του CDC.

    Ένας στους τέσσερις πέθανε, ανέφερε ο οργανισμός στην Εβδομαδιαία Έκθεση για την νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.

    Στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Donald Trump ζήτησε από τους νεότερους να σταματήσουν τις απερίσκεπτες κινήσεις, όπως πάρτι, βόλτες στην παραλία και συναντήσεις σε μπαρ. Ωστόσο, καθώς οι πανεπιστημιακές σχολές σε ολόκληρη τη χώρα κλείνουν και απαιτούν από τους μαθητές να φύγουν, ακόμη και οι πιο ευσυνείδητοι νέοι ενήλικες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη επιλογή.

    Βλέποντας την ακαδημαϊκή χρονιά να χάνεται και τα σχέδια αποφοίτησης να καταστρέφονται,  πολλοί επιστρέφουν οδικώς ή αεροπορικώς στο σπίτι τους,  εκθέτοντας στον κίνδυνο του Covid-19 τους γονείς και τους παππούδες τους.

    Οι ίδιες ανησυχίες αφορούν και τους νέους που ζουν στις μεγάλες πόλεις και ξαφνικά αναγκάζονται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ο πατέρας της Livia Calari την ικέτευε να επιστρέψει σπίτι για εβδομάδες. Η 25χρονη και ο φίλος της ζουν στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και παρακολουθούν με προσοχή τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων. Προς το παρόν παραμένουν εκεί.

    Το ζευγάρι έχει δύο γάτες που θα έπρεπε να μετακινηθούν. Εάν αποφασίσουν να πάνε στον πατέρα της Calari στην Ουάσιγκτον,  θα τους ζητηθεί να παραμείνουν σε ξεχωριστό όροφο για δύο εβδομάδες. Επιπλέον, η σκέψη να μεταφέρουν τυχαία τον ιό τους ανησυχεί πολύ.

    “Έχω πολύ άγχος, ίσως υπερβολικό, ότι θα του μεταφέρω τον ιό”, είπε η Calari για τον πατέρα της που είναι 65 ετών. “Θα ήταν τρομερό”.

    Μετά από ημέρες σκέψης σχετικά με τις επιλογές τους, αποφάσισαν να παραμείνουν στη Νέα Υόρκη.

    Μένουμε σπίτι

    Οι υπεύθυνοι για την καταπολέμηση της λοίμωξης είναι πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να προσεγγίσουν τους νέους ανθρώπους στα μέρη που συχνάζουν, συμπεριλαμβανομένου του podcast My Picking από το Barstool Sports – ένα από τα πιο δημοφιλή αθλητικά σόου με νεαρούς ακροατές.

    Ο Anthony Fauci, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Ασθενειών, δήλωσε στους οικοδεσπότες πόσο τρομακτικό είναι το ξέσπασμα του ιού.

    «Δεν μπορείτε να φανταστείτε», είπε. “Βλέπετε τι συνέβη στην Κίνα, βλέπετε τι συμβαίνει στην Ιταλία. Έχουμε τον ιό στις Ηνωμένες Πολιτείες και θέλουμε να διασφαλίσουμε με τις προσπάθειές μας ότι δεν θα έχουμε αυτόν τον βαθμό κρουσμάτων και ταλαιπωρίας που βλέπουμε σε άλλες χώρες ».

    Και κάλεσε τους νέους να αγκαλιάσουν την προσπάθεια που γίνεται για να προστατευθούν οι ίδιοι και ο ευρύτερος πληθυσμός.

    «Κανείς δεν είναι άτρωτος, αλλά ακόμα και αν νιώθεις καλά, πρέπει να πάρεις μέρος στην σημαντική εθνική μας προσπάθεια να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού», δήλωσε ο Fauci. “Δεν είσαι παθητικός παρατηρητής. Αποτελείς ένα σημαντικό μέρος του ενεργού σχεδίου για να περιορίσουμε αυτή την επιδημία. Σε χρειαζόμαστε πραγματικά. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να πετύχουμε χωρίς εσένα. “



    ΣΧΟΛΙΑ